Reel sektöre kur kalkanı geliyor

Dolardaki yükselişin ardından ekonomi yönetimi reel sektörün sıkıntı yaşamaması için yeni tedbirleri hayata geçiriyor.

Reel sektöre kur kalkanı geliyor
Reel sektöre kur kalkanı geliyor
GİRİŞ 11.01.2017 10:20 GÜNCELLEME 11.01.2017 10:20
Bu Habere 53 Yorum Yapılmış

Dolardaki yükselişin ardından ekonomi yönetimi reel sektörün sıkıntı yaşamaması için yeni tedbirleri hayata geçiriyor. İşletmelerin döviz borçlarını çevirebilmesi amacıyla masada bazı tedbirler üzerinde çalışılıyor.

Amaç reel sektörün açık pozisyonuna karşı önlem almak. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Hazine, Merkez Bankası ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda Hindistan ve Endonezya modeli üzerinde duruluyor. Finansal İstikrar Komitesi’nde de masaya yatırılan iki modelin ilkinde bir firmanın ne kadar çok açık pozisyonu varsa bankaların ilave risk ağırlığı uygulaması yer alıyor. Böylece olası kur zararına karşı sermaye tamponu yapılmış olacak. 

Bu durum reel sektörü korusa da yabancı para kredi maliyetini artırabilecek. Ekonomi bürokratlarının üzerinde durduğu ikinci yöntem ise firmaların aldığı yabancı para borçlarının hedge (vadeli işlem, opsiyon gibi) edilmesi. Bunun nasıl teşvik edileceğine yönelik tartışmalar sürüyor. Hazine kaynaklarından edinilen bilgilere göre son yapılan Finansal İstikrar Komitesi toplantısında Hindistan ve Endonezya modelleri masaya yatırıldı. Hindistan’da bir firma bir bankadan yabancıpara borç alması halinde açık pozisyonu hesaplanıyor. Kur arttığında ne kadar zarara uğrayacağına bakılıyor. Firmanın faiz, amortisman vergi öncesi kârına bakılıyor. Nakit akımları olası zararların ne kadarını karşılayabiliyor, buna dikkat ediliyor. Açık pozisyondan kaynaklanacak zarar karşılanmıyorsa ilave bankalar kademeli olarak sermaye genel karşılık ayırıyor.

HİNDİSTAN MODELİ

Uzmanlar Hindistan modelinde bir firmanın ne kadar açık pozisyonu varsa bankaların ilave risk ağırlığı uyguladığına dikkat çekerek “Türkiye için de böyle bir uygulama olması halinde bunu BDDK diyecek. Böyle bir kredi karşılığında riskli krediyse olası zarar vardır. Olası zarara karşı yeterli sermaye tamponu olabilir. Ancak bu durum yabancı para kredi maliyetini artırır” dedi.

YORUMLAR 53
  • Galip 7 yıl önce Şikayet Et
    ARkadaşlar ortada dolar filan yok işlem gören bir dolarda yok kur tamamıyla yapay bir şekilde yükseltiliyor, finans sisteminin kökünün yapısı belli ve aslında denetimide yok. Rakamlarla oynayıp istediklerini yapıyorlar para dolaşmadan herkesi soyuyorlar. Her ülkenin adil olduğu yeni bir finans sistemi kurulmalı.
    Cevapla
  • BİLEN VAR MI? 7 yıl önce Şikayet Et
    Bunun bir kıstası yok mu? TL'yi neyle kıyaslıyorlar? Ölçü ne? Terazi ne? TL'ye değer biçen ne ya da kim? Geçtik bunları biz neden TL'yi altına endekslemiyoruz? Rezervlerdeki dövizin bir kısmıyla bu iş için yeterli altın almak mümkün.
    Cevapla
  • asalet 7 yıl önce Şikayet Et
    Tl bankası kurup tüm dünyayı davet edelim dolarını eurosunu bozdurana ülkemizde bos arazi fabrika veya başka bir sistemle sermayeyi ülkemize davet edelim
    Cevapla
  • Ts61 7 yıl önce Şikayet Et
    Disardan ithal ürün aldigin sürece bu böyle ..
    Cevapla
  • Halil 7 yıl önce Şikayet Et
    Sabit kur uygulayin hersey cozulur.
    Cevapla
  • 100TL=1 Gr Altın 7 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın bizi soydurup durmayı. Döviz rezervini altına çevirin. 100TL banknot = 1 Gr Altın olacak şekilde TLyi altına eşitleyin. Faizi de sıfırlayın. Hepsi bu kadar basit. Ondan sonra bakın bakalım spekülasyon yapabiliyorlar mı? Paradan para kazanabiliyorlar mı? Durup dururken TLnin değeri düşüyor mu, cebimizdeki paraya ortak olabiliyorlar mı? Enflasyon sıfırlarda gezer. Faizsiz ekonomiyle, dünyadaki Müslüman sermayesi Türkiye'ye akar. Faiz yoluyla, Türkiyeyi haraca bağlayanlar artık haraç alamaz hale gelir. Yani o para cebimize kalır. (Bu güne kadar ödediğimiz faiz bir Trilyon Dolardan fazla) Bunu yaparsak ne olur? Bize küserler mi? savaş mı açarlar? Zaten savaş halindeyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle