Bakan açıkladı: ABD'den saldırı yapıldı

Enerji Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz hafta yaşanan elektrik kesintileriyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 06.01.2017 11:50 GÜNCELLEME 06.01.2017 22:32
Bu Habere 68 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, dün ABD merkezli siber saldırı yapıldığını söyledi.

Berat Albayrak'ın konuşmasından satırbaşları;

İstanbul'un elektriğinin büyük bölümünü Anadolu'dan sağlıyoruz. Sakarya'da Tarihte ilk defa 7 hattın hepsi koptu. Yüksek gerilim direkleri 38 direk yıkıldı. 250'den fazla direğin ise kuleleri koptu. Bu doğal afet noktasında bakıldığında 70 km hızla esen rüzgarlar etkiliği oldu. ciddi bir tahribata yol açtı. 

2016 yılında Çanakkale'de denizaltı kablosuyla yeni bir hat devreye aldık. Bu sayede önce Avrupa sonra Anadolu yakasını besleyerek çok ciddi bir sorun yaşanmasının önüne geçti. Bu süreçte İstanbul'un yüzde 30'unda kısmi kesintiler yaptık. 

7 HATTIN 4'Ü DEVREDE

Bugün itibariyle 7 hattan 4'ünü devreye aldık. Kalan 3 hattaki direklerin yenilenmesi çalışmaları devam ediyor. Bölgedeki çetin hava koşulları nedeniyle bir kaç haftamızı alacak. 

YERALTI KABLOLARI KESİLMEK İSTENDİ

Bunun sadece olumsuz hava koşullarından mı kaynaklandığını araştırıyoruz. 31 Aralık'ta 3 bölgede yeraltı kablolarının kesilmesini engelledik. Aldığımız ihbarla siber saldırıya dayanıklı önlemler aldık. Yakın zamanda Çanakkale'de ikinci sistemi de devreye alacağız. Biz Karadeniz'de elektrik üretim bunu İstanbul'a getiriyoruz. Bunun için tüketimin olduğu bölgede üretim yapmalıyız. Bugün itibariyle birkaç kişi gözaltına alınmış durumda.

ABDE MERKEZLİ SALDIRI YAPILDI

Dün Amerika merkezli bir siber atak gerçekleşti. Biz bunları püskürterek süreci yürütüyoruz. Bir çok açıdan tedbirli olmalıyız. Türkiye'nin ciddi bir enerji ve elektrik üretim riski yok. 2017'de yatırımlarımıza daha da hız vereceğiz.

Bakanlık olarak yeni karar aldık. Bu dönemde bakım için planlı kesinti olmayacak. 

ZAM ÖNGÖRMÜYORUZ

Dolardaki artışlar maliyetleri artırıyor ancak biz elektrik ve doğalgazda zam öngörmüyoruz.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Bu kararı almadan önce yoğun bir çalışma yürüttük. Bu çerçevede tüm paydaşlardan alınan yorumlar çerçevesinde yaz saati uygualamasının devamının daha sağlıklı olacağına karar verdik. Bunun ekonomik boyutu, sistem arz tarafı, psikolojik tarafı, istihdam, ekonomiyle ilgili ayaklarıyla ilgili çok kapsamlı bir çalışma yürüttük. Tüm paydaşlardan alınan yorumlar çerçevesi içerisinde yaz saati uygulamasının çok farklı yönleriyle devamının katkısının çok daha fazla olacağından hareketle böyle bir karar alındı. Kasım ayında başlayan bu sürece baktığımızda çok yoğun yorumlar aldık. Aldığımız bir kararın yüzde 100 pozitif yorum alması mümkün değil, ancak yüzde 80-90'ı çok olumlu yorumlar oldu. Yüzde 10-20 vatandaşlarımızdan farklı yorumlar aldığımız ve değerlendirdiğimiz bir süreç var. Türkiye boylam olarak baktığınızda 76 dakika olan bir ülke. Türkiye mevsimsel olarak gün ışığını 8 saatten 16 saate kadar kış aylarından yaza kadar faydalanacak zamana karar veriyoruz.

Bilimsel ve gerçekçi olmak ve aldığımız kararın toplumun farklı kesimlerine nasıl yansıdığını görmemiz gerekiyor. Biz gün ışığını mümkün olduğu kadar güvenlik marjının ve mesainin içine koyma noktasında bir adım arttık. Bunun enerjiye maliyet katkısı ciddi anlamda oldu ve amacına ulaştı. Nitekim İTÜ'nün hazırladığı raporda 1 ila 2,5 milyar liraya yakın bir tasarruf marjından bahsedildi. Türkiye her sene yüzde 5-6 büyüyen bir ülke. Gün erken aydınlanmıyor. Bugün Avrupa'nın birçok başkentinde hava 20.00'lerde aydınlanıyor. Saat aralığı değil gün ışığından faydalanma aralığı açısından önemli. Kış ayları için okullarımızda ders saatleri değiştirilebilir. Bu yıl eleştirileri not alarak önümüzdeki yıl nasıl bir adım atabiliriz noktasında çalışmalarımızı yürüteceğiz. Toplum nezdinde olumlu etkisi var ancak az da olsa eleştiriler var.

YORUMLAR 68
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    Saatlerin böyle olması çok iyi bence, neydi o bir ileri bir geri, isteyen mesai saatini değiştirsin, desin ki 8'de değil de 9'da başlıyoruz, yani memlekette herkes memura göre yaşamak zorunda mı?
    Cevapla
  • Gugukkuşu 7 yıl önce Şikayet Et
    nükleer enerji sakın gelmesin dimi üstümüzde rusya yanımızda iran diger yanımızda avrupa tamamı kullansın bak cok tehlükeli sakın ha ... bizde kekliktik hemen yedik UYUMAYALIM BUNLAR NEYE HAYIR DERSE YAPMAKTA SAKINCA YOKTUR BİLİN İSTEDİM
    Cevapla
  • yıldırım 7 yıl önce Şikayet Et
    abd ülkesinden bize yapılan saldırıya karşı ne yapmış?
    Cevapla
  • alper filiz 7 yıl önce Şikayet Et
    memnun değilim saatten. Namaza hamdolsun zaten kalkıyoruz. Karanlıkta eşim işe gitsin istemiyorum
    Cevapla
  • mehmet1453 7 yıl önce Şikayet Et
    Saatlerin bu halde kalması doğuda yaşayanlar için çok olumlu olmuştur. Sebep olanlardan Allah razı olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle