Mehmet Şimşek'ten kritik döviz açıklaması!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek "Döviz geliri olmayan şirketlerin dövizle borçlanmasına sınır getirebiliriz" dedi.

Mehmet Şimşek'ten kritik döviz açıklaması!
Mehmet Şimşek'ten kritik döviz açıklaması!
GİRİŞ 13.12.2016 13:56 GÜNCELLEME 13.12.2016 16:03
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek döviz geliri olmayan şirketlerin dövizle borçlanmasına sınır getirebileceklerini söyledi.

Şimşek sabah yaptığı konuşmada önceliklerinin Türk bankacılık ve reel sektörünün dışa bağımlılığını azaltmak olduğunu söylemişti.

Şimşek ayrıca, Türkiye'nin kısa vadede en önemli gündeminin anayasa değişikliği olduğunu belirtti.

IFC toplantısında konuşan Şimşek, "Yapısal reform gündeminde 2016'da kısmi de olsa ilerleme sağladık. Avrupa ile entegrasyonu çok daha güçlü şekilde devam ettirmemiz lazım. AB ile ticaret hacmimizi çok rahat 300 milyar dolara çıkarabiliriz. Gümrük Birliği milletimizin menfaatine olan bir adımdı" açıklamalarında bulundu.

Şimşek, BES'teki paranın adresini verdi

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, otomatik bireysel emeklilik sisteminden (BES) elde edilecek paranın nereye aktarılacağını açıkladı.

Uluslararası Finans Kurumu'nun (IFC - International Finance Corporation) Türkiye ofisinin açılışının 30'uncu yıldönümü vesilesiyle düzenlenen panelde konuşan Şimşek şunları söyledi:

"2017'nin başında devreye girecek BES'teki oto katılımdan elde edeceğimiz birikimleri büyük oranda bankalara bir yıl ve daha fazla vadeli mevduat olarak yatıracağız. Böylece bankaların hem mevduat vade yapısını iyileştireceğiz, hem de kredi mevduat oranı üzerinden sistem üzerindeki baskıyı sınırlamamız lazım. Yine işsizlik fonundaki ilave fonların bir kısmı da bu şekilde değerlendirilebilir. Ama işin özü daha çok reformdur. İstihdam oranını artırabilirsek, bu tasarruf imkanını artırır. Çünkü bağımlılık oranını düşürür."

Panelin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, otomatik BES'ten gelen birikimin yüzde 60 ve fazlası muhtemelen mevduata gideceğini belirterek, "Cüzi bir kısmı ters repo, bir kısmı da Hazine'nin kısa vadeli enstrümanlarına gidecek" dedi.

YORUMLAR 10
  • Pekmezkoylu 7 yıl önce Şikayet Et
    Soru beni Sor diyor: maliyet TL, satislar TL, odemeler (hammadde ithalati disi) TL. Peki Dovizle borclanip bilancoyu olasi kur riskine karsi koruma sekli nasil oluyor? Piyasa rayicinin uzerinde toplam finansman maliyeti olmuyormu? Bu sirketin dusuk kar gostermesinin bit baska yolu devil mi? Rasyonelite nerede?
    Cevapla
  • köylü 7 yıl önce Şikayet Et
    Bankalar tefeciliği bırakmalı yeter artık burunlarından gelsin milleti sümüre sümüre nereye kadar
    Cevapla
  • yanlış 7 yıl önce Şikayet Et
    faiz lobisine destek bu
    Cevapla
  • belde 7 yıl önce Şikayet Et
    ha şöyle bakanım bu sınırsız döviz alımlarının önüne geçilmeli. birilerinin kolay para kazanması önlenmeli. çünkü bu ülke 94-99-2001 krizlerini unutmadı. unutanlar varsa, bunu millete hatırlatmak gerek. yeni gençlik bilmiyor olabilir ama eskiler en azından yeni nesile bunu anlatmalı. olmadı basın yayınla insanlar bilgilendirilmeli. bazı basın yayın organları hemen fırsat avcılığına geçip milleti yönlendirmek istiyorlar. özellikle ekonomist ayağına yatan birtakım sözde yönlendiriciler bu milleti yanıltmaktadır. bunlar için seri birtakım önlemler alınmalı.
    Cevapla
  • Cekix 7 yıl önce Şikayet Et
    Cift kur uygulaması yap sayın bakan ilginirsen anlatayım size
    Cevapla
  • bakan bilir 7 yıl önce Şikayet Et
    bakan hepimizden iyi bilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle