Savunmada yeni teknolojilere erişim hızlanacak

Savunma sanayisinde hedeflenen teknolojilere erişimde projelendirilme süreçlerindeki vakit kaybını en aza indirmeyi hedefleyen bir strateji izlenecek.

Savunmada yeni teknolojilere erişim hızlanacak
Savunmada yeni teknolojilere erişim hızlanacak
GİRİŞ 11.12.2016 11:48 GÜNCELLEME 11.12.2016 11:48

Savunma sanayisinde yeni teknolojilere yönelik projelendirilme sürecindeki vakit kaybını en aza indirmeyi hedefleyen SSM, bu amaçla ürün ve sistemlere yönelik Ar-Ge projelerini en hızlı şekilde hayata geçirirken, bir yandan da "geniş alan" projeleriyle yeni teknolojilerin geliştirilmesine odaklanacak.

Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde bulunan Ar-Ge ve Teknoloji Daire Başkanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) bünyesinde faaliyet göstermeye başladı. Bu gelişmenin ardından SSM bünyesinde yeni bir iş bölümüne gidildi. SSM'deki Ar-Ge ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı, Ar-Ge Daire Başkanlığı ve Teknoloji Yönetimi Daire Başkanlığı olarak yeniden organize edildi ve fonksiyonları ayrıldı.

Bu yeni organizasyonla hem Ar-Ge projelerini en hızlı şekilde yapmak üzere mekanizmalar üretilmesi hem de yeni teknolojilerin takip edilmesi ve bunların üzerinde durulması amaçlanıyor.

Yeni süreçte klasik Ar-Ge projeleri devam edecek. Örneğin, insansız hava araçlarındaki ihracat lisansına sahip parçaların üretimi, roketlerdeki arayıcı başlıkların geliştirilip üretilmesi gibi çalışmalar bu kapsamda değerlendirilecek.

Bunun yanında "geniş alan" çağrılarıyla ulaşılmak istenen, ihtiyaç duyulan yeni teknolojilere erişim konusunda daha dinamik bir yapının oluşturulması öngörülüyor.

Bu stratejinin arka planında savunma sanayisinde, sektörün yapısı gereği ürün odaklı gidilmesi, gidilmek zorunda kalınması yatıyor. Çünkü silahlı kuvvetler, alanda oluşan ihtiyaçlara ve yeni durumlara karşı çözüm ve ürünler bekliyor. Bunları kısa sürede karşılama konusunda oluşan baskı, henüz elde edilemeyen ya da hedeflenen teknolojilerin projelendirilmesinde vakit kaybına yol açıyor.

Ar-Ge ve yeni teknolojiler konusundaki bu yapılanmayla silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları karşılanırken yeni teknolojilere çok daha hızlı ulaşılması hedefleniyor.

"Geniş alan" projelerinde üniversitelerdeki akademisyenlerin bilgi ve birikimleri dinamik bir şekilde ulaşılmaya çalışılan teknolojilere yönlendirilecek. Bu projeler çok yüksek bütçeli olmayacak ve proje ekiplerine çok büyük sorumluluklar yüklenmeyecek.

Projeler sonunda, örneğin iletişim teknolojisi, mekanik malzeme teknolojisi, bilgi teknolojileri gibi alanlarda basit prototipler veya teorik sonuçlar, bazı deneysel sonuçlarla ispatlanmış çalışmalar ortaya çıkarılacak. Bu çıktılarla hedeflenen teknolojilere erişim süreçleri kısaltılmaya çalışılacak.