5 ürün için daha ithalat yasağı kalkıyor!

Tarım Bakanı Çelik, Rusya'da yaptıkları heyetlerarası görüşmede ithalatı yasaklanan 5 ürünün ithalat yasağının kalkması ile ilgili bugün Rus tarafının toplanacağını söyledi.

5 ürün için daha ithalat yasağı kalkıyor!
5 ürün için daha ithalat yasağı kalkıyor!
GİRİŞ 21.11.2016 13:18 GÜNCELLEME 21.11.2016 13:35
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik "Rusya'da yaptığımız heyetlerarası görüşmede ithalatı yasaklanan 5 ürünün (patlıcan, biber, nar, kabak ve marul) ithalat yasağının kalkması ile ilgili bugün Rus tarafı toplanacak. Bu yasağı büyük ihtimalle kaldırmadan yana olduklarını bize ifade ettiler. Bugün, yarın bu yasağın kalkmasını beklediğimizi görüşme çıktısı olarak ifade etmek istiyorum" dedi.

Gıda, Tarım ve  Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya temaslarını değerlendirirken, "5 ürünün  (patlıcan, biber, nar, kabak ve marul) ithalat yasağının kalkması ile ilgili  bugün Rus tarafı toplanacak. Bu yasağı büyük ihtimalle kaldırmadan yana  olduklarını bize ifade ettiler. Bugün, yarın bu yasağın kalkmasını beklediğimizi  görüşme çıktısı olarak ifade etmek istiyorum." dedi.

Rusya'nın Soçi kentinde 18 Kasım Cuma günü gerçekleştirilen II. Dünya  Tahıl Forumu'na katılan,  Rusya Tarım Bakanı Alexander Tkachev ile görüşen Çelik,  AA muhabirine temaslarını değerlendirdi.

Çelik, Rus mevkidaşı ile son derece verimli görüşmeler yaptıklarının  altını çizerek, Rusya ile yaşanan uçak krizinin neticesinde gerek Rus hükümeti  nezdinde gerekse teknik nedenlerle Türkiye'den 21 tarımsal ürünün ihracatına  yasak getirildiğini hatırlattı.

Bunlardan hükümet kararıyla yasak getirilen portakal, mandalina,  kayısı, şeftali ve erik olmak üzere 5 ürünün 9 Ekim'de ithalat yasağının  kaldırıldığına dikkati çeken Çelik, geriye kalan 16 ürünün 5'inin de Rus  hükümetinin karantina biriminin koyduğu teknik yasak çerçevesinde Türkiye'den  ithal edilemediğini belirtti. Bu ürünlerin, patlıcan, biber, nar, kabak ve marul  olduğunu ifade eden Çelik, "Yaptığımız heyetlerarası görüşmede söz konusu 5  ürünün ithalat yasağının kalkması ile ilgili bugün Rus tarafı toplanacak. Bu  yasağı büyük ihtimalle kaldırmadan yana olduklarını bize ifade ettiler. Bugün,  yarın bu yasağın kalkmasını beklediğimizi görüşme çıktısı olarak ifade etmek  istiyorum." diye konuştu.

Çelik, Tkachev'in, geriye kalan 11 ürünle ilgili konuyu hükümete  taşıyacağını ve yasakların kalkmasından yana olduklarını ifade ettiğini aktardı.  Çelik, şöyle devam etti:

"Ancak bunun için üst düzey görüşmenin yararlı olacağını ifade  ettiler. Biz de kendilerine bu süreç içerisinde üst düzey bir telefon görüşmesi  trafiği olabilirse Başbakanlar düzeyinde bunu sağlamaya çalışacağımızı ama  olmaması halinde Sayın Başbakan'ın aralık ayı seyahatinde konuyu Moskova'da  birlikte ele alıp çözüme kavuşturma konusunda mutabakata vardık. Umuyorum 5 ürün  için bugün, yarın karar çıkar. Hükümet kararı gerektiren 11 ürün ile ilgili sorun  ise ya Rus Bakan Tkachev'in hükümete taşıması sonrası çözülür ya da Sayın  Başbakanımızın seyahatinde birlikte ele alarak çözeceğimiz. Sıcak bir yaklaşım  içerisinde olduklarını net bir şekilde ifade etmek istiyorum."

TÜRKİYE'YE KIRMIZI ET SATMAK İSTİYOR

Rus tarafına öncelikle uçak krizi öncesi ticaret koşullarına dönme  yönünde arzularının olduklarını ifade ettiklerini belirten Çelik, bu 16 ürün ile  ilgili yasakların tamamen kalkmasının ardından diğer alanlarla ilgili Rus  tarafıyla görüşmeye açık olduklarını söylediklerini anlattı. Çelik, şunları  kaydetti:

"Ruslar Türkiye'ye kırmızı et satmak yönünde talepte bulundular. Biz  de kendilerine kırmızı et açığımızın olduğunu, bunu Rusya'dan da temin etme  imkanımızın olabileceğini ancak öncelikli olarak bu ithalatı yasaklanan 16 ürün  ile ilgili durumun netleşmesi gerektiğini söyledik. Biz de kendilerine,  Türkiye'den kanatlı hayvan ithal ettiklerini hatırlattık. Türkiye'ye kanatlı et  ithalatında, çok yüksek kota ve yüzde 85'lere varan yüksek gümrük vergisi  uygulandığını aktardık. Bazı ülkelerde bu oranın yüzde 25'lerde olduğuna dikkati  çektik. Türkiye'ye uygulanan oranın da yüzde 25'lere çekilmesi gerektiğini  söyledik. Sayın Bakan, 'Ben bu oranda Türkiye'ye yüksek vergi uygulandığını  bilmiyordum. Bu doğru değil, tam aksine Türkiye'de daha düşük olması gerekiyor'  şeklinde görüş beyan etti."

Görüşmelerde Rusya'nın kanatlı et ithalatında gümrük vergisi  oranlarının yüksek olduğuna dair mutabakata vardıklarını belirten Çelik, "Netice  itibarıyla 150-200 bin ton civarında açıkları var. Bunu Brezilya gibi bazı  ülkelerden temin ediyorlar, vergi oranı yüzde 25'lerde. Türkiye'de de (vergi  oranlarının) bu rekabet ortamında olması gerektiğini söyledik. Böyle bir  mutabakatla Soçi'den ayrıldık." dedi.

'2017'DE RUSYA İLE TİCARET HACMİ ARTACAK'

Çelik, Rusya ile tarımsal ürünlerde yaklaşık 2 milyar dolarlık  ithalat, 1 milyar dolarlık ihracat yapıldığını bildirdi. İki ülke arasındaki  ilişkilerin ekim ayı itibarıyla normalleştiğini ve bu yıl rakamlarda istenen  neticenin olmayacağını belirten Çelik, "2017'de geçmişe göre, tarımsal ürünlerde  ticaret hacmimizin artacağını söyleyebilirim. Kesin bir rakam vermek doğru olmaz  ama bunun üzerinde olacağı kanaatindeyim." ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • taraftar 7 yıl önce Şikayet Et
    Tamamda balik degil, kirmizi et, Islama uygun mu kesecekler peki?
    Cevapla
  • H b 7 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada et ve süt ürünleri Türkiyeden ucuz, burda işçilik pahalı olduğu halde
    Cevapla
  • abdulbaki 7 yıl önce Şikayet Et
    onlara Besmeleyi öğretmek lazım, bu nokta önemli
    Cevapla
  • hüseyin kaya 7 yıl önce Şikayet Et
    bunları hemen eve doldurmak lazım yoksa fiyatları artıyor
    Cevapla