Ekonomiye 700 bin avro katkı sağladı

Bursa'da üretilen 'İpekböceği' adlı ilk yerli tramway ekonomiye 700 bin avroluk katkıda bulundu.

Ekonomiye 700 bin avro katkı sağladı
Ekonomiye 700 bin avro katkı sağladı
GİRİŞ 16.11.2016 14:38 GÜNCELLEME 16.11.2016 14:38
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yurt dışından 2,3 milyon avro bedelle ithal edilen tramvayın emsalini, Bursa'da faaliyet gösteren yerli bir firmaya 1,6 milyon avro karşılığında ürettiren Samsun Büyükşehir Belediyesi, böylece 700 bin avronun yurt içinde kalmasını sağladı.

Bursa'da tramvay hattında kullanılan, 2 metre 45 santimetre genişliğinde ve 28 metre uzunluğundaki "İpekböceği" adlı ilk yerli tramvayı üreten firma, Samsun için de "Panorama" adıyla, 2 metre 65 santimetre genişliğinde, 32 metre uzunluğunda bir tramvay üretti.

Panorama'nın üreticisi Durmazlar Makine Raylı Sistemler Genel Müdürü Abdullah Bocan, yaptığı açıklamada, tramvayın Türk mühendisleri tarafından Avrupa standartlarında tasarlanıp üretildiğini, yazılımlarının da yine Türk mühendisleri tarafından yapıldığını söyledi.

Firmaları sektöre girmeden önce Türkiye'nin özellikle İtalya ve Çin'den tramvay ithal ettiğini belirten Bocan, "2,3 milyon avroya ithal edilen tramvayı biz 1,6 milyon avroya ürettik. Böylece hem istihdama hem cari açığın azalmasına katkı sağladık hem de belediyelerimiz daha az fiyata daha kaliteli araç alma şansı yakaladı. Dolayısıyla ülkemiz kazandı." dedi.

Samsun'a 7 tramvay daha teslim edeceklerini anlatan Bocan, Kocaeli için de 12 tramvay üreteceklerini bildirdi. Bocan, sadece Türkiye pazarıyla sınırlı kalmayı düşünmediklerini, yurt dışına açılmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

YOLCU TAŞIMAYA BAŞLADI

Samsun Hafif Raylı Sistem (SAMULAŞ) Genel Müdürü Kadir Gürkan ise Panorama'nın Samsun halkına hizmet vermeye başladığını söyledi.

Tramvayın, hem kendilerinin beklentileri hem de firma personelinin değerlendirmeleri dikkate alınarak üretildiğini anlatan Gürkan, "Samsun halkına yerli tramvayla hizmet verdiğimiz için çok mutluyuz. Yerli tramvayın koridoru geniş ve ferah bir kullanımı var. Engellilerin araca binmesi için de rampası daha geniş. Bakım ve onarım süresi de daha kısa. Daha önce hizmet verdiğimiz 21 tramvayın 16'sı İtalyan yapımı, 5'i de Çin yapımıydı. Yeni hattımızın açılması üzerine 8 de yerli tramvay satın aldık. İlk yerli tramvayımız geldi, testini yaptık ve yolcu taşımaya başladık." dedi.

Yerli tramvay Panorama'nın yurt dışından alınan emsallerine kıyasla önemli avantajlar sağladığına işaret eden Gürkan, şunları kaydetti:

"Emsallerinde 10 çıkış kapısı varken, yerli de 12 kapı bulunuyor. Bu, yolcunun tahliyesi için önemli bir özellik. Araç içindeki kamera sistemiyle yolcu yoğunluğu takip edilebiliyor. Yazılım Türkiye'de yapıldığı için sistemsel değişiklikler daha kolay gerçekleştiriliyor. Yerli tramvayın dışında emsalleri gibi ayna bulunmuyor. Onun yerine görüntülü kamera sistemi var. Yani aracımız hem daha konforlu hem daha teknolojik hem de daha kazançlı."

.

YORUMLAR 3
  • mehmet54 7 yıl önce Şikayet Et
    metrobüsün yerine bu olmalı
    Cevapla
  • m3hk 7 yıl önce Şikayet Et
    saygılar argeye yatırım yapar desteklenirse neden bir dünya devi olmasın. saygılar uretici firmaya. giderken gordum guzel araclar.
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    gerçek vatanseverlik budur işte
    Cevapla