Emeklilikte maaşları artıracak düzenleme

İleride alınacak emekli maaşını belirleyen ‘prime esas kazanç’ 1 Ocak’tan itibaren 7.5 kat artırılabilecek. Üst limit 12.352 liraya kadar çıkacak. Tasarı komisyondan geçti

Emeklilikte maaşları artıracak düzenleme
Emeklilikte maaşları artıracak düzenleme
GİRİŞ 03.11.2016 10:13 GÜNCELLEME 03.11.2016 13:51
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Sigorta primine esas günlük kazanç tavanı yükseltilerek hem SGK geliri 1.6 milyar lira artacak hem de brüt asgari ücretin 6.5 katından fazla kazancı olanların emekli aylığı % 15 büyümeyle 5 bin liraya dayanacak.

“Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı”, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önceki gece kabul edildi.

Kanun tasarısı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda da değişiklik öngörüyor. Buna göre, günlük brüt asgari ücretin 6.5 katı olan sigorta primine esas günlük kazanç üst sınırı, günlük brüt asgari ücretin 7.5 katına yükseltiliyor. Vatan'da yer alan habere göre böylece, brüt asgari ücretin 6.5 katından fazla kazancı olan sigortalılardan daha fazla prim tahsil edilerek, hem bu sigortalıların daha fazla aylık ve gelir alması hem de SGK’nın prim gelirlerinin artırılması amaçlanıyor.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, özel sektörün özellikle asgari ücret artışına bağlı olarak karşılaştığı maliyetleri karşılamak amacıyla 2016 bütçesinde 10 milyar liralık kaynak öngördüklerini anımsatarak, “SGK kayıtlarına göre, bir kısmı ücretli bir kısmı ise 350 bin sigortalı bağımsız çalışan var. Bu çerçevede 2017 yılında yaklaşık 1.6 milyar lira SGK’nın prim gelirlerinde bir artış öngörüyoruz” dedi.

AYLIĞI 658 LİRA ARTACAK

SGK Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz de tavandan bildirilen çalışan sayısının 4A kapsamında 295 bin, 4B kapsamında 55 bin olduğunu belirtti.  Açıkgöz, tavanın 6.5 kattan 7.5 kata çıkarılmasının emekli aylıklarına etkisini şöyle açıkladı:  ‘‘Kişi 4 bin 282 lira emekli aylığı almakta iken 658 liralık artışla 4 bin 941 liraya çıkacak, yani yüzde 15 artacak.”

ÖDEDİĞİ KADAR ÇOK AYLIK ALSIN

Tasarının görüşmeleri sırasında açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Sistemde kişi ne kadar çok prim öderse ödediği kadar çok aylık alsın” dedi. “Burada yaptığımız her artış, iştirakçilerin emekli aylıklarını da artıran bir sistem” diyen Ağbal, şöyle devam etti: “Bu, hem ileriye dönük olarak gelir artışına imkan verecek hem de işverenler açısından maliyet oluşturacak. Maliyetin kimin üzerinde kalacağını belirleyecek husus, işveren ile işçi arasındaki sözleşme. Eğer net ücret üzerinden anlaşılmışsa yük işverenin üzerinde kalır ama net ücret sözleşmesi yapılmamışsa, o zaman kişi kendisi öder. Kişi öderse de aslında bugün tasarruf edecek, ileride ise bunu emeklilik olarak alacak.”

KAYNAK: VATAN
YORUMLAR 6
  • İstanbul 7 yıl önce Şikayet Et
    Emekli maaşına gelince zenginin primi fakirden farklı olsun derler, ama kdv ötv vergisine gelince 1300 tl maaş alan adamla milyarder zengin adam aynı vergiyi ödesin. Bu mu adalet ? Öyle bir sistem oldu ki zenginin cebi daha çok doluyor fakir adamın cebi daha büyük deliniyor. Bindik bi alamete gidiyoruz kıyamete hadi hayırlısı...
    Cevapla
  • ahmet 7 yıl önce Şikayet Et
    350 bin tavandan prim ödeyeni düşüneceğinize 30 milyon düşük prim ödeyenlere ne yapabiliriz bunu düşünen yok garip ölsün yaşasın zengin hepiniz aynısınız bu hesaplamaları yapan bürokratlar hep kendi ceplerini düşünüyorsunuz dikkat tehlikeli işler bu işler
    Cevapla
  • Ahmed 7 yıl önce Şikayet Et
    4b sigortalısı 4a sigortalısının neredeyse totalde 2 katı prim ödüyor ama emekli aylığı neden 4a sigortalısından düşük alıyor.
    Cevapla
  • serpil 7 yıl önce Şikayet Et
    Kiracıları Allah rızası için ev sahiplerinin insafından kurtarın yokmu sizin tokiniz devreye sokun satmamak için değil satmak için makul ve mantıklı ücretle olsun kurtarın ellerinden emeklileri evi olmayanları artık..
    Cevapla
  • dobracı 7 yıl önce Şikayet Et
    adam zenginse bürüt kazanç 10 bin tl ve üzeri gösterip bunu yapabilir fakir ne yapsın fakirin 1.100-1.200 tl emekli parasını çok görüyorsunuz.7 yıl ileri atılan emekli hakkımızı istiyoruz.IMF ye borcumuz kalmadıysa emekli yaşını geriye çekin geciken emeklilik hakkını gei verin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle