Danıştay'dan 25 milyar dolarlık karar

Danıştay, devletin açtığı alım ihalelerinde verilen aşırı düşük tekliflerin araştırılmasını istedi. Karar, 25 milyar dolarlık kamu alımlarını ilgilendiriyor

Danıştay'dan 25 milyar dolarlık karar
Danıştay'dan 25 milyar dolarlık karar
GİRİŞ 16.10.2016 11:38 GÜNCELLEME 16.10.2016 11:38

Danıştay, ihale sistemindeki "aşırı düşük teklif" oyununu bozdu. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, devlete yapılacak alımlar için yapılan ihalelerde "aşırı düşük teklif"ler araştırılmadan bu teklif sahiplerinden mal alınamayacağına karar verdi. Karar, yaklaşık 25 milyar dolarlık kamu alımlarına ilişkin ihaleleri ilgilendiriyor. Meclis, Kamu İhale Kanunu'nu düzenlerken, kamuya yapılacak mal alımlarında verilen aşırı düşük tekliflerin araştırılmasını, bu firmalardan mal alınacak veya bunların teklifleri reddedilecekse mutlaka araştırma yapılmasını hüküm altına almıştı. Kamu İhale Kurumu 2009'da, bu kanunun nasıl uygulanacağına yönelik detaylar içeren tebliğ hazırladı. Aşırı düşük tekliflerin araştırılması zorunluluğu tebliğde yer almadı. Birçok mal alımı da bu tebliğe göre gerçekleştirildi. böylece, ihalelerde "aşırı düşük teklifler" araştırılmaksızın ya reddedildi ya da alımı yapacak olan kamu kurumları ihaleyi, yine araştırma yapmaksızın bu firmalara verdi. Avukat Melih Akkurt, tebliğdeki bu eksiklik nedeniyle tebliğin ilgili bölümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a dava açtı.

YÜRÜTME DURDURULDU

Davanın ilk aşaması Danıştay 13'üncü Dairesi'nde görüldü. Daire, Avukat Akkurt'un, "yürütmenin durdurulması" talebini reddetti. Yani Daire'den, aşırı düşük tekliflerin sebeplerinin araştırılmadan da ihalenin sonuçlanmasına olanak tanıyan tebliğin yürürlükte kalması kararı çıktı. Dosya itiraz üzerine Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gitti. Kurul, bu eksiklik nedeniyle Kamu İhale Genel Tebliği'nin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.
.

KAYNAK: SABAH