Tecrübemiz olmasaydı daha kötü durumda olabilirdik

ASKON Başkanı Mustafa Koca, ekonomiyi hareketlendirmek için alınan kararları değerlendirdi.

Tecrübemiz olmasaydı daha kötü durumda olabilirdik
Tecrübemiz olmasaydı daha kötü durumda olabilirdik
GİRİŞ 22.09.2016 12:33 GÜNCELLEME 22.09.2016 12:33

ASKON Genel Başkanı Mustafa KOCA yaptığı yazılı basın açıklamasında Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan ekonomiyi hareketlendirmek için alınan kararları değerlendirdi.

EKONOMİYİ ISITMA ZAMANI

“Hükümet iç piyasalardaki durağanlığı ortadan kaldırmak ve yeniden hareketlendirmek için daha önceleri ortaya koymuş olduğu sıkılaştırma tedbirlerini gevşetme kararı aldı. Bunların başında taksitlerin sayılarını artırmak, borç yapılandırmalarında uzun vade ve konut kredilerinde yüzde 80’lere varan oranlarda kredi imkânları geliyor.  

Dünya hala 2008 krizini aşamadı. Çok ciddi anlamda bir durağanlık sorunu yaşanmaya devam ediyor. Ülkemizin de başı dertten kurtulmuyor. Terör, darbe girişimleri üstüne şimdi de sınır ötesi operasyon yani savaş durumu söz konusu. 

HİÇBİR EKONOMİ DAYANMAZ

Bu kadar siyasal ve sosyal sıkıntıya aslında hiçbir ekonomi dayanmaz. Belki bizler de geçmişten kalma alışkanlıklarımızla dirençler konusunda tecrübeli olmasaydık biz de şimdi daha kötü durumlarda olabilirdik.

SİYASAL İSTİKRARA SAHİBİZ

Bir de önemli bir durum var ki o da yüksek seviyeli bir siyasal istikrar imkânına sahibiz. Bu kadar siyasi krize rağmen siyasal istikrar var. Bu önemli ve bu sebepler dolayısıyla halen ekonomi beklenenden daha iyi sonuçlar verebiliyor.

ESNAF VE HANE HALKLARIYLA İLGİLİ KONULARDA DA İYİLEŞTİRME YAPILMALI

Hiç şüphesiz makro seviyeler yanında esnaf ve hane halklarıyla ilgili konularda da benzer bir iyiliğin devam etmesi gerekir. Bu noktalarda giderek sıkıntının arttığı bir dönem yaşanmaktadır.

Hükümetin turizmle, doğu ve güneydoğuda 23 ille ilgili aldığı tedbirler ve diğer alanlardaki çalışmaları henüz tam olarak istenen hareketi oluşturamadı.

FAİZ İNDİRME EĞİLİMLERİ DEVAM ETTİRİLMELİ

Hiç şüphesiz bir de TCMB’sini faizler konusunda ki aşağı yönlü trendi takip etmek gibi bir politikası var. FED yine faiz artırımına gitmeyerek ABD ekonomisi konusunda iyileşme yaşanmadığını göstermiş oldu. Yine beklentiyi yılsonuna ertelediler. Türkiye bu konuda şimdilik faizleri indirme eğilimini devam ettirebilir.

GERÇEK BOYUTLU BİR ÜRETİM DÜZENİ PLANLANMALI

Hiç şüphesiz bu tedbirler kısa vadeli tedbirler ve tüketimi hızlandırmayla ilgili tedbirler. Bu ortamda bunlar gerekli. Ancak bir de daha uzun vadeli düşünen bir hükümet aklının mütemadiyen gerçek boyutlu bir üretim düzenini planlaması lazım.  Bu girdaplardan aniden kurtulmaya başladığımız zaman yeniden üretim krizi ile karşı karşıya kalmamalıyız. Rekabet edebilir ve özellikle katma değer üretebilir alanlarda varlık oluşturmak için şimdiden iyi projeksiyonlar yapmak zorundayız. Aksi halde yine sonuçlar zevksiz olur ve orta gelir tuzağından kurtulamadan alt gelir grubuna doğru düşebiliriz.”