Merkez'den 'darbe' açıklaması

Merkez Bankası, indirim kararı için yaptığı açıklamada FETÖ'nün darbe girişimine de değindi.

Merkez'den 'darbe' açıklaması
Merkez'den 'darbe' açıklaması
GİRİŞ 23.08.2016 14:42 GÜNCELLEME 23.08.2016 14:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Haber7/Detay

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yüzde 0.25'lik indirime giderek üst koridoru yüzde 8.50'ye çekti. Kara ilişkin açıklama yayınlayan kurum, 15 Temmuz'daki darbe girişimine de değindi.

15 Temmuz'daki hain darbe girişiminin püskürtülmesinin ardından gözler ekonomiye çevrilmişti. Daha eski yıllarda çok daha küçük olaylara sert tepki veren ekonomi, darbe girişiminden neredeyse etkilenmedi. 

VATANDAŞ İKİNCİ HAMLESİNİ YAPTI

Hain girişimden sonra dolar 3 liranın üzerine çıksa da, kısa sürede bu seviyenin altına indi. Darbe gecesi sokaklarda canları pahasına direnen vatandaşlar, püskürtmenin ardından yaklaşık 10 milyarlık dolarlık döviz satarak piyasaların ateşini düşürdü. Girişimin piyasaların kapandığı gün olan Cuma günü akşamı yapılması da dolar üzerinde etkili oldu.

VARLIK FONU 'BOMBA' GİBİ DÜŞTÜ

Öte yandan yerli ve yabancı yatırımcılar da ekonomiye duydukları güveni teyit etti. Özellikle yabancı yatırımcılrın böyle bir olay karşısında bile ülkeden çıkış yapmadıkları görüldü.

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı Türkiye Varlık Fonu kurulması kararı da, hızlı toparlanmada etkili oldu. Ayrıca bu fonun 200 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.

MERKEZ: BÜYÜK ÖLÇÜDE GERİDE KALDI

Merkez Bankası ise bugün yaptığı açıklamada, darbe girişiminin ekonomi üzerine yaptığı etkinin büyük oranda geride kaldığını belirtti. Para Politikası Kurulu sonrası yayınlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, temmuz ayı ortasında yaşanan yurt içi gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuz etkisinin, küresel risk iştahındaki artış ve alınan tedbirler sayesinde büyük ölçüde geri alındığını bildirdi.''

Kurul ayrıca, kısa vadede gıda fiyatlarında aşağı doğru düzeltme ve çekirdek enflasyonda kademeli olarak düşüş bekliyor.

YORUMLAR 1
  • muratu 7 yıl önce Şikayet Et
    arkadaş neden adam gibi indirim yapmıyorsunuz reis faiz indir dio bunlar biz bağımsızıs dior nerenin merkez bankası bunlar anlamadım gitti reisin bunlarada el atması şart öncelik ekonomi olmalı bunlardada hainlik vargibi
    Cevapla