Türkiye'de 10 yıldır böylesi görülmedi

Türkiye'nin dünya pazarında belirleyici konumda olduğu kuru incirde bu sezon 72 bin ton rekolte bekleniyor.

Türkiye'de 10 yıldır böylesi görülmedi
Türkiye'de 10 yıldır böylesi görülmedi
GİRİŞ 22.08.2016 16:29 GÜNCELLEME 22.08.2016 16:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin üretimi ve ihracatında dünya lideri olduğu  kuru incirde 2016-2017 sezonunda, önceki döneme göre yüzde 8 düşüşle 72 bin  tonluk rekolte bekleniyor. Üretimde gerilemeye rağmen yüksek ürün kalitesinin  ihracata olumlu yansıması öngörülüyor.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) koordinatörlüğünde ziraat odaları,  ihracatçı birlikleri, tarım il müdürlükleri ve araştırma enstitülerinin  katılımıyla oluşturulan kuru incir rekolte tahmin heyeti, çalışma sonuçlarını  kamuoyuyla paylaştı.

Heyet, İTB'de düzenlenen toplantıda, 2016-2017 sezonu Ege Bölgesi kuru  incir rekoltesinin hava şartlarının normal seyretmesi halinde geçen yıla göre  yüzde 8 düşüşle 72 bin ton olacağını açıkladı.

Hastalık ve zararlı etkisinin geçen yıla göre daha az olduğu görülen  kuru incirde piyasaya arz edilecek kaliteli kuru incir miktarının geçen sezonla  aynı seviyede olacağı tahmin ediliyor.

'TAMAMINI SATACAĞIZ'

Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, kuru incirde  güzel bir sezona başladıklarını belirtti.

Dünya genelinde artan talep nedeniyle sektörün son yıllarda  ürettiğinin tamamını satar pozisyona ulaştığına dikkati çeken Celep, "Bu sezon  son 10 yılın en kaliteli ürününü bekliyoruz. Ürünün tamamını satacağımız bir sezon olacak. Pazarlama sorunumuz olmayacak. Geçen sezonu yüzde 15 ihracat  artışıyla kapatmıştık. Bu sene de artış bekliyoruz." dedi.

İTB Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Şen de kuru incirin 40 bin üreticinin  geçim kaynağı olduğuna işaret etti.

Kuru incirin yıllık 250 milyon dolarlık döviz getirisine sahip  olduğunu hatırlatan Şen, bu sektörde, dünya pazarındaki hakimiyetin devamını  sağlayacak politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

İncir üretim bölgelerindeki Jeotermal santrallerin sayısının  artmasının üreticiyi kaygılandırdığını anlatan Şen, elektrik üretimine karşı  olmadıklarını ancak santrallerin sıvı ve gaz salımlarının standartlar içinde  yapıldığının denetlenmesini istedi.

Kuru incirin hidrojen peroksitle beyazlatılması sorununa da değinen  Şen, "Özellikle pazarlarda satılan beyaz renkteki kuru incirlerin alınmaması  gerekiyor." diye konuştu.

Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı da jeotermal  santrallerinin kuru incire etkisi konusundaki bilimsel araştırmanın devam  ettiğini bildirdi.

Santrallere yakın ağaçların yapraklarında bor oranının yüksek  olduğunun saptandığını söyleyen Arpacı, "Henüz tehlikeli sınırın altında olan bu  oran jeotermal sahalara yönelik denetimlerle düşürülebilir." diye konuştu.

YORUMLAR 2
  • Mustafa038 7 yıl önce Şikayet Et
    Dışarıda kaça satılıyor acaba çok merak ediyorum. İncir memleketinde İncir 20 TL/Kg'dan satılıyor ve vatandaş yiyemiyorsa ne haliniz varsa görün.
    Cevapla
  • seyran 7 yıl önce Şikayet Et
    helalinvar konuş doğru söylüyorsun
    Cevapla