İlk adımı Başbakan Yıldırım atacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Putin ile görüşmesinin ardından ticari ve ekonomik ilişkiler yeniden start aldı.

İlk adımı Başbakan Yıldırım atacak
İlk adımı Başbakan Yıldırım atacak
GİRİŞ 11.08.2016 10:17 GÜNCELLEME 11.08.2016 10:17

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, yeni bir dönem başladı. Mersin Akkuyu Santrali'nin stratejik yatırım üssü olması kararlaştırılırken, buna yönelik ilk adım da Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında atılacak. 

22 milyar dolara mal olması beklenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali'ni hayata geçirecek Rosatom'a verilecek teşvikler için masaya oturulacak. Türkiye'de ilk kez uygulanacak teşvik sistemi kapsamında, Rosatom'la birebir pazarlık yapılarak, şirkete arazi, kredi karşılığında faiz desteği, enerji indirimi, vergi muafiyeti gibi verilebilecek makul sayılabilecek teşvikler değerlendirmeye alınacak. Tamamlandığında her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktöre sahip olacak olan santral, 4 bin 500 megawatt'lık enerji üretimiyle Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılayacak. 60 yıl işletme ömrüne sahip olacak proje, 2022'de tamamlanacak.

VİZE KALKIYOR

Türkiye ile Rusya arasında kurulacak 'yatırım fonu', pek çok kesimde heyecan yarattı. Büyük projelerin hayat geçirilmesinde kullanılacak fonun, yatırımcılara ve vatandaşlara kolaylıklar getirmesi bekleniyor. Türkiye ve Rusya birlikte yatırım yaparken, ilk olarak iki ülke arasında vizelerin kaldırılması bekleniyor. Böylece ticaret ve turizm hacminin büyüyeceği belirtiliyor.

SEBZE-MEYVEYE İZİN ÇIKTI

1 Ocak 2016 itibariyle Türkiye'nin yaş meyve ve sebzelerine ambargo uygulayan Rusya ile kriz aşılıyor. Rusya'ya tekrar ihracatın başlaması ve ambargo sürecinde kazanılan alternatif pazarlarla, Türk çiftçisi bir taşla iki kuş vurmuş olacak. Hem Ruslar ile hem alternatif pazarlarla ihracat katlanacak. Gıda Bakanlığı'nda Ruslar'ın taleplerini hızla yerine getirecek bir ekip kuruldu. Rusya'nın ambargoyu kaldırma kararını bir an önce uygulamaya koyması için özel temaslar yürütecek ekip, Rusya Federal Bitki Sağlığı Denetim Servisi ile de yakın temasta olacak. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kavak, "Rus ambargosundan sonra kolları sıvayarak alternatif pazarlar ürettik, ambargoyu fırsata dönüştürdük, kaybı en aza indirdik. Bundan sonra da bulduğumuz alternatif pazarları kalıcı kılmayı hedefliyoruz" dedi.