Türkiye-Rusya ortak fonuna Çin modeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarihi Rusya seyahatinin detayları netleşiyor.

Türkiye-Rusya ortak fonuna Çin modeli
Türkiye-Rusya ortak fonuna Çin modeli
GİRİŞ 11.08.2016 09:55 GÜNCELLEME 11.08.2016 09:59

Türkiye ile Rusya arasında kurulacak ortak fonun birkaç milyar dolarlık olması bekleniyor. Özellikle altyapı, tarım ve tıp alanlarında projeler yapılacak. Ortak fon için Rusya’nın Çin ve BAE’de uyguladığı model düşünülüyor. Fonla, ülkeler eşit paya sahip oldukları fonla 3’üncü bölgelere de yatırım yapabiliyor.

Türkiye ile Rusya arasında kurulacak 'yatırım fonu' için Çin ve Birleşik Arap Ülkeleri modeli uygulanacak.

Edinilen bilgilere göre, birkaç milyar dolarlık fon Rusya'nın Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin ile kurduğuna benzer bir mekanizmayla işletilecek. Altyapı, tarım, tıp gibi alanlardaki projelerde ortak yatırımlar hayata geçirilecek. Bu fon sayesinde Türkiye ve Rusya birlikte üçüncü ülkelere de yatırım yapabilecek. Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri'yle birlikte kurduğu fonla en son Mısır'a 1 milyar doları bulan nükleer enerji ve uzay araçları yatırımına hazırlanıyor.

Rusya'nın Çin ile ortaklaşa kurduğu fonun büyüklüğü de şu anda 2 milyar dolara ulaşmış durumda. İki ülkenin eşit payla ortak olduğu bu fon çeşitli yatırımlarda bulundu. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye-Rusya İş Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, kurulacak Türk-Rus fonunun büyük projelerin hayata geçirilmesinde kullanılacağını söyledi.

Özilhan, "İlişkilerin kasım öncesi döneme hızla geri dönmesi için çalışmalar başlıyor" dedi. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan ise "Askıda olan projelerin devam ettirilmesi, mevcut ve yenilerinin hayata geçirilebilmesi için öncelikle vize sorunun halledilmesi gerekiyor" diye konuştu.

ÇALIŞMA İZNİ DÜZENLENSİN

Türk yönetici ve işçilerinin Rusya'daki projelerde çalışmak üzere alması gereken çalışma izinlerinde de geriye dönülmesi gerektiğini bildiren Vardan, "Mal ticaretinde gümrük uygulamaları ve malların taşınması konusunda da gerekli kolaylıkların sağlanacağını umuyoruz" dedi. Vardan, AB ülkeleri ile de ticaretin devam edeceğini söyledi.