Rusya krizinin maliyetini açıkladı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bületn Tüfenkci, Rusya ile Türkiye arasındaki uçak krizinin toplam maliyetinin 1 milyar dolar olduğunu söyledi.

Rusya krizinin maliyetini açıkladı
Rusya krizinin maliyetini açıkladı
GİRİŞ 10.08.2016 13:52 GÜNCELLEME 10.08.2016 13:52

Tüfenkci, Ekonomi Muhabirleri Derneğinin (EMD) düzenlediği toplantıda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye'nin 15 Temmuz'da çok ciddi bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldığını anımsatan Tüfenkci, milletin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara inerek, bu girişimi engellediğini söyledi.

Milletin söz konusu girişim sırasında gösterdiği tepkiyle büyük bir başarı elde ettiğine dikkati çeken Tüfenkci, "O darbe girişimi başarılı olsaydı Doğu ve Güneydoğu Anadolu ne olacaktı, bu ülkeyi kimlere peşkeş çekeceklerdi veya nasıl bir ortama sürükleyeceklerini hayal dahi edemiyoruz." ifadesini kullandı.

Tüfenkci, bu konuda bütün partilerin ortak tavır sergilemesinin çok önemli olduğunun altını çizdi.

Kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde taksit sayısının artırılması

Türkiye gündeminin artık ekonomik büyümeye dönmesi gerektiğine dikkati çeken Tüfenkci, bu çerçevede yurt dışı temaslarının artırılabileceğine işaret etti.

Tüfenkci, kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde taksit sayılarının artırılmasıyla ilgili değerlendirmede bulunurken, bu noktada genel bir eğilim olduğunu ifade etti. Tüfenkci, "Cari açık noktasında kontrollü bir şekilde çalışmalar yapılıyor. Onun ardından bu konuda nihai kararı vereceğiz. Taksit sayılarındaki iyileşme sağlanırsa, ekonominin genel gidişatını bozacak şekilde etkisi olmaz diye düşünüyoruz." dedi. Tüfenkci, bu hususta 15-20 gün içinde karar verilebileceğini söyledi.

İnşaat ve konut sektörüne yönelik iyileştirme çalışmalarının olduğunu, kredilerin ucuzlaması noktasındaki çalışmaları hükümet olarak desteklediklerini dile getiren Tüfenkci, "Konut ve inşaat sektörünün gelişmesi, hareketlenmesi yaklaşık 300 kalemde iş yapan sektörleri de hareketlendirecek. Dolayısıyla biz faizlerin düşmesinden yanayız." ifadesini kullandı.

"Krizin etkisi 1 milyar dolar"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin önemine değinen Tüfenkci, Rusya'nın Türkiye'nin önemli ticari ortaklarından birisi olduğunu vurguladı.

İki ülke arasındaki ilişkilerin hızlı bir şekilde normalleşmesini beklediklerini dile getiren Tüfenkci, yaptırımların kaldırılmasının ardından Türk müteahhitlerin Rusya'da önemli işler almaya devam edeceğine işaret etti.

Tüfenkci, Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmelerin Suriye'deki durumun çözümü noktasında da büyük önem taşıdığını belirtti.

Uçak krizinin ardından Rusya'nın Türkiye'den gerçekleştirdiği ithalatın düştüğüne dikkati çeken Tüfenkci, "Bu krizin 7 aylık toplam maliyetinin 1 milyar dolar civarında olduğunu tahmin ediyoruz. Bunun 7 aylık toplam ihracatımıza etkisinin ise yüzde 1,2 olduğunu söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.

KAYNAK: İHA