Türk-Rus ortak fonu geliyor!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yaptığı açıklamada Türk-Rus ortak fonu kurulmasının da gündemde olduğunu ifade etti

Türk-Rus ortak fonu geliyor!
Türk-Rus ortak fonu geliyor!
GİRİŞ 29.07.2016 10:46 GÜNCELLEME 29.07.2016 11:29

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, canlı yayında CNN TÜRK Ankara temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı. Ekonomi Bakanı Zeybekci, yaptığı açıklamada Türk-Rus ortak fonu kurulmasının da gündemde olduğunu ifade etti

İşte Zeybekci’nin konuşmasından satır başları:

Normal liselerden ordunun ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışma yapılabilir. Ordunun tüm üniversitelerden kendine subay alabilir olması lazım. YAŞ’ta 340 olan orgeneral sayısı 190’a düştü. Köklü bir değişiklik yapıldı. Sahil Güvenlik ve Jandarma İçişleri Bakanlığına bağlandı.

Kuvvet komutanlarının Başbakan’a bağlanması yönünde de bir eğilim var. Ben bağlanmasından yanayım.

YABANCI YATIRIMCI ŞAŞIRDI

Türk ekonomisi ne kadar övünse azdır. Bu yaşananlar Japonya, ABD, İngiltere’de yaşansa bu ülkelerin ekonomileri yerle bir olurdu. Bu ülkenin ekonomisi, finans sistemini yaşananların ertesi günü hemen çalışmaya başladı. Borsada bütün işlemler sıkıntı yaşanmadan yapılabildi. Kur 3,09 seviyelerine gelmişti şimdi 3 seviyelerine indi. Borsada aynı şekilde. 15 Temmuz’da her şey normaldi. Eğer yaşanmasaydı teşviklerle ilgili inanılmaz bir program başlatılacaktı.

Yurt dışındaki yatırımcının Türkiye’ye tereddütle bakmalarını anlayabiliyorum. Yabancı yatırımcı Türkiye’deki toparlanmadan dolayı şaşırdı.  Pazartesi gününden itibaren 15 Temmuz öncesindeki Türkiye’ye dönülecek.

TANITIM KAMPANYASI BAŞLATACAĞIZ

Ağustos’ta tanıtım kampanyası başlatacağız, bizi dostlarımız anlatacak. Tüm dünyada 24 merkezde tanıtımlar yapılacak. Türkiye’ye gel, kendini keşfet, kampanyası başlatacağız. Bu kampanya 1 ay sürecek.15 Temmuz bir Fransız devrimi kadar önemli. Dünyaya bunu anlatacağız. Bu demokrasi devrimini anlatacağız. Yabancı medyaya 15 Temmuz anlatılacak.

EKONOMİ PAKETİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK

65. hükümet ikinci ayını doldurdu. Gece gündüzü ertelenen ekonomi paketi üzerinde çalıştık. Darbe girişimi nedeniyle açıklayamadık. Muhtemelen gelecek hafta bu ekonomi paketini açıklamayı planlıyoruz. İhracatçımıza çok önemli desteklerimiz olacak.

İŞ DÜNYASINDAKİ GÖZALTILAR

Bu devletin millete değil, milletin devlete ilan ettiği bir OHAL’dir. FETÖ bir terör örgütüdür. Bu nedenle bu ülkedeki bütün kurum ve kuruluşlarda bu yapıya mensup olanlara karşı tedbir alacağız. Sivil toplum kuruluşlarında bunların mensupları olabilir. Bunun için gereken yapılır ama bu konuda hassas davranmalıyız

S&P’nin KARARI

Kalkışmanın detayları belli olmadan S&P’nin açıklama yapması siyasidir, fırsatçılıktır.

RUSYA ZİYARETİ

Şuanda 24 Kasım 2015 öncesine dönmek kanaati var iki tarafta da. Vizeler, charter uçuşları, yaş sebze ve meyve gibi konuların hepsi çözülecek. Akkuyu ile ilgili bir sorun yok. Türk Akımı ile ilgili teknik süreçler devam ediyor. Rusya ile anlaşmalarda yüzde 80 mutabakata varıldı. Rusya ile zirveden önce uçuşların başlar diye düşünüyoruz. Hedefimiz 100 milyar dolar. Her iki ülke birbirine getirdiği kısıtlamaların tamamından vazgeçmek üzere ittifak halinde. Türk-Rus ortak fonu kurulması da gündemde.

Rusya ile 9 Ağustos’ta 24 Kasım öncesinden çok daha iyi bir durumda olacağız. 

İHRACAT RAKAMLARI

Bugün açıklanan dış ticaret verileri ile ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Zeybekci, ihracatta toparlanma başladığını belirterek, bunun yılın geri kalanında çok daha yoğun yaşanacağını ifade etti. Dış ticaret açığı Haziran'da yüzde 5 artışla 6.56 milyar dolar olurken, ihracat Haziran ayında yüzde 8.1 artarak 12.92 milyar dolar olarak gerçekleşti.