Ali Babacan: Türk ekonomisinin temelleri güçlü

AK Parti Ankara Milletvekili Ali Babacan, 15 Temmuz darbe girişiminin ekonomi üzerindeki etkilerin geçici olacağını söyledi.

Ali Babacan: Türk ekonomisinin temelleri güçlü
Ali Babacan: Türk ekonomisinin temelleri güçlü
GİRİŞ 26.07.2016 14:29 GÜNCELLEME 26.07.2016 14:29

AK Parti'nin ekonomiden sorumlu eski bakanlarından Ankara Milletvekili Ali Babacan, Türkiyenin pek çok badireleri atlatmış bir ülke olduğunu belirtirken, "Türk ekonomisinin temelleri güçlü. Türkiye'nin kriz yönetme tecrübesi var. Ekonomik sağlam temeller üzerine doğru kararlar düşündüğümüzde, ekonomi üzerindeki etkileri geçici olacaktır. Yeter ki bundan sonraki süreç doğru yönetilsin, ekonomik kurallar işlesin. Bütün bu dalgalanmaların geçici olacağını düşünüyorum" dedi.

Darbe girişimi sırasında Kazan'daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığı'ndan havalanarak sivil halkı bombalayan F-16'ları engellemeye çalışırken açılan ateş sonucu 9 kişi şehit olurken, 82 kişi de yaralandı. Ekonomiden sorumlu eski bakan, Ankara Milletvekili Ali Babacan, Kazan Hamdi Eriş Devlet Hastanesi'nde yatan yaralıları ziyaret edip, 'geçmiş olsun' dedi. Babacan'a Kazan Kaymakamı Engin Aksakal, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Ak Parti İlçe Başkanı Ali Yıldıztepe de eşlik etti. Yaralılarla tek tek ilgilenen Babacan, doktorlardan, hastaların sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Kazan Belediyesi önünde demokrasi nöbetine devam eden vatandaşlara destek veren Ali Babacan,DHA'ya yaptığı açıklamada şunları söyledi:

EKONOMİMİZLE İLGİLİ SIKINTI SÖZ KONUSU OLMAYACAK
 
“Türkiye ekonomisinin temelleri güçlü ve Türkiye hem içerden, hem dışarıdan pek çok dönemde zorluklarla karşı karşıya kalmış bir ülke. Pek çok badire atlatmış bir ülke. İnşallah sıkıntılı günde bu badireleri Türkiye başarılı bir şekilde atlatacaktır. Dimdik ayakta durduğu sürece, Türkiye'de güçlü bir liderlik Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde var olduktan sonra, Türkiye için korkacak herhangi bir konu yok ve önümüzdeki dönemde piyasa oyuncuları Türkiye'ye dışarıdan değerlendirenler olup biteni daha iyi anladıkça, Türkiye'deki demokrasi bilincinin ne kadar yüksek olduğunu ve Türkiye'nin gerektiğinde tüm insanlarıyla tüm gün nasıl bir demokrasi mücadelesi verdiğini gördükçe, aslında Türkiye'nin geleceği ile ilgili daha olumlu değerlendirmeler olacaktır. Ülkede demokrasi bilinci yüksekse, o ülke daha güçlü bir ülkedir. Türkiye'de bir darbe teşebbüsü olmuştur, ama başarısız olmuştur. Bu darbe teşebbüsünün başarısız olması ve halkın iradesinin nihayetinde galip gelmesi, Türkiye'nin demokrasisine ve Türkiye'nin geleceğine güven unsuru olmalıdır. Dolayısıyla bunun ekonomi üzerindeki etkilerinin geçici olacağını düşünüyorum ve bundan sonraki dönemde atılan her adım verilen her karar demokrasiyi güçlendirecek kararlar olduktan sonra temel hak ve özgürlükler konusunda ve hukukun üstünlüğü konusunda, talihsiz bu süreç iyi yönetildikten sonra Türkiye'nin geleceğinden korkmamak lazım. Ekonomi yönetimimiz işinin başında, Merkez Bankamız işinin başında. Tüm kurumlarımız gerekli tüm adımları attılar, bundan sonra da günün gerektirdiği kararları zamanında aldıktan sonra, zamanlıca tedbirler alındıktan sonra ekonomimizle ilgili herhangi bir sıkıntı söz konusu olmayacaktır" dedi.
 
KRİZ YÖNETİM TECRÜBESİ TÜRKİYE'NİN ÖNEMLİ BİR ARTISI
 
Piyasalarda kuşkusuz dalgalanmaların olabileceğini belirten Ali Babacan, "Kuşkusiz piyasalarda dalgalanmalar olur. Türkiye'nin atlattığı tehlike küçük bir tehlike değil. Elbette tarafımıza ekonomik yansımaları olur. Türk iş dünyası dimdik ayakta. Hem reel sektör, hem finansal sektör güzel bir sınav verdi. Türkiye kriz yönetimi tecrübesi olan bir ülke. Kamu tarafıyla, özel sektör tarafından defalarca krizler yaşamış, ama her birisini atlatmış bir ülke. Dolayısıyla bu kriz yönetim tecrübesi de Türkiye'nin önemli bir artısı. Örneğin 2008, 2009'da Avrupa Birliği kriz döneminde birçok ülkenin ciddi bocalamalar geçirdiğini gördük, çünkü kriz yönetme tecrübeleri yoktu ama Türkiye'nin kriz yönetme tecrübesi var. Ekonomik sağlam temeller üzerine doğru kararlar düşündüğümüzde, söylediğim gibi bunların ekonomi üzerindeki etkileri geçici olacaktır. Yeter ki bundan sonraki süreç doğru yönetilsin, ekonomik kurallar işlesin. Bütün bu dalgalanmaların geçici olacağını düşünüyorum" dedi.