"Türkiye'nin o pesimist iklim dönemi bitti"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak bir TV kanalında önemli açıklamalarda bulundu.

"Türkiye'nin o pesimist iklim dönemi bitti"
"Türkiye'nin o pesimist iklim dönemi bitti"
GİRİŞ 26.07.2016 13:55 GÜNCELLEME 26.07.2016 13:55

15 Temmuz darbe girişimi sonrasındaki süreci ve yaşananları anlatan Albayrak, "Çok daha birlik beraberlik için kucaklaşan, çok daha güçlü manevi iklime kavuşan Türkiye" ifadesini kullandı. Yatırım ortamının iyileştirilmesi ve varlık barışıyla ilişkin değerlendirmelerde bulunan Berat Albayrak, bir kısmı Meclis'ten geçen paketin kalan bölümünün yakın zamanda Meclis'ten geçirileceğini söyledi. 

Berat Albayrak'ın konuşmasından önemli satırbaşları şöyle: 

Bir kısmı Meclis'ten geçti, vergi barışı ile ilgili kısmı. Darbeden önceki gün. Bir kısmı darbeden sonraki haftayla devam edecek bir süreçti. Turkuaz kart ve teşvik paketi ile ilgili süre. Bu süreç için son kararları alacaktık ama çoğunlukla bitti sayılır. OHAL olsa da olmasa da... OHAL dediğimiz unsur terör örgütü ile hızlı mücadele için oluşmuş bir süreç. Meclis'in mevcut takvimi içinde gelecek. Muhtemelen bu yaz Meclis tatil de olmayacak. Hızlı kararlar almaya devam edeceğimiz bir süreç olarak. 

UNUTULMAZ BİR SÜREÇ YAŞADIK

Bugünden yarına bir takvim söylemek kolay değil. Ama zor olan geçti. Hayatın normalleşmesi diyorsanız, her geçen gün daha da normalleşiyor. Birkaç hafta içinde şekillenecek resim ve OHAL içinde alınacak yasal düzenlemeler ve kararlar takip edecek. Zaten hızla normalleşen bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz. Unutulmaz bir süreç. Bu vatanın ne kadar değerli olduğunu gösteren bir süreç oldu. Ben gençlerle ilgili hep şu örneği anlatıyordum. Bu nesil son yüz yıldaki tüm gelişen toplumsal olaylar içinde en kıymetli nesil. Gençlerimiz bu olayda çok önemli bir sınav verdiler. Gençlerimizin de yarın çocuklarına anlatacağı destansı bir hikaye oldu. Bu sürecin daha hayırlı olacağı bir süreç olduğuna inanıyorum.

TÜRKİYE'NİN ALTERNATİF BİR PAZAR OLDUĞU ÇOK AÇIK

Türkiye makro anlamda çok sağlam bir ülke. Potansiyel tehditleri her geçen gün elemine edip rasyonel durumunu daha da güçlendiren bir ülke. Potansiyel tehditlerin piyasa mantığında ne kadar büyük risk olduğu ve bunun fiyatlandığı bir pazar algısının her geçen gün elemine olması, her geçen gün Türkiye'nin demokratikleşme, şeffaflaşma, özgürleşme ekonomik reformları ile büyüme ile ilgili iklimin  daha da hızlandığı bir süreçteyiz. Makro anlamda, Türkiye'nin mevcut durumuyla ilgili para piyasaları, mali politikaları, siyasi süreç... Üç unsur var. Türkiye'de çok güçlü bir siyasi liderlik var. Türkiye mali politikaları anlamında çok güçlü bir ülke. Mali disiplininden taviz vermeyen Avrupa'daki yüzde 3 açığa rağmen yüzde 1'lerde seyrederek çok başarılı bir performans ortaya koyan bor stoğu yüzde 30'lara düşmüş, cari açığı düşmeye devam eden Türkiye'nin çok ciddi bir şekilde sağlam mali politikalar uygulayan bir ülke. Para politikaları ile ilgili son üç beş ayda bir risk unsuru olarak gösterilen Merkez Bankası, Hazine bununla ilgili atılacak adımlar, bütün bunlara rağmen gerek bu atamalar, yeni yönetim, uygulamalar bununla ilgili Türkiye'de piyasanın önünden giden, piyasanın önünü açan güven telkin eden bununla ilgili yapısal düzenlemeleri de buna göre uygulayan para piyasaları ile ilgili sürecin çok daha güçlü izlediği bir süreçte bu üç noktanın Türkiye'nin aslında doğru bir pazar olduğu çok açık bir süreç. Buna destek olarak biz yatırım fonları, milli yatırım fonları diyebileceğimiz bir düzenlemenin yakında geleceği Hazine üzerinde artık ürün çeşitliliğine daha fazla giderek daha farklı enstrümanların da geliştirileceği bir iklime doğru gidiyoruz. Türkiye'nin rekabet içinde olduğu ülkelerdeki yapısal sıkıntılara bakarak Türkiye'nin alternatif bir pazar olduğu çok açık ve net bir şekilde ortaya çıkıyor. Burada en önemli konu güven tesis etmek. Müzmin pesimistlere de sesleniyorum. Türkiye'nin o pesimist iklim dönemi bitti. Bundan sonrası çok daha hayırlı olacaktır.

KAYNAK: HABERTÜRK