Ekonomik pakete iş dünyasından tepkiler

Bugün açıklanan ekonomik paket hakkında çeşitli kuruluşlardan açıklamalar geliyor.

Ekonomik pakete iş dünyasından tepkiler
Ekonomik pakete iş dünyasından tepkiler
GİRİŞ 04.07.2016 15:45 GÜNCELLEME 04.07.2016 15:45
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Başbakan Yıldırım'ın açıkladığı ekonomik paket hakkında çeşitli kuruluşlardan açıklamalar geliyor.

ATO: BAYRAM ŞEKERİ GİBİ

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, yaptığı yazılı açıklamada paketin, yatırım ortamının ihtiyaç duyduğu destekleri içerdiğini kaydederek, "Bu paketle Türkiye vites büyütür." değerlendirmesinde bulundu.

Damga Vergisi başta olmak üzere bakanları ziyaretlerinde dile getirdikleri sorunların pek çoğuna ilişkin düzenlemenin pakette yer aldığının altını çizen Bezci, "Ülke olarak hem ekonomimizi geliştirmek ve büyütmek hem de arkadan gelen genç nüfusa istihdam alanları açmak için yatırım dolayısıyla üretim ortamını geliştirmek zorundayız. Bu paket yatırım yapmak isteyenlere çok önemli destekler içeriyor." ifadelerini kullandı.

Kamuoyunda "paket" denildiği zaman "kemer sıkma" algısının oluştuğuna dikkati çeken Bezci, paketin ekonomiyi genişletmek adına tedbirler içermesinin tüm iş alemine rahat nefes aldırdığını vurguladı.

Türkiye'yi yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirme kararına da destek veren Bezci, şunları kaydetti:

"Şirket kuruluş ve kapatmaları kolaylaştırmaktan esnafın borç faizlerini ödemeye, ÖTV'siz ticari araç satın almadan gümrüklerden geçişi kolaylaştırmaya, KOBİ'lere desteklerden yerli makine alana kredi desteğine, karşılıksız çekte düzenlemeden orta ve yüksek teknolojili üretim yatırımlarının desteklenmesine, proje bazlı destekten ürün borsasına kadar pakette yer alan tüm konular Türkiye'nin ekonomik geleceği için çok önemli kararlar içermektedir."

Bezci, ihracatçıya hususi pasaport konusunu ATO üyeleri adına sıkça dile getirdiklerini de belirterek, "Bu paket Türkiye ekonomisine bayram hediyesi gibi geldi. İnşaallah, en kısa zamanda paketin etkisi ekonomiye yansır ve Türkiye dünya ekonomileri arasında hak ettiği sıraya yükselir." ifadelerini kullandı.

TESK: KARARDAN HER İKİ KESİM DE KARLI ÇIKACAKTIR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Ekonomik Müjdeler Paketi ile ilgili, "Uzun zamandan beri BAĞ-KUR ve SSK'lılar arasındaki haksız uygulama kaldırılarak peşin ödeyen esnafımızın primlerinden yüzde 5 indirim sağlanması sevindiricidir. Karardan her iki kesimde karlı çıkacaktır." ifadelerini kullandı.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan pakete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Paketin halk ve esnafa bayram müjdesi gibi geldiğini belirten Palandöken, "Uzun zamandan beri BAĞ-KUR ve SSK'lılar arasındaki haksız uygulama kaldırılarak peşin ödeyen esnafımızın primlerinden yüzde 5 indirim sağlanması sevindiricidir. Karardan her iki kesimde karlı çıkacaktır. Devlet alamadığı ücretleri tahsil edecek, BAĞ-KUR'lu esnafımızda fazla prim ödememiş olacak." görüşüne yer verdi.

Ticari araçlarını uzun zamandan beri yenilemek isteyen, buna karşın fiyatların yüksekliği sebebiyle yenileyemeyen sürücüler için de paketin iyi bir fırsat olduğunun altını çizen Palandöken, bu kapsamda şoför esnafına sıkıntı oluşturan ÖTV'nin alınmayacak olmasının önemine işaret etti. Palandöken, araçların yenilenmesiyle başta turizm sektörü olmak üzere tüm kesimlere en kaliteli hizmetin verileceğini belirtti.

Damga Vergisi başta olmak üzere yatırımların ve kredilerin önündeki engellerin kaldırılmasının ülkenin kalkınması adına büyük bir hamle olduğunu kaydeden Palandöken, "Yatırımların ve kredilerin önündeki engellerin kalkmasını çok olumlu buluyoruz. Bu paket 78 milyon insan için hayati önem taşımaktadır." ifadelerine kullandı.

SATSO: EKONOMİDE KARŞILIK BULACAKTIR

Sakarya Ticaret Sanayi Odası (SATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, "Ekonomik Müjdeler Paketi"ne ilişkin, "Paket, camiamıza en güzel bayram hediyesi olmuştur. Yeni çalışmalar, yatırımlar ve güçlü üretimlerle Türkiye ekonomisi çok daha ileri seviyelere, İnşallah gelecek ve hep birlikte 2023 hedeflerine ulaşacağız." dedi.

Kösemusul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iş dünyasının uzun zamandır arzu ettiği ve beklediği çalışmaların, Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan paket kapsamında değerlendirilmesinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Bu konuda reform uygulanması özellikle teknolojiye verilen önem ve damga vergisi alınmamasının kendilerini mutlu ettiğini dile getiren Kösemusul, çek konusunda yoğun problemlerin yaşandığını ve hükümetin bu konuda çalışma başlatmasının önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Kösemusul, çeklerde başlayan "karekod" uygulamasının bu konuda önemli bir aşama olduğunu vurgulayarak, paketle karşılıksız çeke yeniden yaptırım yolu açılmasının, güveni artıracağını ve işleri hızlandıracağı değerlendirmesinde bulundu.

İçeriden ve dışarıdan gelen birçok etkiyle piyasada yaşanan sıkıntılar ve akabinde bankaların tutumları sonucunda iş dünyasının problemlerinin "Ekonomik Müjdeler Paketi" ile yüksek oranda azalacağına inandığını ifade eden Kösemusul, şöyle konuştu:

"Kredi kullanımında menkullerin ve taşınabilirlerin de teminat gösterilmesi önemli bir adım olmuştur. Fabrika açma ve kapamanın kolaylaştırılması, üyelerimizin vergi borçlarının faizlerin silinerek yeniden yapılandırılması, bürokratik sorunların ortadan kalması için gösterilecek çaba, tarıma lisanslı depoculuğun getirilmesi, turizm desteği, güneydoğu ve doğu bölgelerimize verilecek teşvikler ve daha birçok maddenin yer aldığı müjde paketi ekonomimizi rahatlatacaktır."

Kösemusul, ihracatçıya verilecek yeşil pasaport ile ilgili iş dünyasının uzun zamandır talepleri olduğunu belirterek, "Ürünlerimiz, serbest dolaşırken, iş adamlarımız, iş kadınlarımız dolaşımda zorluklar yaşıyordu. Yeşil pasaport, ihtiyacımız olan alternatif pazar arayışlarına da ivme kazandıracaktır. Bu da ihracat değerlerimizi daha üst seviyelere çıkaracaktır." diye konuştu.

Türk iş dünyasının kararlı ve cesaretli olduğunu aktaran Kösemusul, "Paket ekonomide büyük oranda karşılık bulacaktır. Paket, camiamıza en güzel bayram hediyesi olmuştur. Yeni çalışmalar, yatırımlar ve güçlü üretimlerle Türkiye ekonomisi çok daha ileri seviyelere, İnşaallah gelecek ve hep birlikte 2023 hedeflerine ulaşacağız. Müjde Paketi için Sayın Başbakanımıza ve hükümetimize çok teşekkür ediyoruz. Sıra şimdi iş dünyamızda." ifadelerini kullandı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanım işçiyi nezamn düşünüceksiniz hakkımızı ne zaman alıcaz hep zengin hep zengin
    Cevapla
  • mağdur 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanım borsada işlem gören şirketlere kayyum atarken yetırımcıların mağduriyetleri hiç hesaplanmadan işlem yapılıyor.binlerce yatırımcı perişan halde kayyum demek güvenilir kişi demek ama hisselerimiz pula döndü lütfen tekrardan gözden geçirin binlerce kişi mağdur
    Cevapla