İkinci nükleerde takvim netleşiyor, üçüncü yolda!
Enerji Bakanı Berat Albayrak, ikinci nükleer santralin detaylarının yıl sonuna kadar netleşeceğini söyledi.

Çin’in başkenti Pekin’deki G20 Enerji Bakanları toplantısından dönüş yolunda uçaktaki sohbetin ana gündemi “enerji” oldu. Türkiye’nin enerjide hiç vakit kaybetmeden yatırım yapması gerektiğinin altını ısrarla çizen Bakan Albayrak, ikinci nükleer santral için takvimin yıl sonunda netleşeceğini, üçüncüsü için ise çalışmaların başladığını ifade etti.
İKİNCİ NÜKLEERDE TAKVİM YILSONUNA ÇIKACAK
Pekin'de Çin Ulusal Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile imzalanan nükleer enerji alanındaki mutabakat zaptını değerlendiren Albayrak, "Çin'in milli nükleer teknoloji şirketi SNPTC ile ABD'li Westinghouse'un ortak projesi var. İyi niyet protokolü imzaladık. Sinop'ta yapılacak ikinci nükleer santral için Japon Mitsubishi ve Fransız Areva ortaklığıyla anlaşma yapılmıştı. Doğudan batıya kadar bütün ülkelerle nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılması noktasında çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Türkiye'nin bu konudaki altyapısını geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da sürüyor" açıklamasında bulundu. Peki üçüncü nükleer santralin yeri neresi olacak? Güvenlik, suya yakınlık, zemin etütleri, depremsellik gibi birçok kritere baktıklarını söylen Albayrak, "Çalışmalar bitmedi. Farklı bölgeler üzerinde çalışıyoruz" dedi.
1956'DA KORE İLE YOLA ÇIKTIK, 60 YIL GERİ KALDIK
İkinci nükleer santralin planlandığı şekilde ilerlediğini anlatan Albayrak, "Japon bakanla G20 toplantısında görüştük. Proje şirketi ve ortaklar sözleşmesinin hedeflenen bir yıllık süreden daha erken bitirilmesi için bu yıl sonuna kadar takvim belirledik. İnşallah bu yıl sonuna kadar detaylar belli olacak" dedi. Nükleerde yerlilik oranlarını önemsediklerini söyleyen Albayrak, birinci, ikinci ve üçüncü de bunu artırarak devam ettireceklerini vurguladı. Türkiye'nin artık kabını yırttığını söyleyen Albayrak, "Birileri yapıyorsa biz de en iyisini yaparız. İşadamı portföyümüz, Ar-Ge altyapımız, yetişmiş insan gücümüz var. Meclis'te Kore örneğini verdim. Nükleer yolculuğuna 1956'da Kore ile birlikte çıktık. Sonra biz 60 yıl geri kaldık. Kore 2000'lerin başında bu teknolojiyi kendi ürettiği bir noktaya geldi. Türkiye bunları fazlasıyla yerine getirebilecek kapasitede bir ülke" diye konuştu.