‘İran’la ticaret 3’e katlanacak’

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İran ile ticareti 3’e katlayarak 30 milyar dolara çıkarmak için her şeyi yapacaklarını söyledi.

‘İran’la ticaret 3’e katlanacak’
‘İran’la ticaret 3’e katlanacak’
GİRİŞ 17.06.2016 10:21 GÜNCELLEME 17.06.2016 10:21

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İran’a uygulanan yaptırımların kalkmaya başlamasıyla birlikte bankacılık işlemlerinin daha rahat yapılabilir hale geldiğini belirterek, bu ülkeyle ticareti 3’e katlayarak 30 milyar dolara çıkarma hedefi için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını söyledi.

Tüfenkci, “Ambargolar kalktıktan sonra bankacılık işlemleri, finans işlemleri daha rahat yapılabilir hale geldi, iş hacmimiz biraz daha arttı. Önümüzdeki dönemde ticari ilişkilerimizin, ortaklıklarımızın daha da artacağına inanıyorum” dedi. Tüfenkci, “İran’la 2015 itibariyle 10 milyar doların da altına gerileyen dış ticaret hacmini 30 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz. Ticareti en kısa sürede 30 milyar dolara çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız” diye konuştu.

Zor zamanda dostluk

Tüfenkci, Türkiye’nin İran’ın zor zamanında yanında olan bir ülke olduğuna da dikkati çekerken, “Dünya İran’a ambargo uygularken, biz İran’la ilişkilerimizi her zaman sıcak tuttuk. Bununla ilgili zaman zaman da eleştiriler aldık. Bu eleştirilere rağmen iyi komşuluk ilişkilerimizi sürdürdük. Ambargolar kalktıktan sonra tüm dünyanın İran’a ilgisi arttı ama öncelikle zor zamanında yanında olanların, geniş zamanda da daha fazla yanında olması gayet doğal” dedi.

Rusya’nın son dönemde uyguladığı ekonomik yaptırımların da uzun vadede yönetilemez bir süreç olduğunu kaydeden Tüfenci, gönderilen son mektuplar ve Putin’in açıklamalarıyla önümüzdeki günlerde Türkiye-Rusya ilişkilerinin daha yakınlaşacağını gösterdiğini belirtti.