160 milyar doların kapısını açacak anlaşma!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

160 milyar doların kapısını açacak anlaşma!
160 milyar doların kapısını açacak anlaşma!
GİRİŞ 16.06.2016 13:16 GÜNCELLEME 16.06.2016 13:20
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Şimşek, Gümrük Birliği'nin kapsamının genişletilmesi şu an yaklaşık 160 milyar dolar olan Avrupa Birliği ile ticaret hacmini iki katına çıkarabileceğini vurguladı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye için Avrupa Birliği ile ilişkilerini kuvvetlendirmek ve en büyük ticaret ortağı olan Avrupa ile Gümrük Birliği'ni derinleştirmenin önemli olduğunu söylerken, AB'nin terör tehdidiyle karşı karşıya olan Türkiye'den Terörle Mücadele Yasası'nı değiştirmesini istemesinin adil olmadığını söyledi.

Soruları yanıtlayan Şimşek, 'koparılan tüm gürültüye rağmen' "Avrupa yolunda ilerlemenin çıkarımıza uygun olduğunu, Türkiye'yi bu yolda tutmanın da Avrupa'nın çıkarlarına uygun olduğunu düşünüyorum" dedi ve ekledi:

"Bizim bakış açımıza göre Avrupa bir ilham kaynağı, hukukun üstünlüğü, demokrasi standartlarının iyileştirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi ve kurumların kalitesinin artırılması açısından bir referans noktası. Yakın coğrafyamızda Avrupa'yı ikame edecek bir şey göremiyorum."

AB ile 2005 yılında tam üyelik için müzakerelere başlayan Türkiye bazı AB ülkelerinin siyasi nedenlerle süreci yavaşlattığından yakınıyor. AB ülkeleri ise Türkiye'nin hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve insan hakları gibi alanlarda daha atması gereken adımlar olduğunu belirtiyorlar.

Mart ayında Türkiye ile AB arasında sağlanan göçmen anlaşması 72 kriterin karşılanması karşılığında Haziran sonunda Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanmasını öngörüyordu. Ancak Türkiye kriterlerinin büyük bölümünü yerine getirse de AB'nin Terörle Mücadele Kanunu'ndaki terör tanımında değişiklik talep etmesi sürecin tıkanmasına neden oldu.

"Büyük bir terör tehdidiyle karşı karşıyayken Türkiye'den Terörle Mücadele Kanunu'nu değiştirerek yumuşatmasını istemek adil değil" diyen Şimşek, "Avrupalı ortaklarımız bizi anlamalı" dedi.Siyasiler ve hükümet yetkilileri vize anlaşmasına mal olsa bile Terörle Mücadele Yasası'nda bir değişiklik yapmayı reddediyor.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMELERİ

Şimşek, Gümrük Birliği'nin hizmetler, tarım ve kamu alımlarını da içerecek şekilde güncellenmesine ilişkin etki analizlerinin hem AB hem de Türkiye tarafından yapıldığını belirterek, "En geç 2017'nin başlarında resmi görüşmelerin başlayacağını umuyoruz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye-AB ticaret hacmi şu anda 158-160 milyar dolar civarında. Buna bizim de niyet ettiğimiz gibi hizmetleri, kamu alımlarını, ziraatı dahil ederseniz rahatça ticaret hacmini iki katına çıkarabilirsiniz ki bu da Türkiye'yi AB'nin üç büyük ticaret ortağından biri yapar."

YORUMLAR 2
  • 2023 7 yıl önce Şikayet Et
    Gümrük birliği güncellenirse ticaret hacmi iki katına çıkarak 300 milyar doları aşabilir. Transatlantik anlaşmasını da yaparsak 500 milyar doları geçecek bir ticaret hacmine sahip oluruz. Bunu Türkiye olarak Japonya Malezya Endonezya İran ve diğer ekonomilerle devam ettirirsek 2023'teki 2 trilyon dolarlık gsyh'yi yakalayabiliriz Allah'ın izniyle.
    Cevapla
  • misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    AB mi kalmış ortada? Yakında "pufff!"..
    Cevapla