Zeybekci 'tehdit değil' dedi ama...

Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği konusunda ipe un seren AB'yi kastederek, 'Gerekirse neler yapabileceğimizin anlaşılmasını sağladık' dedi.

Zeybekci 'tehdit değil' dedi ama...
Zeybekci 'tehdit değil' dedi ama...
GİRİŞ 15.06.2016 10:18 GÜNCELLEME 15.06.2016 11:08
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB Komisyonu Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström'ün, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin görüşme yetkisi için AB'den sonbaharda talepte bulunacaklarını bildirdiğini aktararak, "Hedefimiz de 2017'de bunu tamamlamak." dedi.

Gümrük Birliği konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde görüşme talebinde bulunulduğunu anlatan Zeybekci, AB ile Gümrük Birliği kapsamında bir entegrasyon sağlandığını, ancak bunun sürdürülebilir olmadığının iletildiğini aktardı.

HEDEF 2017

Geçen yıl AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström ile Belçika'nın başkenti Brüksel’de bir araya gelerek imzaladıkları anlaşmayı hatırlatan Zeybekci, bu kapsamda Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik çalışmalar konusunda dün telefonda görüştüğü Malmström'ün AB'den sonbaharda bu konuda görüşme yapmak için yetki talebinde bulunacaklarını bildirdiğini aktardı. Bir iki ay içinde Türkiye'de AB yetkilileriyle bir araya geleceklerini bildiren Zeybekci, "Hedefimiz de 2017'de bunu tamamlamak." diye konuştu.

'EŞİĞE GELEBİLSEK...'

Söz konusu anlaşmada ekonomik anlamda menfaatlere dokunan unsurların kaldırılmasının önemine işaret eden Zeybekci, "Kırılamayan eşik nedir?" sorusuna karşılık, "Eşiğe gelmedik, eşiğe gelebilsek kıracağız da. Bunları müzakere etmeye dahi yanaşmamışlar şimdiye kadar." yanıtını verdi.

'BU BİR TEHDİT DEĞİL'

Zeybekci, "Güncellemeyi bugüne kadar yapmayan AB, bugün neden yapsın?" sorusuna karşılık, "Müzakere. Onlara bunun sürdürülebilir olmadığını söyledik. Gerekirse neler yapabileceğimizin anlaşılmasını sağladık. Bunu bir tehdit olarak değil. Adil, eşit bir ilişkide en doğal hakkımız bu." dedi.

'AB DURUMU GÖZDEN GEÇİRSİN'

Türkiye'nin dış ticaretinin en önemli ortaklarından birinin AB olduğunu ifade eden Zeybekci, Gümrük Birliğinin güncellenmesiyle bunun daha da artacağını kaydetti. Zeybekci, İngiltere'nin AB üyeliğinden ayrılmasının, birliğin durumunu gözden geçirmesi için önemli bir neden olacağına da işaret etti.

YORUMLAR 4
  • vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    bağımsızlık kapütülasyonların kaldırılması ile olur
    Cevapla
  • Göktürk 7 yıl önce Şikayet Et
    Yeter bırakın artık şu barbar katil avrupa'yı kendi işimize bakalım
    Cevapla
  • acemil 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne şiş yansın ne kebap, anlayışı hala devam ediyor.
    Cevapla
  • nevşehirli 7 yıl önce Şikayet Et
    göstermelik yapmayın dirayetli davranınki kararlılığınız net olsun yapmacık işleri bırakın artık
    Cevapla