Afrika Türk pazarı haline gelecek

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 'küresel ekonominin itici gücü' olarak gördüğü Afrika’nın bir Türk pazarı olabileceğini vurguladı.

Afrika Türk pazarı haline gelecek
Afrika Türk pazarı haline gelecek
GİRİŞ 07.06.2016 08:12 GÜNCELLEME 07.06.2016 13:23
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberindeki heyetle birlikte geçtiğimiz günlerde son seyahatini Afrika kıtasına gerçekleştirmişti. Seyahate ilişkin olarak sorularımızı yanıtlayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la başarılı bir Afrika seyahati gerçekleştirdiklerini aktararak, Erdoğan'ının gerçekleştirilen ziyaretlerde kendilerine ufuk açtığını dile getirdi. Çalışmaları hızlandıracaklarının altını çizen Zeybekçi, “Bundan sonra biz yine ekonomi bakanlığı olarak ihracatçılarımızla, müteahhitlerimizle birlikte oralara tekrar hemen arkasından sıcak sıcağına gideceğiz. Ve sonuçları oradan alacağız. Özellikle cumhurbaşkanımız baş ihracatçı olarak gittiği tüm ülkelerde tek tek tüm sektörlerle ve Türk firmalarının oradaki menfaatleri için bire bir ilgileniyor. Tüm ihracatçılarımız adına kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

KÜRESEL EKONOMİNİN İTİCİ GÜCÜ OLACAK

Afrika'nın 21. yüzyılda dünya ekonomisinin büyümesinde itici güç olacağının altını çizen Zeybekçi, “Afrika dünya ekonomisinde bir büyüme motoru haline geldi. Çünkü Afrika'da insanların elektriğe ulaşımı yüzde 10'lar seviyesinde olduğunu düşündüğünüz zaman bu oranın yüzde 60-70'lere çıktığında yaratacağı o devasa kapasite bir ihtiyacı, talebi, enerji alanındaki yatırımları hayal dahi edemiyorum” diye konuştu.

TÜRK PAZARI OLACAK

Afrika nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ının hala kırsal kesimde tarımda iştigal ettiğini ve bu nüfusun hızlıca şehirleşmesinin beklendiğine dikkati çeken Bakan Zeybekçi, bu anlamda inşaat sektöründe çok iyi sonuçlar alınacağını söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti: “Bir de daha hiç dokunulmayan ham madde ve enerji kaynakları var. Bunların hepsinin değerlendirilmesinde Türkiye olarak ilk başta yapım aşaması sonrasında da bu ülkelerde Türk ihraç ürünlerinin, Türk teknolojilerinin Türk makine sanayinin tüm alanlarda öne çıkacağını düşünüyoruz. Afrika'nın bir Türk pazarı olacağına inanıyoruz.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Türkiye heyetinin yaptığı geçtiğimiz hafta Uganda,Kenya ve Somali ziyaretinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de vardı. Somali’de iki ülke arasında varılan anlaşmaya Türkiye adına Bakan Zeybekçi imza attı.

Öne çıkan sektörler?

Milli uzun menzilli hava savunma sisteminin radar ve haberleşme sistemlerini Aselsan, füzelerini ise Roketsan üretecek. Sistemin üretiminde en yüksek oranda milli imkan kullanılacak. Sistemin bazı unsurlarında yabancı malzeme ihtiyacı da bulunuyor. Sistem, tamamlandıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait Komuta Kontrol sistemleri ile haberleşme amacıyla NATO'nun Link-16 iletişim sistemine de dahil edilecek.

Hedef ihracatı 50 milyar $'a çıkarmak

Türkiye'nin Afrika'ya ihracatının 12 yılda 3 milyar dolardan 20 milyar dolar seviyesine getirdiklerini hatırlatan Zeybekçi, “Hedef tabi ki Afrika'da ihracatı 50 milyar dolara çıkarmak. Orada rekabet de var bunu da unutmamak gerekir. Özellikle Çin, Afrika pazarında en önemli rakiplerimizden biri” dedi. Ülke olarak Türkiye'nin bu anlamda çok avantajlı olduğu vurgusunda bulunan Bakan Zeybekçi, finans paketleri ve önerilerle pazara çok iyi bir giriş yapmamız gerekiyor. Türkiye hem orada üretecek hem de satacak” ifadelerini kullandı.

Finansman sorununu çözmek istiyoruz

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Afrika'da para transferi sorunu yaşandığını belirterek, “Her yerde bu sorun var. DEİK olarak amacımız hangi bölgede büyükelçiliğimiz varsa orada iş konseyi kurmak. Türk Hava Yolları, büyükelçiliğimiz, DEİK ve banka olmasını istiyoruz ki tüm süreçler rahat yürüyebilsin” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 11
  • mehmet türkmen 7 yıl önce Şikayet Et
    avrasya ya bak......
    Cevapla
  • ayşe 7 yıl önce Şikayet Et
    chp ne der................
    Cevapla
  • hbb 7 yıl önce Şikayet Et
    ne istiyon bacından bacında ölüyor acından diye bir deyim var fakirler başkasını zeginleştiremez tamam afrika ile ilgilenelim ama hayalide abartmayalım
    Cevapla
  • Osmanlı 7 yıl önce Şikayet Et
    chp anayasa mahkemesine gider dikkatli olun:)))))
    Cevapla
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel atılım fakat kılıçdaroğlu duymasın sonra ne işimiz var afrikada der.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle