Sahte gıdaya 200 bin lira ceza ve kapatma

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, vatandaşın yaşamını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretilen gıdalar için harekete geçti.

Sahte gıdaya 200 bin lira ceza ve kapatma
Sahte gıdaya 200 bin lira ceza ve kapatma
GİRİŞ 05.06.2016 09:39 GÜNCELLEME 05.06.2016 09:39

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, etten bala, peynirden zeytinyağına kadar onlarca gıda maddesinin sahtesini üreten ya da içine olmaması gereken maddeleri katarak insanları kandıran, sağlıklarını tehlikeye sokanların kamuoyunda defalarca teşhir edilmesine karşın bunu yapmaya devam etmesi üzerine harekete geçti. Bakanlık, taklit ve tağşiş gıdaya 200 bin liraya kadar para cezası getiren ve firmaların kapatılmasını öngören bir taslak hazırladı.

KAMU EL KOYACAK

Düzenleme, halkın sağlığını tehlikeye atan taklit ve tağşişle mücadeleyi güçlendirecek. Taklit ve tağşiş gıdalara devlet el koyup mülkiyetini kamuya geçirecek. Yıl içinde ilk kez taklit ve tağşiş yapan firmalara 20 bin lira ceza verilecek. Bu cezaya karşın bir yıl içinde ikinci kez yakalanırsa ceza 5 katına yani 100 bin liraya yükselecek. Taklit ve tağşiş gıda nedeniyle bir yıl üçünce kez firmanın yakalanması halinde ise ceza 10'a katlanacak yani 200 bin liraya çıkacak. İşyeri de 6 ay süreyle kapatılacak. Mevcut yasaya yıl içinde yakalandığı her sefer için sadece 10 bin lira para cezası veriliyor.

HEMEN İMHA EDİLECEK

Vatandaşların yaşamını ve sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde üretilen gıdalar bakanlık gözetiminde hemen imha edilecek. Ayrıca bu ürünleri üretenler veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında savcılığı suç duyurusunda bulunulacak. Mevcut yasada, bu durumdaki gıdalar için para ve kapatma cezası öngörülmüyor.

YASAYA AYKIRI AMBALAJA CEZA

Gıda kodeksine aykırı gıda ve gıdayla temas eden malzeme üretenlere de 8 bin lira para cezası verilecek. Bu ürünler toplatılıp imha edilecek. Yasaya aykırılık sadece etiket bilgilerinden kaynaklanıyorsa ceza 5 bin lira olacak. Ürünlerin piyasaya arzına, etiket bilgileri mevzuata uygun hale getirildikten sonra izin verilecek.

KAYNAK: SABAH