Erdoğan'dan Kenya ve Uganda’ya ticaret çıkarması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Uganda ve Kenya ziyaretine çok sayıda iş adamı heyeti de eşlik ediyor.

Erdoğan'dan Kenya ve Uganda’ya ticaret çıkarması
Erdoğan'dan Kenya ve Uganda’ya ticaret çıkarması
GİRİŞ 01.06.2016 10:54 GÜNCELLEME 01.06.2016 10:54

Her iki ülkeyle düşük olan ticaret hacminin artırılması hedeflenen ziyaret sırasında iş forumları düzenlenecek, çeşitli anlaşmalar imzalanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün başlayan Doğu Afrika ülkelerinden Uganda ve Kenya ziyaretlerinin, Türkiye ile söz konusu ülkeler arasındaki ticarete katkı sağlaması bekleniyor. Erdoğan, bugün başlayacak ziyareti kapsamında önce Uganda’yı ardından da Kenya’yı ziyaret edecek. Uganda’ya cumhurbaşkanı düzeyinde Türkiye’den ilk ziyareti gerçekleştirecek olan Erdoğan’a hem Uganda hem Kenya’da geniş katılımlı işadamı heyeti de eşlik edecek ve her iki ülkede de iş forumları düzenlenecek, çeşitli anlaşmalar imzalanacak.  Ziyarete ilişkin bilgi veren üst düzey bir yetkili, “Ziyaretin hedefleri; ticareti artırmak ve Türkiye’nin Afrika’daki ticari bağlarını güçlendirmek; TİKA’nın bu ülkelerde yaptığı projeleri gözden geçirmek ve yapılabilecek yeni projeleri değerlendirmek” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaret edeceği Kenya ile toplam dış ticaret hacmi 144.5 milyon dolar seviyelerinde seyrediyor. Bu tutarın 131.3 milyon dolarlık kısmını ihracat, 13.2 milyon dolarlık kısmını ise ithalat oluşturuyor. Uganda ile ticaret hacmi yine Türkiye lehine. Uganda’ya 22.1 milyon dolarlık ihracat yaparken, 6.1 milyon dolarlık ithalat gerçekleştiriyoruz.

İLİŞKİLER GELİŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika ziyaretine eşlik edecek olan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de “İki ülke ile de dış ticaret ilişkimiz son derece düşük bir düzeyde. Ziyaretle birlikte hedefimiz potansiyelini yüksek gördüğümüz bu iki ülke ile ticaretimizi arttırmak. Cumhurbaşkanımızla birlikte gerçekleştireceğimiz bu ziyaretin ekonomik ilişkilerin kuvvetlenmesine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Kenya İş Konseyi Başkanı Kemal Koloğlu, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin çok yüksek seviyelerde olmadığını söyledi. Doğu Afrika’nın en büyük ekonomisi konumunda bulunan Kenya ile Türkiye arasındaki dış ticarette Türkiye lehine bir durum söz konusu. Türk insanının henüz Kenya’yı çok iyi tanımadığını dile getiren Koloğlu “Bu seyahat vesilesiyle ticaretin önündeki birtakım pürüzlerin kaldırılmasını umuyoruz. Gerek seyahate katılan iş adamları gerekse karşı tarafın gerçekleştireceği görüşmelerle ilişkilerin canlanacağına inanıyoruz” dedi. 

ALT YAPI PROJELERİ

USAK Afrika analisti Fouad Farhaoui de Doğu Afrika’nın son yıllarda hem Çin, ABD ve İngiltere gibi büyük ülkeler hem de Hindistan ve Brezilya gibi gelişmekte olan ülkeler için bir rekabet alanına dönüştüğünü ve Doğu Afrika ülkelerinde son yıllarda ciddi altyapı projelerinin yapıldığını belirterek, “Bu nedenle Türkiye’nin bu bölgede ekonomik faaliyetlerini artırması bu projelerden pay alması açısından önemli. Ortadoğu ülkelerinde ciddi sıkıntılar yaşanıyor ve bunlar Türkiye’nin ekonomik faaliyetlerini etkiliyor. Türkiye bunları en yakın noktada telafi edecek alternatifler arıyor ve bence bunun için en uygun yer Mısır ve Doğu Afrika” diye konuştu.