Türkiye'nin kaybı 157 milyar dolar

Gezi olaylarından bu yana, 17 Aralık sürecini de kapsayan dönemde Türkiye toplamda 156,8 milyar dolarlık bir kayıpla karşı karşıya kaldı.

Türkiye'nin kaybı 157 milyar dolar
Türkiye'nin kaybı 157 milyar dolar
GİRİŞ 26.05.2016 09:25 GÜNCELLEME 26.05.2016 15:12
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Üç yıl önce ortaya konulan Gezi tezgâhının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkileri sürüyor. İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı'ndaki 4 ağacın başka yere taşınmasını bahane eden çevrelerin başlattığı şiddet eylemleriyle başlayan süreçte ülke ekonomisinin gördüğü zarar, yüksek faiz, yüksek döviz kuru üzerinden devam ediyor. Olayların başladığı Mayıs 2013'te %4,52 ile cumhuriyet tarihinin en dip seviyesini gören politika faizleri gezi olayları sonrasında %8,5'e tırmandı. Gezi'den 7 ay sonra hükümeti devirmek için yapılan 17/25 Aralık girişimlerinin ardından Merkez Bankası'nın %11'e yükselttiği faizlerin Türkiye'ye maliyeti büyük oldu. Daha sonra kademeli olarak indirilerek yüzde 7,5 seviyesine çekilen politika faizlerinin yüksek olması nedeniyle yatırım, istihdam, üretim, ticaret ve ihracat gibi temel ekonomik faaliyetler Türkiye'nin potansiyelinin çok altında seyrediyor.

HER VATANDAŞA FATURASI 1.560 DOLAR

İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, üç yıllık sürecin her vatandaşa maliyetinin 1.560 dolar olduğunu söyledi. Şener, "Şüphesiz toplumsal olayların, terörün, 17-25 Aralık sürecinin, Gezi olaylarının ekonomiye ciddi maliyetleri vardır. 2013'te %8,5'lara düşen işsizlik bu tarihten sonra %10'un altına düşmemiştir. 2013'te 2,3 milyon kişi işsiz sayısı 2015'te 3,1 milyon kişiye yükselmiştir. Kişi başı gelirimiz 2013'te 10 bin 822 dolar iken 2015'te 9 bin 261 dolara düşmüştür. Kriz, terör ve toplumsal olayların üç yıl içerisinde her bir kişiye maliyeti bin 560 doların üzeridir" dedi. 

TÜRKİYE'NİN KAYBI 157 MİLYAR DOLAR

İ.Ü. Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Gezi olaylarından bu yana, 17 Aralık sürecini de kapsayan dönemde Türkiye toplamda 156,8 milyar dolarlık bir kayıpla karşı karşıya kaldı. Gezi olayları başlamadan önce borçlanma faizi Türkiye'de 4,61 idi. O dönemde faiz oranının tarihsel olarak, Türkiye tarihinin en düşük oranına inmişti. Ama maalesef faiz neredeyse 11'ler seviyesine çıktı. Bunun anlamı sudur; hem Türkiye'nin ülke olarak borçlanması Türk parası üzerinden iki katından fazla artmıştır hem de üretim niyetinde olan, üretimin içinde olan iş adamlarının borçlanmaları, kredi almaları iki katından fazla artmıştır. Sonuçta Türkiye'de, repo ihale faizi %4,5'den %10'a yükselmiş, marjinal fonlama faizi %7,5'den %12'ye çıkmıştır. 17 Aralık operasyonlarının başladığı tarihinden bir gün öncesiyle 5 Şubat'ı baz alırsak Türkiye'deki reel faiz, borçlanma faizi oranı 1,79 puan artmıştır" ifadelerini kullandı. 

642 MİLYARIN ACISINI ÇIKARDILAR

Tuna, "AK Parti öncesi, 2002'de borçlanma faizi %63 idi. 2013 Mayıs ortasında %4,61'e indi. Buna göre Türkiye son 13 yılda 642 milyar lira faiz lobisine para vermemiştir. Reel sektörün yabancı para pozisyon açığında da son rakam 170 milyar $ ve buradaki artış 34 milyar liradır" dedi. 

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 60
  • milletin ferdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlardan anlaşıldığı kadarıyla burada Ülkemize zararı çok bariz olmasına rağmen, Gezi kalkışmasını destekleyen yada masum göstermeye çalışan veya hedef saptırıp dikkatleri başka yöne çekmek isteyen hainler ver avanaklar mevcut. Allah (C.C.) bu gibilere akıl fikir versin ve bunları ıslah etsin eğer ıslahları mümkün değilse de kahru perişan etsin millete verdikleri zararı onlardan fazlasıyla çıkartısın inşaalah.
    Cevapla
  • eko 7 yıl önce Şikayet Et
    Dolar kuru inanılmaz bir şekilde artmıştır o sene ama bu olaylar yüzünden artmamıştır bence. ABD kendi büyümesini desteklemek için yurt dışındaki dolarları kendi ülkesine çekmiştir bir şekilde. Bakın şu an ABd nin japonya , Çin gibi ülkelere 2 trilyon dolardan fazla borcu var bunun sebebi de o ülkelere tahvil ihraç etmesidir. Dövizi anlayacagınız biz belirlemiyoruz. Uzun vadede ABD merkez bankası belirliyor. Mantık aslında çok basit ABD büyüme trendini artırmak istediğinde tüm dünyadan doları çekiyor ve kendi ülkesinde sıcak para akışı artıyor bu da istihdamı ve yatırımları artırıyor bunun sonucunda ise reel büyüme gerçekleşiyor. İşte bu yüzden her şeyi üretebilmeliyiz.
    Cevapla
  • senol 7 yıl önce Şikayet Et
    görüşünüze katılmıyorum kendi parasını toplaması tersine abd piyasasını daraltır karşılıksız para basan tek ülke dünyada abd doları ne kadar artarsa abd karda siz dünyada ticareti altınla yapmaya başlayın bakalım neler oluyor bir gün abd yok olacak ama şimdilik yahudi lobisi ayakta tutmaya devam ediyor bizim bu kayıpları önlemek için istihbaratımızın ekonomi kuruluşları üzerindede etkin olmaları gerekiyor ve hızlıca önlem almamız gerekiyor....
    Cevapla
  • doktor 7 yıl önce Şikayet Et
    ne yani para için yetim hakkının çalınmasına göz mü yumsaydık?
    Cevapla
  • doktor 7 yıl önce Şikayet Et
    paralel mi? sen de yuvarlaksın o zaman kardeş
    Cevapla
  • yüksel 7 yıl önce Şikayet Et
    sen zavallı bir paralelcisin. kimi kandıracağını sanıyorsun. önce milletten yalanlarla aldığınız paraların hesabını verin ahirette. millet size en güzel cevabı verdi hainler.....
    Cevapla
  • doktor 7 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ın adaleti istediğiniz karar verilene kadar sürgün ettiğiniz hakimlerin adaletine benzemez
    Cevapla
  • milletin ferdi 7 yıl önce Şikayet Et
    Tam ahmakça bir yorum. Ne kadar yetim malı çalınmıştı ki? Zaten en çok tantanasını yaptığınız ayakkabı kutusunda bulunduğu iddia edilen paralar da üniversite ve lise yapımı için toplanan para olduğu anlaşıldı. Birkaç milyonluk yardım parası üzerinden iftira atıp Türkiye’yi milyarlarca dolar zarara uğrattınız iftira ettiğinizin yüzbinlerce katı yetimlere zarar verdiniz haram olsun. Yüzmilyarlarca dolarlık yetim malını Ak Parti hükümetleri faizleri düşürerek faiz baronlarının rantını keserek korumuştur asıl.
    Cevapla
  • TÜRK-İ 2 7 yıl önce Şikayet Et
    aynı şekilde pkk operasyonları da sadece silahlı operasyonlarla bitmeyecektir. bunun yanında pkk terörünün yanında finansal kaynaklarının çökertilip, G.doğuya ciddi eğitim ve yeni iş fırsatlarıyla desteklenmelidir. tabi bu kısa vadede olmaz, kısa vadede pkk yı bitirdik diye naralar atılırsa bilin ki o noktada kandırılıyoruz. selam ve dua ile.
    Cevapla
  • ismail 7 yıl önce Şikayet Et
    güneydoğu ya bircok yerden daha fazla yatırım yapıldı. karadenizde içanadolu da dogunun gördüğü yatırımları göremeyen cok yer var
    Cevapla
  • abdullah 7 yıl önce Şikayet Et
    erhan aç gözünü pamuk ipliği senin kafanda. 157 milyar lira gitmeseydi düşün türkiyemiz şimdi nerelerde olurdu. 642 milyar dolar hırsızlardan faizcilerden kesilerek yatırıma dönüştürüldü. etrafına bak ve gör bu yatırımların parasını abd veya avrupa vermedi. kasada buna rağmen 150 milyar dolar var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle