TİM'den ihracatçılara yol haritası

Türkiye'nin dış ticareti ile ilgili çok boyutlu analiz ihtiyacından yola çıkılarak hazırlanan "Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu" hazırlandı.

TİM'den ihracatçılara yol haritası
TİM'den ihracatçılara yol haritası
GİRİŞ 19.05.2016 17:04 GÜNCELLEME 19.05.2016 17:04
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin dış ticareti ile ilgili çok boyutlu bir analiz ihtiyacından yola çıkılarak ilki 2 yıl önce faaliyete geçirilen, bu yıl da 3'üncüsü ile içeriği üzerinde iyileştirmeler yapılarak daha kapsamlı hale getirilen "Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu" hazırlandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisinden (TİM) yapılan açıklamaya göre, rapor, meclisin Ekonomi Danışmanı Can Fuat Gürlesel tarafından TİM Ar-Ge ofisinin katkılarıyla hazır hale getirildi.

Rapor, 2015 yılının dış ticaret verileri için kaynak bir kitap olma niteliğinden öte; ihracat politikası, dış ticarette hedefler, stratejik değerlendirme ve öneriler gibi bölümleriyle de ileriye ışık tutuyor.

KATMA DEĞER VURGUSU

Açıklamada rapora ilişkin değerlendirmeleri yer alan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "2015 yılında dünya beklentilerin altında büyüdü. Dünya mal ticareti de emtia fiyatlarındaki düşüşler ile geriledi. Ancak ülkemizin imalat sanayi temelli üretici özelliği ön plana çıkarak gelişen ülkeler içinde avantaj sağlama eğiliminde. Ülkemiz, emtia fiyatlarında bu düşüşü maliyet düşüşü anlamında fırsata çevirmelidir." ifadelerini kullandı.

Rapora göre son 4 yılın ikisinde net ihracatın büyümeye katkısının negatif olduğunu aktaran Büyükekşi, net ihracata dayalı daha hızlı büyümeler için ihracatta katma değerin artırılması gerektiğini vurguladı.

5 ÖNEMLİ MAKRO EĞİLİM

Raporda öne çıkan bazı bölümler şu şekilde:

"Türkiye'nin 2023 yılına ilişkin hedeflerine yönelik gerçekleşmeler ve öngörüler küresel eğilimlerden etkilenmektedir. Bu çerçevede mevcut küresel makro eğilimler, uzun vadeli iddialı hedeflere ulaşılmasını güçleştirmektedir. Makro eğilimler 5 başlıkta toplanabilmektedir. Bunlar; küresel ekonomi, doğal kaynaklar, inovasyon-teknoloji, demografi ve tüketici davranışlarıdır. Bu başlıklar altındaki eğilimler Türkiye’nin iddialı hedeflerine ulaşmasını güçleştirmekle birlikte aynı zamanda önemli fırsatları da içermektedir.

YORUMLAR 1
  • sanayi 7 yıl önce Şikayet Et
    Süpergüç olmamız lazım!
    Cevapla