'Erdoğan deflasyon nedeniyle faiz düşsün diyor'

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli, faizle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

'Erdoğan deflasyon nedeniyle faiz düşsün diyor'
'Erdoğan deflasyon nedeniyle faiz düşsün diyor'
GİRİŞ 18.05.2016 10:32 GÜNCELLEME 18.05.2016 16:55
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gedikli “ Faiz indirimlerinde para akışında sıkıntı olmaz kurlar dalgalanır ancak istikrar kazanır. İhracat stratejisinden dolayı kurun çok da aşağı inmesi doğru değil” dedi.

Gedikli şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı Erdoğan uzun zamandan beri faiz düşmeli diyor bunun temel sebebi küresel ekonominin deflasyona doğru gittiğini görmesi. Cumhurbaşkanının faizlerin düşmesini istemesinin bir nedeni de faiz düşürün demek ülkenize güvenin demektir.”

'SERİ FAİZ İNDİRİMLERİ GEREKLİ'

Gedikli, Merkez Bankası’nın 25 baz puan yerine daha seri faiz indirimleri yapması gerektiğini kaydetti. 

'KURUN ÇOK DA AŞAĞI İNMESİ DOĞRU DEĞİL'

Gedikli, “Sıcak para, borsa bakışıyla yola devam edemeyiz; bu yüzden faizlerin inmesi lazım diyoruz. Faiz indirimlerinde para akışında sıkıntı olmaz kurlar dalgalanır ancak istikrar kazanır. İhracat stratejisinden dolayı kurun çok da aşağı inmesi doğru değil” diye konuştu.

'FAİZ İNDİRİMİ YASTIK ALTI YATIRIMI ORTAYA ÇIKARIR'

Gedikli şöyle devam etti: “Faizde indirim istemek ülke pasifini artıracak tedbirleri devreye sokun demektir; islami finans bunlardan biridir. Faiz ile tasarruf arasında büyük bir bağ yok, faiz indirimi yastık altındaki yatırımları ortaya çıkarır. Bankaların altın ile ilgili mevcut yaptıkları çok sınırlı,ikincil piyasalarda işlem görebilecek altına dayalı enstrümanlar gerekli.”

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 24 Mayıs’ta toplanacak. Banka son iki toplantıda faiz koridorunun üst bandında indirimlere gitmişti.

'MERKEZ BANKASI HEDEFLERLE UYUMLU'

Merkez Bankası’yla ilgili değerlendirme yapan Gedikli, “Merkez Bankası’nın hükümetin koyduğu hedeflere uygun politika uygulaması yeterli; şu an bu var. Geçmişte sorun TCMB ile uyumlu çalışmamaktan kaynaklanmıştı; yasada değişikliğe ihtiyaç görmüyoruz gerekirse bakarız” dedi.

'DAHA DİNAMİK KADROLAR GEREKLİ'

Daha dinamik kadroların iş başında olması gerektiğini belirten Gedikli, yüzde 4 büyümenin yeterli olmadığını söyledi.

YORUMLAR 19
  • adil ece 7 yıl önce Şikayet Et
    dinamik derken ben kendimi gördüm ben olmalıydım o kadrolardaah şu hayallerim neker yapmazdım.
    Cevapla
  • Vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    İsmail yıldız maşallah arkadaşım kendine dikkat et bu ekonomi bilgisiyle başına bir iş gelmesin mazallah
    Cevapla
  • hakkı 7 yıl önce Şikayet Et
    Faiz yiyenler ancak şeytan çarpmış olanın kalkışı gibi kalkarlar. Bu onların: “Alım satım da ancak faiz gibidir." demelerinden dolayıdır. Oysa Allah alış verişi helal, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de faize bir son verirse, artık geçmişi kendisine, işi de Allah'a aittir. Kim faize geri dönerse artık onlar ateşin halkıdır, orada sürekli kalacaklardır. Allah, faizi yok eder de, sadakaları artırır. Allah, günahkâr kafirlerin hiç birini sevmez. (Bakara 2/275-276).
    Cevapla
  • zafer 7 yıl önce Şikayet Et
    o zaman insanlara paralarını yatırım yapabilecekleri bir ortam hazırlayın bi memur ev bark alayım dediği zaman yol gösterin ama gerçekten
    Cevapla
  • İsmail Yıldız 7 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Cumhurbaşkanına ve tüm ekonomistlere yastık altındaki altınları ekonomiye katmanın yolunu ve yöntemini söylemek istiyorum. Çok basit. Merkez Bankası ya da Darphane tarafından ALTIN PARA basılmasıdır. İnsanlar hem tasarruf etmiş hem de aktif ekonomide ALTIN PARA kullanmış olurlar. Bu sayede değer kazansın veya kaybetmesin diye yastık altında bekletmezler. Yastık altında bekleyen tonlarca altın piyasaya sürülmüş ve ekonomiye kazandırılmış olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle