Kayıtdışı kalmakta direnene elektrik yok

Eksim Holding Başkanı Abdullah Tivnikli, Güneydoğu’da kaçak elektriği önlemek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Kayıtdışı kalmakta direnene elektrik yok
Kayıtdışı kalmakta direnene elektrik yok
GİRİŞ 16.05.2016 17:11 GÜNCELLEME 14.06.2016 13:22
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerini kapsayan bölgenin elektrik dağıtımını yapan Dicle Elektrik Dağıtım ile çiftçiler arasında yaşanan sorun devam ediyor. Şirket, sadece tarımsal sulamada kullanılan 1.7 milyar dolarlık elektrik faturasının 1.55 milyarını tahsil edemedi. Dicle Elektrik Dağıtım, kayıt dışı olarak kullanılan tarımsal sulama elektriği için üç yıl içinde 1 milyar liradan fazla zararı şirket bütçesinden karşılamıştır.

Tarımsal sulamada yüzde 92'lik kaçağı önlemek için 3'te 2 oranında indirime giden Dicle Elektrik Dağıtım, buna rağmen kayıt altına girmeyi kabul etmeyip sayaç taktırmayı kabul etmeyen çiftçilerin elektriğini, ay sonuna kadar kesmeyi planlıyor.

21.5 MİLYAR kWH TÜKETİM VAR
Elektrik dağıtım bölgesinde 2015 sonu itibariyle yaklaşık 1.6 milyon abonelerinin bulunduğunu ve yıllık elektrik tüketiminin ise 21.5 milyar kWH olduğunu belirten Dicle Elektrik Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, bunun da yaklaşık 4'te birinin tarımsal sulamada kullanıldığını bildirdi. Tarımsal sulamada kullanılan yıllık 5 milyar kWH elektriğinde neredeyse yüzde 92'ünün kayıt dışı olarak kullanıldığına dikkat çeken Atalay, kayıt dışı kullanılan bu elektriğin bedelinin 1.55 milyar lirayı bulduğunu kaydetti.
Memet Atalay, elektrik dağıtım ihalesi aldıkları 6 ilde 2016-2020 uygulama döneminde 1 Milyarın üzerinde yatırım yapacaklarını açıkladı.

YAĞMURDA TARLA SULAYAN VAR
Elektrik dağıtımı yaptıkları bölgenin yüzde 72'lik oranla Türkiye'nin en yüksek kayıp-kaçak elektrik kullanımına sahip bölgesi olduğunu hatırlatan Dicle Elektrik Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Atalay, "Dicle Bölgesi, yüzde 72'lik oranla Türkiye'nin en yüksek kayıp-kaçak elektrik kullanımına sahip bölgesi. Türkiye'de tarımsal sulama için kullanılan elektriğin yüzde 50'sinden fazlası bizim bölgemizde harcanıyor. 81 ilde tarımsal sulama için toplam 9 milyar kWh enerji tüketiliyor. Bunun 5 milyar kWh bizim bölgede kullanılıyor. Bunun sebebi kayıt dışı ve sayaç takılmadan yapılan kullanım. Bazı çiftçiler fatura ödemediği için israf ediyor. Yağmur yağarken veya yağmur sonrası bahçeyi tarlayı sulayan bile var. Biz şartları çok zorlayarak sıkıştırarak tarımsal sulamada kullanılan elektriğin ancak yüzde 8'ini taahhüde bağlayabildik. Ancak tarımsal sulamadaki elektriğin yüzde 92'si hala kaçak kullanılıyor." dedi.

3 YILDA 1 MİLYAR LİRA KAYBETTİ
Tarımsal sulamada kullanılan elektriğin normal tarifeden satılması halinde 1.7 milyar liralık bedeli olduğunu bildiren Dicle Elektrik Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Atalay, kayıt dışı nedeniyle biz sadece 150 milyon lirasını toplayabildik. Fiyat eşitleme mekanizmasında verdiği destekleme düşerse üç yılda 1 milyar TL para Geri kalan para şirketin cebinden çıktı." şeklinde konuştu.

KAYMAĞINI TOPRAK AĞALARI YİYOR
Dicle Elektrik Dağıtım, bedeli ülke genelindeki herkes tarafından ödenen kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek ve çiftçiyi kayıt altına almak için sayaç takmaları kaydıyla, 2016 yılında tarımsal sulamada kullanılan elektriğin bedelinde yüzde 65 oranında indirim sağlayan bir kampanya başlattı. Kampanya çerçevesinde bölge insanını bilgilendirmek için evlere mektuplar gönderen, muhtarlar, ziraat odası başkanları ve bölgenin ileri gelenleriyle bir araya gelen Dicle Elektrik, bunun için TV ve radyolara reklamlar verdi, billboardlarla ilan verdi. Hatta web sayfalarında Türkçe'nin yanı sıra Kürtçe vatandaşı kayıt altına davet eden çağrılarda bulunan enerji şirketi, buna rağmen istenilen sonucu alamadı.
Özellikle bazı çiftçilerin elektriği ücretsiz kullanmaya alıştıdığına dikkat çeken Atalay, tüm çabalarına karşın Şanlıurfa ve Mardin'deki 28 bin kaçak trafodan yalnızca 2 bin 500'üne sayaç takabildiklerini söyledi. Bölgedeki tarımsal üretiminin rantını sahip oldukları geniş arazilere ektikleri ürünü yeraltı suyu ile suladığı halde elektriğe bedel ödemeyen toprak ağalarının yediğini savunan Memet Atalay, "Bu işin kaymağını yiyenler yol kapama eylemleri yaptılar, vatandaşı isyana sevk ettiler. Dolayısıyla sayaç takmamıza engel oldular" dedi.

KAÇAĞI ÖNLEYEN SAYAÇ ÜRETTİ
Hedeflerinin, yaklaşık 3'te 2 oranında indirim uygulanan kampanyanın uygulandığı 2016 yılı içinde 28 bin trafonun tamamına sayaç takmak olduğunu ve bu konuda son derece kararlı olduklarını vurgulayan Dicle Elektrik Dağıtım Yönetim Kurulu Başkanı Memet Atalay, "Biz, yurtdışından da belli programlar alarak akıllı sayaçlar geliştirdik. 20 milyon doların üzerinde maliyeti olan gelişmiş IT sistemleri ve üreticilerle birlikte geliştirdiğimiz akıllı sayaçlarla dışarıdan müdahale tespit edilecek ve sistem uzaktan yönetilebilecektir." dedi.
Kayıt altına girmeyen çiftçilerin, artık ürün bazlı dönüm başına verilen tarımsal desteklerden yararlanamayacaklarını da belirten Atalay, sayaç taktırmayan çiftçilerin elektriğini en geç bu ayın sonunda keseceklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 7
  • murtaza 7 yıl önce Şikayet Et
    kayıp kaçakları bu zamana kadar zaten bize ödettirdiler, asıl şimdiden sonrası ne olacak.
    Cevapla
  • emre 7 yıl önce Şikayet Et
    haramın kul hakkının hiçe sayıldığı haneden ancak vatana millete hayırsız kalleş terorist haramzade yetişir şahsen benim ve çoluk çocuğumun hakkı haram zehirzıkkım olsun
    Cevapla
  • hasan osmanli 7 yıl önce Şikayet Et
    Benimde hakkim haram zikkim.olsun allaha havale ediyorum.
    Cevapla
  • mustafa 7 yıl önce Şikayet Et
    Aynen. ben de bu kaçakçı haramzadelere hakkımı helal etmiyorum
    Cevapla
  • Börklüce 7 yıl önce Şikayet Et
    sorun sayaç okumakta degıl ki sayacı takamamakta. taksalar okuyacaklar zaten
    Cevapla
  • Eginli 7 yıl önce Şikayet Et
    Diyelim okundu para nasıl alınacak? Adamlar ödemeye yanaşmıyor, " para yogdırki ödeyem " diyorlar, borcundan dolayı kesilincede homurtular eşliğinde Elektrik kurumunu topluca taşa tutuyorlar.
    Cevapla
  • batılı vatandaş 7 yıl önce Şikayet Et
    ne gerek var canım! batıda faturasını ödeyen vatandaştan tahsil etmeye devam edin. kayıp kaçak bedeline zam yapın mesela.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle