"Kozmetik ve gıda takviyeleri" reklamları yanılttı

Reklam Kurulunca yılın ilk 3 ayında gündeme alınan 249 reklam incelenirken, bunların yüzde 90'ı mevzuata aykırı bulundu.

"Kozmetik ve gıda takviyeleri" reklamları yanılttı
"Kozmetik ve gıda takviyeleri" reklamları yanılttı
GİRİŞ 08.05.2016 14:09 GÜNCELLEME 08.05.2016 14:09

Reklam Kurulunca tüketiciyi yanıltan, yanlış ve yasalara aykırı reklamlara yılın ilk 3 ayında yaklaşık 2 milyon lira ceza kesildi. Kozmetik ve temizlik ürünleri reklamları 787 bin liralık ceza ile ilk sırada yer aldı.

Reklam sektörünü denetlemeyi, tüketici haklarını ile rekabetçi piyasa işleyişini korumayı ve usulsüz reklamları önlemeyi hedefleyen Reklam Kurulu, tüketicileri yanıltan reklamlara geçit vermiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kurul, yılın ilk 3 ayında toplam 460 dosyayı karara bağladı. Söz konusu dosyalardan 211'i ön inceleme sonucunda başvurulardaki eksiklikler ve mevzuata aykırı olmaması nedeniyle detaylı incelemeye değer bulunmadı.

Kurulca incelemeye değer bulunup, gündemde görüşülerek karara bağlanan 249 dosyadan 25'i mevzuata aykırı bulunmazken, aykırı bulunan 224 dosyadan 192'sine durdurma cezası, 32'sine de idari para ve durdurma cezasının birlikte uygulanmasına karar verildi.

Kurul tarafından yılın ilk 3 ayında kanuna aykırı reklamlara toplam 1 milyon 969 bin lira ceza uygulandı. Söz konusu dönemde uygulanan idari para cezasının sektörel dağılımına bakıldığında, 787 bin 231 lira ile "kozmetik ve temizlik" sektörünün ilk sırada yer aldığı görüldü. Bu sektörü reklamlarına uygulanan 425 bin 275 liralık ceza ile "gıda" takip etti.

En fazla durdurma cezası ise "gıda takviyeleri" reklamlarına uygulandı. İlgisi olmadığı halde "çeşitli sağlık sorunlarını iyileştirici", "saç çıkarıcı", "boy uzatıcı", "yağ yakıcı", "kilo verdirici", "kilo aldırıcı", "cinsel performansı geliştirici" gibi tedaviye yönelik tanıtım içeren reklamlar, ilgili mevzuata göre aldatıcı ve yanıltıcı nitelik taşıyor. Başta internet siteleri olmak üzere tüm mecralarda yayınlanan söz konusu reklamlar, Kurul tarafından uygulanan yaptırımlarla engellenmeye çalışılıyor.

Kurulun işleyişi

Kurul, ticari reklam ve ilanlarda uyulması gereken ilkeleri belirlemede ülke koşullarının yanı sıra reklamcılık alanında evrensel kabul görmüş tanım ve kuralları da dikkate alıyor. Yasa ve ilgili düzenlemelere aykırı ticari reklam ve ilanlar hakkında tüketiciler, rakip firmalar, kurum ve kuruluşlar başvurabilirken, resen de inceleme başlatılabiliyor.

Kurula gelen dosyalar "sağlık", "kozmetik ve temizlik ürünleri", "gıda", "iletişim hizmetleri", "teknoloji", "dayanıklı tüketim malları", "turizm", "finansal hizmetler", "tütün ve alkol", "eğitim", "enerji", "örtülü reklam" ve "diğer sektörler" olmak üzere 13 farklı sektör başlığı altında incelenirken, kanuna aykırı reklamlara 3 aya kadar durdurma, düzeltme veya para cezası verilebiliyor.

KAYNAK: AA