Zeytinyağı fiyatlarını düşürecek öneri

Zeytinyağı üreticileri vatandaşın daha ucuza zeytinyağı alması için satış bedeli üzerinden alınan yüzde 8'lik KDV'nin kaldırılmasını istedi.

Zeytinyağı fiyatlarını düşürecek öneri
Zeytinyağı fiyatlarını düşürecek öneri
GİRİŞ 28.04.2016 16:28 GÜNCELLEME 28.04.2016 16:39
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin,vatandaşın uygun fiyata zeytinyağı tüketmeleri için çalıştıklarını belirterek, "Tüketicinin bu ürünü ucuza yemesini temin edecek olan çiftçiler değildir, bu sübvansiyonu yapacak olan devlettir. Devlet yüzde 8'lik KDV'yi sıfıra indirsin, hiç olmazsa bir süreliğine sıfırlasın" dedi.

Türkiye'nin zeytinyağı üretimi politikasının çok iyi olduğunu ve üretimde dünya ikinciliği hedefine doğru kararlı şekilde gidildiğini anlatan Çetin, şunları kaydetti:

"Hazırlanan alt yapı çok iyi bir şekilde ilerliyor, fakat üretime yönelik dünyadaki normlara uygun bir politika üretemezseniz, 'zeytinyağı fiyatı düştü, üretici satmıyor' dersiniz... Batıda destekler, fiyat düştüğü zaman müdahale kademeleri var, üreticiye diyor ki 'sen ürününü satma stok yap, ben sana stoklama yardımı vereceğim' Türkiye'de ise bir stoklama yardımı yok. Üreticiyle tüketici karşı karşıya gelmiş, sanayici istediği gibi bir ortam yaratmak için bunların çarpışmasını bekliyor."

ÜRETİM AZALDI

Akhisar Ticaret Borsası ve Alhatoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Alper Alhat da zeytinyağında fiyatın arz-taleple ilgili olduğunu belirterek, fiyatların arttığı dönemde tüketicilerin ürünü almakta zorlandığını, düştüğü dönemde ise üretimin azaldığını söyledi. 

YÜZDE 8'LİK KDV KALDIRILSIN

Zeytinyağının emek yoğun çalışmanın ardından elde edilen özel bir ürün olduğunu kaydeden Alhat, şöyle konuştu:

"Biz de ülkemizde sağlıklı nesiller yetişsin, zeytinyağı kullanılsın istiyoruz. Fiyatların fazla aşağı inmesi durumunda çiftçinin memnun edilememesi gibi bir durum ortaya çıkıyor. Daha önceki senelerde yaşamıştık, üretici para kazanamadığında ya da zarar ettiğinde artık ağacına bakamıyor. Buna satıcı kısmından değil de üretici kısmından bakmamız lazım. Fiyatı düşürmek için yapılabilecek bir şey var; bakanlığımızdan destek isteyeceğiz. Zeytinyağının rafta satış fiyatında yüzde 8 KDV var. Devletten şunu istiyoruz: zeytin ve zeytinyağında yüzde 8'lik KDV'yi yüzde 1'e indirin. Çünkü bu pay tüketicinin cebinden çıkıyor, üreticiye yansıtılıyor."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Tarafsiz 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu zamana kadar kdv kaldirilinca hangi urunun fiyati dusmus??
    Cevapla