Fiyatlar düştü, çiftçi perişan!

Patates'in bu yıl tarlada kilosu 40 kuruşa kadar düşünce çiftçi çalıştırdığı işçinin parasını bile cebinden ödemek zorunda kaldı.

Fiyatlar düştü, çiftçi perişan!
Fiyatlar düştü, çiftçi perişan!
GİRİŞ 27.04.2016 17:47 GÜNCELLEME 27.04.2016 17:47
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin en erkenci turfanda patatesinin üretiminin yapıldığı Çukurova'da hasat başladı ancak çiftçinin yüzü gülmüyor. Geçen yıl tarlada kilosu 2.5 liraya kadar satılan patatesin bu yıl kilosu 40 kuruşa kadar düştü.

Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir tarlada şu an patatesin kilosunun 40 kuruşa satıldığına dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bir dekar patatesin yetiştirme maliyeti 2 bin 500, 3 bin lira arasında. Ortalama dönümden 3 ton, 3.5 ton patates elde ediliyor. Geçen yılda üreticilerimizin tarlada 2.5 liraya sattığı dönemde bu fiyatların doğru olmadığını ülkede bir üretim planı yapılması gerektiğini belirttik. Tüm ürünlerde planlama yapılmalı. Gelecek yıllarda da üretimin devam etmesi için desteklenme priminin getirilmesi önerimizdir. Türkiye genelinde 4-4,5 milyon ton patates üretiyoruz. Bu üretim dalgalanmalarından oluşan fiyat artış ve azalması meydana geliyor. 2012 yılında yine ekim alanları arttığı için fiyat düşüktü. O yıldan sonra 2013-2015 arası üretici para kazanamadığı için ekim alanları daralttı üretim 3.5 milyon tona geriledi. Bu yüzden fiyat arttı. Bu yıl da 4.5 milyon ton üretim olacak. Fiyat düşmesi bu nedenden dolayı yaşanıyor."

Üretici Yaşar Çelik ise fiyat düşüklüğü nedeniyle çok zor durumda olduklarını, çalıştırdıkları işçilerin parasını bile ödeyemediklerini söyledi.

YORUMLAR 6
  • Tarafsiz 8 yıl önce Şikayet Et
    Vay arkadas su ulkede patatesi bile ayarlayamiyoruz
    Cevapla
  • ELAZIĞ'LI 8 yıl önce Şikayet Et
    Geçen yıl vatandaşı perişan ettiklerinde mutluydular,hiç vicdanları sızlamadı.İlahi Adalet yerini buluyor.
    Cevapla
  • ümit 8 yıl önce Şikayet Et
    o kadar kazık attınız.yiyemeyenleri aç bıraktınız. sürünün şimdi
    Cevapla
  • 44malatya 8 yıl önce Şikayet Et
    işte hak yerini buldu gecen yil sakla stok et fiyatı yükselt simdi ise ver yaygarayı müstehak size
    Cevapla
  • şeriat 8 yıl önce Şikayet Et
    geçen yılki attıkları kazığa saysinlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle