Davutoğlu: Çatışma ve gerginlik tabusunu yıktık

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi sendika temsilcileriyle Çankaya Köşkü'nde bir araya geldi.

GİRİŞ 27.04.2016 13:47 GÜNCELLEME 27.04.2016 14:31
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde sendika temsilcilerine hitap etti.

Sendikalarla 1 Mayıs için uzlaşılmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Davutoğlu, "1 Mayıs'ı gerilim alanı olmaktan çıkartıp güzel bir uzmanlaşma sağlandı. Uzmanlaşma sonucunda bu sene meydanlara barış ve kutlama olacak. TÜRK-İŞ Çanakkalemizde kutlama kararı aldı. HAK-İŞ Sakarya'da, Memur-Sen Kahramanmaraş'ta kutlayacak. DİSK, KESK, TBB, TMOB Bakırköy'de kutlama kararı aldı.Provakosyon peşinde olanlar olabilir bizim güvencemiz emekçimizdir. Bir daha 1 Mayıs 1977'de yaşanan acılar olmasın. Sendikalarımıza emeğe ve demokrasiye katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi. 

TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI

Taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesi için yeni düzenlemeler yaptıklarını hatırlatan Davutoğlu, "Çalışanlarımızın merakla bekledikleri hususu dile getirmek istiyorum. Kamuda alt işveren yanında çalışan gerek asıl işlerde gerek yardımcı işlerde çalışan kardeşlerimizi kamuya alacağımızı açıklamıştım. Önümüzdeki günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunacağız.  Bundan sonraki süreçte istihdam edilecek, 3 yıllık sözleşme imzalanacak. 1 Kasım 2015 tarihi itibariyle alt işveren yanında çalışanlardan şartları taşıyanlar yeni oluşturulacak personel modeline geçilecek. Bunlar kamu personel modeline geçecek. Halen bulundukları yerlerde çalışmaya devam edecekler. Aile yardımı, giyecek ve yemek yardımı gibi sosyal yardımlardan da yararlanacak. Bu hakları korunacak. İşçi, çiftçinin ürettiği ve üretiminin karşılığını almak için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. 

TABULARI YIKTIK

Sendikal faaliyetlerle ilgili önemli düzenlemeler yaptıklarını dile getiren Başbakan Davutoğlu, bu konuda sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununu hayata geçirdikleri söyledi. Davutoğlu şöyle devam etti: 

Her yıl 1 Nisan'dan itibaren 1 Mayıs gerilimi yaşanmaya başlardı. 1 Mayıs çatışma ve gerginlikle anılırdı artık bayram havasında kutlamalarla anılıyor. Biz bu tabuyu yıktık. Çatışmaları ortadan kaldırdık. Sendikaların çalışmasını kolaylaştırdık. Sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununu hayata geçirdik. Birden çok sendikaya üye olmak hakkı getirdik. Sendika yöneticilerinin güvencelerini artırdık. Grev yasaklarının kapsamını azalttık. 2014'te Sendika ve Konferasyon Kuruluşu'nu getirdik"

Çalışma hayatına yönelik düzenlemelerin 2016 yılında da devam ettiğini aktaran Davutoğlu, "Asgari ücreti 1300 TL'ye çıkardık. Yapamazsınız enflasyon çıkar dediler ama enflasyonda düşme trendine girdi. İşçi ve Bağkur emeklimize yıllık bin 200 TL seyyanen zam yaptık. Memur için özlük haklarını genişletmek için ne gerekiyorsa yaptık" şeklinde konuştu. 

Kadınların çalışma hayatına daha da aktif yer alması için çalışmaların sürdüğüne aktaran Başbakan, "Şimdi de 850 bin kadın memurun kariyerlerini kolaylaştırmak için çalışmalar yapıyoruz. Doğum sonrası analık izni bitiminde başlayan aylıksız süreyle ilgili düzenleme yaptık. İlk doğumda 60, ikinci doğumda 120 ve sonrakilerde 180 gün için yarım gün çalışıp tam gün ücret almalarını sağladık" dedi 

Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: 

İşgücü piyasasımızı daha esnek hale getirmek için çalışmamıza devam ediyoruz. Kamuda çalışacak olan taşeronlarımızın daha hakça bir paylaşımdan faydalanmalarını sağlayacağız.

Her kurum kendi bünyesinde bir takım sınavlar yaparak bu istihdamı sağlayacak.

Tekrar bütün emekçilerimizin 1 Mayıs'ını kutluyorum. 

YORUMLAR 4
  • HALİL 7 yıl önce Şikayet Et
    DİSK, KESK, TBB, TMOB Bunlar vatan düşmanı PKK Sevicileridir..
    Cevapla
  • eyt 7 yıl önce Şikayet Et
    sayın başkanım pirimim doldu 25 yıl yaş hadim doldu benim gibi binlerce kişi var gasp edilen hakımızı istiyoruz maç oynanırken kural deyiştirdiler lütfen bizim sorunumuzu çözün
    Cevapla
  • GÜRSADA 7 yıl önce Şikayet Et
    Bu taşeron işçi alımlarda esas ona buna yakınlık değil 1. derecede ihtiyaç sahibi olmak olmalı (35 yaşında gerekli nitelikleri var ama torpili yok ya da torpili hırsızlık sayıyor) . Milletin hizmetinde olmak garip gurabanın yanında olmak bu. Oturup bunun kriterlerleri belirlenmeli. Adam belli niteliklere sahip ama işsiz, yaşı ilerlemiş, aile kuramamış aşırı uçlara yem oldu olacak işte bu adama iş verilmeli adalet bu.
    Cevapla
  • unal altınışık 7 yıl önce Şikayet Et
    Başak nbr bizm yok
    Cevapla