İki dev birbirine bağlandı

Demir-çeliğin iki merkezini birbirine bağlayan demiryolu hattı açılırken, AB'nin projeye neden destek verdiği de açıklandı.

İki dev birbirine bağlandı
İki dev birbirine bağlandı
GİRİŞ 26.04.2016 17:14 GÜNCELLEME 26.04.2016 17:21

Demir-çelikte iki önemli merkez olan Zonguldak ve Karabük'ü birbirine bağlayan demiryolu hattı açıldı. 700 milyon liraya mal olan projenin yüzde 85'ini Avrupa Birliği karşıladı.

Hattın açılış törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı.

Karabük-Zonguldak tren hattının yenilenerek, tekrar hizmete alındığını ifade eden Yıldırım, hattın ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunurken, tüm hatların yüzde 80'inin yenilediğini bildirdi.

AB'NİN PROJEYE KATKI PAYI

Yıldırım, söz konusu projeye AB'nin yaklaşık 550 milyon lira destek verdiğini dile getirerek, "AB ve Türkiye'nin tam üyelik yolunda kararlı adımlarla ilerleyen ülkemizin en somut, en anlamlı projelerinden birini, demir-çeliğin ve sanayinin başkenti Karabük ve Zonguldak arasında yaptık. Bunun için AB'ye ve AB Türkiye Delegasyonuna teşekkür ediyorum." diye konuştu.

AB'NİN AMACI NE?

Avrupa Birliği Delegasyonu Müsteşarı François Begeot de demiryolu altyapısının geliştirilmesi için Türkiye ve AB arasında stratejik iş birliği yapıldığını belirterek, bu yatırım kararının amacının Türkiye'den Avrupa'ya yüklerin taşımacılığını kolaylaştırmak olduğunu kaydetti.

YILDIRIM BAŞLANGICI VERDİ

TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın ise ülke için tarihi bir günün yaşandığını dile getirerek, 2012'de başlayan projenin yaklaşık 700 milyon liralık maliyetinin yüzde 85'inin Avrupa Birliği fonlarından karşılandığını söyledi.

Bakan Yıldırım, konuşmaların ardından hattaki ilk trenin hareket hareketini başlattı.