ABD'li 3 dev Türkiye'ye geliyor

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, ABD'li First Solar, Noble Energy ve Noil Energy'nin Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini söyledi.

ABD'li 3 dev Türkiye'ye geliyor
ABD'li 3 dev Türkiye'ye geliyor
GİRİŞ 25.04.2016 11:58 GÜNCELLEME 25.04.2016 12:43

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'nın geçtiğimiz günlerde ABD'ye yaptığı ziyaret meyvelerini vermeye başladı. Ziyarete ilişkin bilgiler veren DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, ABD'li CEO ve başkanların Türkiye'den memnun olduklarını ve yatırımlarına devam edecekleri dile getirdi. Vardan, Türkiye'de yatırımları bulunan Dow Chemical firmasının yapacağı yeni yatırımlarla 1.300 kişiye istihdam sağlayacağı, bunun yanı sıra First Solar, Noble Energy, Noil Energy  gibi ABD devlerinin Türkiye'de yatırım yapmak istediklerini söyledi. 

"Asıl sorun Gümrük Birliği Anlaşması"

Zirveye katılanların Türkiye'nin Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması'ndan nasıl etkileneceğini ve sığınmacıların durumu hakkında bilgi sahibi olmadığına dikkat çeken Vardan, Türkiye'nin asıl sorununun Gümrük Birliği Anlaşması olduğunu söyledi Vardan, "American Business Forum in Turkey (ABFT), Türkiye'de yerleşmiş Amerika kökenli firmaların TTIP'ten nasıl etkilenebileceğiyle ilgili bir rapor hazırlıyor. Türkiye'ye yatırımların yüzde 70'e yakını Avrupa Birliği ülkelerinden geliyor. TTIP'ten en çok bu firmaların Türkiye'deki ayakları olumsuz etkilenecek. Bu konuyu gündemden düşürmemek gerek" dedi. Vardan, birçok ülkenin İran'a Türkiye ile birlikte girmek istediğini kaydetti. 

Vizeye 54 milyon euro ödendi

Geçtiğimiz yıl vize bedeli için 54 milyon euro ödediklerini, bu rakamın diğer maliyetlerle 100 milyon euroya çıktığını belirten Vardan, vize muafiyeti sürecinin bir an önce tamamlanması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Bir yılda 135 toplantı yapıldı

Göreve geldiği günden bu yana geçen 16 ayda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la 23, Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla 12, Ekonomi Bakanlığı'yla 21 toplantı yaptıklarını anlatan Vardan, "Türkiye'de 79 devlet başkanı, başbakan ve bakan ağırladık. 1 yılda Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık seviyesinde 135 yurtdışı toplantıya imza attık" dedi.