THY terörden yüzde 8 irtifa kaybetti

Geçen yıl için 1 milyar 69 milyon dolarlık rekor kâr açıklayan THY, kârın keyfini uzun süremedi.

THY terörden yüzde 8 irtifa kaybetti
THY terörden yüzde 8 irtifa kaybetti
GİRİŞ 23.04.2016 07:10 GÜNCELLEME 23.04.2016 17:33
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

2015’in ortalarında başlayan ve son dönemde artan bölgesel gerilim, ilk kez THY’nin rakamlarına yansıdı ve önceki 2 gün boyunca şirket hisseleri yüzde 7.8 geriledi. Bu düşüşte Morgan Stanley’nin Türk havacılık sektörüne ilişkin beklentilerini açıkladığı raporu etkili oldu.

“Transfer trafiği henüz güvenlik kaygılarından etkilenmemiş gözüküyor, ancak fiyatlama marjlarında baskı hissedilmeye başlandı ve piyasa henüz bu riski tam olarak değerlendirebilmiş değil” denilen raporda, 2016 için EBITDA beklentisi yüzde 14 düşürüldü.

Raporda, “Son dönemde artan jeopolitik riskler ve uzun süren güvenlik kaygılarına maruz kalan başka şirketlerdeki gözlemlerimizden elde ettiğimiz deneyim neticesinde şu soruyu soruyoruz: Güçlü trafik, ama ne pahasına?” ifadeleri kullanıldı.

‘HİSSE GERİ ALABİLİRİZ’

Hissedeki düşüşün ardından açıklama yapan THY ise raporun kendi öngörüleriyle örtüşmediğini, 2016 yılı için belirledikleri yüzde 20-22 EBITDA marjı hedefini koruduklarını açıkladı. Açıklamada, ilk çeyrek trafik sonuçları hatırlatılıp, “Yüzde 19.1 kapasite artışına karşın olumsuz jeopolitik gelişmelere bağlı olarak gerileyen direkt yolcu potansiyeli nedeniyle yüzde 10.3 yolcu sayısı artışı ve doluluk oranında 2.9 puan düşüş oldu” ifadeleri kullanıldı. Ayrıca, 4 Nisan’daki yönetim kurulunda 3 yıllık “Hisse Geri Alım Programı” yetkilendirmesi alındığı vurgulandı.

'YENİ UÇAK ALIMINDA ERTELEME PLANI YOK'

Morgan Stanley raporunda, yüzde 20 civarındaki THY’nin kapasite artışının filo alımından kaynaklandığına işaret ederken, 2016’da 43 uçağın alınmasının planlandığı belirtildi. Bunun da koltuk kapasitesini yüzde 16 artıracağı kaydedilirken, “Şirket yetkilileriyle yaptığımız görüşmelerde şirketin zor bir talep ortamında olunmasına rağmen filo alımlarında bir erteleme kararı olmadığını gördük. Bu da raporumuzu hazırlamakta belirleyici bir unsur oldu” ifadelerine yer verdi.

BU YIL İÇİN 72.4 MİLYON YOLCU TAŞIMA HEDEFİ VAR

THY, yıl başında yaptığı açıklamada 2016 yılı için iç hatlarda 30.6 milyon; dış hatlarda 40.8 milyon olmak üzere, özel kira ve hac-umre yolcusu ile birlikte toplam 72.4 milyon yolcu taşımayı hedeflediğini belirtmişti. Şirketin yıl genelinde ulaşmayı planladığı doluluk oranı ise yüzde 78 olarak duyurulmuştu.

TERÖR YÜZDE 8 İRTİFA KAYBETTİRDİ

THY için bir diğer rapor da HSBC’den geldi. HSBC, terör ve turizmdeki zayıflığı neden göstererek tavsiyesini “AL”dan “TUT”a düşürdü. Şirket hedef fiyatını ise 10 TL’den 7.90 TL’ye indirdi. Raporda, “Yurtiçi ve yurtdışındaki terör olayları ve zayıf turizm sonucu baskı altında kalan trafik büyümesi nedeniyle yıllık tahminlerimizi aşağı revize ettik. Kur farkı gideri etkisiyle net kâr zayıflayacak, iyileşme yavaş olacak” denildi.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 5
  • erdem 7 yıl önce Şikayet Et
    gurbetteyim senede 1kere ata topragina gitmek mecburiyetini rahmetli babamdan ogrendim evladlarimada bunu ogrettim bos valizle giderim 23 kilo doldurur geri donerim seneler thy ucuyorum. tuketim bakkal yada kuck esnaftan yaparim siterimki hukumet simdi acil bir program cikarsin uckalarda havalimanlarinda kupon dagitsin bakin o zaman ne tuketim olur saygilarimla
    Cevapla
  • harun 7 yıl önce Şikayet Et
    Erhan kardes aynen katiliyorum ayyas ruslarla ugrasmaya degmez...her gelen turk yaninda birde yabanci dostunu getirse bu is tamam
    Cevapla
  • Misafir 7 yıl önce Şikayet Et
    ..... bu gayet mormal, saçma sapan şeylere sponsor olup dünyanın parasını harcarsa ve diğer firmaların 3 katı fiyatına bilet satarsa millete daha çok düşer kar oranı....!!!
    Cevapla
  • Alemdar 7 yıl önce Şikayet Et
    avrupanin isi bu luftansa kaybediyor!!!
    Cevapla
  • Erhan 7 yıl önce Şikayet Et
    Yurt disindaki vatandaşları Türkiye'ye cazip fiyatlarla gelmesine imkan sağlayın inanın bircok vatandaşımız alış veriş yapmaya ülkemize gelir asıl dövizi Türk turistler bırakıyor buna inanın ben şahsi olarak yılda 7 bin Euro Türkiye'de harcıyorum cazip uçuşlar oldukça uçuyorum hafta sonları gidiş geliş uygun hesaplı uçuşlar olursa çalışan vatandaşlarımız kendini her hafta sonu Türkiye'ye atar
    Cevapla