Türkiye'nin 92 ülkedeki stratejik gücü

Küresel ekonominin yükselen yıldızı haline gelen Türkiye 2023 hedeflerine ulaşmak için yurt içinde ve dışında etkili çalışmalar yürütüyor.

Türkiye'nin 92 ülkedeki stratejik gücü
Türkiye'nin 92 ülkedeki stratejik gücü
GİRİŞ 20.04.2016 10:34 GÜNCELLEME 20.04.2016 10:34

Özellikle yurt dışında yerleşik Türk girişimciler ve profesyoneller bir araya getirilerek Türk lobisinin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu bağlamda faaliyet gösteren Dünya Türk İş Konseyi iletişim platformunda ülke sayısı 92'ye, üye sayısı da 2 bin 500'e ulaştı.

Ekonomi Bakanlığı'na bağlı Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) çatısı altında kurulan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) yurt dışındaki Türk girişimcileri tek çatı altında topluyor. 6 kıtadan Türk iş dünyasını bünyesinde buluşturan konsey, DEİK 2015 Faaliyet Raporu'na göre 92 ülkeden 2 bin 500'e ulaşan diaspora temsilcisiyle Türkiye'ye ve Türk ekonomisine katkı sağlıyor. Yurt dışında yerleşik Türk diasporası, Cumhuriyet'in 100. yılında ülkemizin küresel aktör olması ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi doğrultusunda çalışmalarını hızlandırdı.

'Çılgın Türkler' ülkemizi temsil ediyor

Dünyada yaklaşık 6 milyon Türk işadamı var. Yerleşik diasporadaki Türk işadamlarının Türkiye'den kopmaması ve bağını güçlendirmesi, hem kendileri hem de ülkemiz için büyük önem taşıyor. 'Çılgın Türkler' tanımına uygun olarak dünyanın birçok yerinde ticaretle uğraşan girişimciler aynı zamanda ülkemizi temsil ediyor. Dünya Türk İş Konseyi de bu aşamada devreye giriyor.

Yurt dışında yaşayan girişimciler ve profesyoneller arasında etkin bir iletişim kurulabilmesi için DTİK İletişim Platformu (dtik.org.tr) kurularak Türk girişimci ve profesyoneller elektronik ortamda bir araya getirildi. Ayrıca, hükümetin Türk diasporasına yönelik kurumsal adımlar atması da işadamlarını motive etti.

6 kıtadan 2.000'e yakın Türk girişimcisi, profesyonel, akademisyen, dernek, vakıf ve benzeri iş dünyası örgütü temsilcilerinin bir araya geldiği Dünya Türk Girişimciler Kurultayı'nda Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Türk diasporasının tanıtımı kapsamında, lobi faaliyetlerinde bulunulması ve ülke tanıtımında koordinasyonun büyük rol oynadığını ifade etti.

'Uyuyan dev'e katkı

Son dönemde özel sektör ve siyasal istikrar ortamıyla ciddi bir büyüme sürecine girildi. Söz konusu ekonomik büyüme uzun vadede artacak iş bağlantıları ve uygulanacak politikalarla, bir ülkenin ekonomik kalkınması için kullanılabilecek 'uyuyan dev' olan lobicilik faaliyetlerine katkı sağlayacak.

Bu hedef doğrultusunda Yurt Dışı Türk Toplumu'nun bir araya getirilerek birlik ruhu oluşturacak etkinlikler düzenlenmesi, sorunların ve gelişme fırsatlarının belirlenmesi ve raporlanması, yurt dışında yaşayan Türk girişimcilerin sorunları ile ilgilenen sivil toplum kuruluşları ile düzenli ilişki içerisinde olunması ve bu kuruluşlarla ortak hareket edilmesi amaçlanıyor.

Ayrıca bu yıl içerisinde Yurt Dışı Türk Toplumu'nun ekonomik gücünü artırıcı çalışmalar tasarlanması, Türkiye ve Türk kültürünü tanıtıcı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi, Türkiye ile ilgili çalışma yapmak isteyen üniversite öğrencilerine de çalışmalarında yardımcı olunması planlanıyor.

 

KAYNAK: YENİŞAFAK