Cepten internete 'sıfır vergi' talebi

MOBİSAD Başkanı Sinan Ekşi, mobil internet kullanımından alınan vergilerin tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.

Cepten internete 'sıfır vergi' talebi
Cepten internete 'sıfır vergi' talebi
GİRİŞ 19.04.2016 11:40 GÜNCELLEME 19.04.2016 11:40

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, Maliye Bakanlığınca yapılan yeni düzenlemeyle faturalı ve ön ödemeli hat sahipleri arasındaki vergi eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığını belirterek, "4,5G sayesinde dünyanın mobil internete en hızlı ulaşan toplumlarından biri olarak global rekabette fark yaratmak istiyorsak, mobil internet kullanımında alınan vergiler tamamen kaldırılmalı" dedi. 

Ekşi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre, cep telefonu kullanıcıları arasında faturalı hattı tercih edenlerin sayısının giderek arttığını, son bir yılda faturalı hattı tercih edenlerin oranının yüzde 44,3'ten yüzde 48,2'ye yükseldiğini söyledi.

Türkiye'deki mobil abonelerin yüzde 51,8'inin ön ödemelilerden oluştuğunu bildiren Ekşi, "Avrupa ülkelerinde ise ön ödemeli abone oranı ortalama yüzde 38 seviyelerinde bulunuyor. Buna karşılık, faturalı hattı tercih eden abonelerin oranının giderek arttığı dikkati çekiyor. Son bir yılda faturalı abonelerin oranı yüzde 44,3'ten yüzde 48,2'ye çıktı" diye konuştu.

Ekşi, mobil aboneliklerin yüzde 90,1'ini bireysel, yüzde 9,9'unu ise kurumsal aboneliklerin oluşturduğunu belirtti. 2 Mayıs 2009'daki yasal düzenlemeyle ön ödemeli hatlarda internet erişim hizmetlerinden (münhasır değil ise) alınacak Özel İletişim Vergisi (ÖİV) oranının yüzde 25 olarak belirlendiğine işaret eden Ekşi, 19 Şubat 2014'teki Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Deği?şi?kli?k Yapılmasına Dai?r Kanun ile ön ödemeli hatlarda kullanılan mobil internetin, diğer hizmetlerle beraber kullanılsa bile yüzde 5 olarak uygulanma yetkisinin Maliye Bakanlığına verildiğini anlattı.

Maliye Bakanlığının söz konusu yetkisini kullanarak 5 Nisan'da yayımladığı tebliğle ön ödemeli hatlarda kullanılan mobil internet için uygulanan ÖİV'yi yüzde 5'e gelecek şekilde yeniden düzenlediğini ifade eden Ekşi, uzun zamandır gelen sabit faturalı hat ve ön ödemeli hat sahipleri arasındaki vergi eşitsizliğinin sona erdiğini söyledi.

Ön ödemeli hatlara yapılan yüklemelerde yüzde 25 ÖİV'nin hesaplandığını bildiren Ekşi, şöyle konuştu:

Yapılan düzenlemeyle her ay abonenin kullandığı mobil internet miktarı ölçülerek fazlaca alınan ÖİV hesaplanacak ve abonenin isteğine göre nakit veya hattına yükleme yolu ile geri ödeniyor olacak. 2 Mayıs 2009'dan beri ön ödemeli hatlarda konuşma hizmetiyle kullanılan mobil internetten yüzde 25 ÖİV alınmaktadır. Oysaki faturalı hatlarda mobil internet için alınan ÖİV yüzde 5 oranındadır. Aboneler arasındaki adaletsizliğin gerçek anlamda giderilebilmesi için kamu yararı unsuruna dayanarak, geçmişe dönük tespitlerin yapılmasını ve hesaplanan ÖİV farklarının iadesinin yapılmasını, MOBİSAD yönetimi olarak tüketiciler adına talep ediyoruz. Yapılan bu iadeler, 4,5G ile yaygınlaşacak olan mobil internet kullanımını arttıracak, özellikle ön ödemeli hat kullanan gençlerimizin bizi bilgi toplumuna taşımalarına destek olacak."

Alınan kararı desteklediklerini dile getiren Ekşi, karar tarihi itibarıyla adaletsizliğin önüne geçilmesini, gerekli ama yetersiz bulduklarını ancak geçmişe dönük adaletsizliğin giderilmesiyle gerçek vergi adaletinin sağlanabileceğini kaydetti.

Ekşi, 1 Nisan itibarıyla milyarlarca liralık yatırımla 4,5G'ye geçildiğini anımsatarak, bugünlerde mobil internet kullanımından alınan ÖİV'nin tamamen sıfırlanmasını, hiç alınmamasını tartışmaya açmak istediklerini vurguladı. Ekşi, "2023 hedeflerine ulaşmanın yolu, bilgi toplumundan geçiyorsa ve biz, bu bilgiye 4,5G sayesinde dünyanın en hızlı ulaşan toplumlarından biri olarak global rekabette fark yaratacaksak, bu verginin tamamen kaldırılmasına fazlasıyla değecek" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA