Kırmızı ete derecelendirme geliyor

Kırmızı ete; yaşına, cinsine ve yağına göre derecelendirme sistemi geliyor.

Kırmızı ete derecelendirme geliyor
Kırmızı ete derecelendirme geliyor
GİRİŞ 07.04.2016 09:28 GÜNCELLEME 07.04.2016 09:38
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Karkas et için, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafındam derecelendirme sistemini getiriliyor. Bu modelle, marketten ya da kasaptan alınan kırmızı etin yaşına, yağına ve kalitesine göre farklı derece notu olacak. Notuna göre ete farklı fiyat uygulanacak. Çok yağlı ya da yaşlı hayvana ait etin fiyatı diğerlerinden daha düşük olacak. Tarım Bakanlığı’nın başlattığı çalışmayla ABD ve Avrupa Birliği’nde (AB) bulunan et derecelendirme sistemi, Türkiye’de de uygulanacak. Buna göre, karkas etler, hayvanın yaşı, cinsiyeti, kalitesi, yağlılık derecesi, rengi gibi kriterlere göre sınıflandırılacak. 

UZMANLAR PUANLIYOR 

Habertürk'ün haberine göre, her ete, özelliklerine göre bir derecelendirme notu verilecek. Bu sistemle, fiyat da etin derecesine göre oluşacak. Dünyada etin derecelendirmesini yapacak eksperler bulunurken, Türkiye’de de Tarım Bakanlığı uzmanları ya da bakanlığın yetkilendirdiği uzmanlar derecelendirme puanını belirleyecek. Kesimde görev yapacak uzmanlar, etin kalitesine göre belirlenen dereceyi de etin üzerine damgalayacak. İnek eti ve dana eti, kalite ve lezzet olarak farklı değere sahipken, vatandaşa yüksek fiyatla düşük kaliteli etin satılması da önlenecek. Dünyada etin içindeki yağ damarlarını gösteren mermerleşme derecesini belirlemek için MR, tomografi ve ultrason gibi çekim teknikleri de kullanılıyor. Türkiye için de bu yöntemler devreye girebilecek.

KESİME DE STANDART GELİYOR

Bakanlığın çalıştığı derecelendirme cetveline göre, genç boğa, erişkin boğa, inek, düve gibi sınıflandırmalar olacak. Karkas et, yağ içeriğine göre 1’den 5’e kadar puanlanacak. En yağlı olan 5 puan alacak. Etin uygunluğu için de harflerle P (poorzayıf), E (excellentmükemmel) ve S (super - süper) gibi değerler verilecek. Kesim standardı da oluşturulacak. Hayvanların kesilecek noktaları hepsinde aynı olacak. 

ETİKETİN FAYDASI

Yetkililer, Türkiye’nin her yerinde farklı karkas fiyatlarına rastlandığını belirterek “Fiyat, 21 lira da 24 lira da olabiliyor; işte bu sınıflandırmayı yapamadığımız için. Bu sistemle, etin kalitesine göre fiyatı olur. Tüketici de kaliteyi görür” dedi. Yetkililer, biraz zaman alacak sistemin oturmasıyla vatandaşın dana etine inek eti fiyatı vermek zorunda kalmayacağını söyledi.

YORUMLAR 12
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Hz Ali sokakta bi hurma satıcısı görüyor mesela bi taraftaki hurmalar 6 lira diğer taraftakiler 10 lira. Ali fiyatlarının neden farklı olduğunu sorunca adam diyor ki 10 lira olanlar daha kaliteli,ondan. Hz Ali de sinirleniyor fakir olan kalitesiz yiyecek de parası olan kaliteli mi yiyecek diyor bütün hurmaları karıştırıp ortalama bi fiyatla satmasını söylüyor. Ali gibi olmak yakışırdı..
    Cevapla
  • misafir1 8 yıl önce Şikayet Et
    bırakın derecelendirmeyi numaralandırmayı.siz et fiyatını ,girdileri düşürebiliyor musunuz.yapacaksanız bunu yapın.millete numara çekmeyi bırakın
    Cevapla
  • ağgul erik 8 yıl önce Şikayet Et
    bu et konusuna katılmıyorum neden .Çünki nerden bilelim ksabın bıze genç etmi yaşlı etmi verdığini bu durumda bize yaşlı etin genç et fiyatından verilmeyeceği ne malum..Bence fiyatlar düssünki herkes et yesin..talebimiz budur doğru olanda budur
    Cevapla
  • öztürk 8 yıl önce Şikayet Et
    bunu da kolay alt edebilir bizim satıcılarımız. son tüketici eti cinsinden anlamayacağı için kart hayvanı dana eti diye satarlar kim anlayacak. düzenleme insanların vicdanına yapılmalı her şey den önce,
    Cevapla
  • demir ersoy 8 yıl önce Şikayet Et
    Artık açık açık diyinki fakirin et yemesi haramdır yesede ancak yağlı kötütaraflarını yiyebilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle