Maliye Bakanı Ağbal'dan taşeron işçi açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili tasarıyı 1-2 hafta içinde Meclise gönderebileceklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Ağbal'dan taşeron işçi açıklaması
Maliye Bakanı Ağbal'dan taşeron işçi açıklaması
GİRİŞ 22.03.2016 21:32 GÜNCELLEME 22.03.2016 23:14
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Ağbal, taşeron işçilerin kamuda istihdam edilmesine yönelik düzenlemenin ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. AK Parti'nin seçim beyannamesinde ve Hükümet programında asıl işlerde çalışanların kamuya alınması sözü verildiğini anımsatan Ağbal, Hükümetin yaptığı değerlendirmeler sonucu yardımcı işlerde çalışanların da kamuya alınmasına karar verildiğini belirtti. Ağbal, kamu idareleriyle belediyeler ve il özel idarelerinde yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin kapsama girdiğini kaydetti.

Taşeron firmada çalışan elemanların, kamuda "özel sözleşmeli personel" statüsünde istihdam edileceklerini bildiren Ağbal, bu kapsamda çalışacaklarla ilgili yeni istihdam edecekleri pozisyonun kapsamını, çalışma koşullarını, mali ve sosyal hakları ve yükümlülükleri düzenleyeceklerini ifade etti.

1-2 HAFTA İÇİNDE MECLİS'E GÖNDERİLECEK

Bakan Ağbal, Maliye Bakanlığının bu konudaki yasal düzenleme hazırlıklarını yürüttüğünü ve son aşamaya geldiklerini, düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde Meclise gönderebileceklerini belirtti.

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımı ihalelerinde çalışanlar kapsama girecek. Bir yerde anahtar teslim götürü hizmet yapılıyorsa, kaç personelin çalışması gerektiği sözleşmede belirtilmemişse burada çalışan taşeronlar kapsama girmeyecek.

Güvenlik, temizlik personeli gibi yardımcı personel; Sağlık Bakanlığında, üniversitelerde yardımcı hizmetlerde çalışanlar, kamu idarelerinde hemşire, büro görevlisi, bilgi işlemci gibi asıl işleri yapanlar düzenlemeden yararlanacak.

1 KASIM 2015 ÖNCESİ

Kapsama dahil personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışmaya devam ediyor olması gerekecek. Bu kişiler, devlet memurluğuna atanmak için aranan şartları taşıyacak. Emekli aylığı almaya hak kazanmış ya da 65 yaşını doldurmuş taşeron işçi düzenlemeden yararlanamayacak.

Kamuda tam zamanlı hizmet veren taşeron işçi, düzenlemeden yararlanacak, kısmi zamanlı çalışanlar ise bu haktan faydalanamayacak.

SINAV YAPILACAK

Kamuya alınacak personelin 12 ay boyunca görev yapıyor olması şartı aranacak. 3, 6 ay gibi geçici hizmetler kapsamında çalıştırılan personel kanun kapsamına girmeyecek. Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacak. Sınavın ayrıntıları tasarıda belirlenecek. Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Belediye ve il özel idarelerinde kapsama dahil olacak taşeron personel, bu kurumların şirketlerinde istihdam edilecek.

MAAŞLARI NASIL OLACAK?

Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığına bildirecek.

SÖZLEŞME 3 YILDA BİR YENİLENECEK

Kamuda istihdam edilecek taşeron personelle "özel sözleşmeli personel" pozisyonunda 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Sözleşme dönemleri her 3 yılda bir yenilenecek.

Kamuya alınan personele, şu anda aldıkları aylık üzerinden maaş verilecek. Bu kişiler hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorlarsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak.

Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar.

Taşeron çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.

YORUMLAR 60
  • İsmail ASLANTÜRK 8 yıl önce Şikayet Et
    SAYN Bakanm.Bizlerin 2010 yılına dair kesinleşmiş yargı ve müfettiş raporlarımız var peki bu hukuk devletinde bu karar ın hiç bir hükmü ve yaptırım ı yok mu sayılacak.saygılar açıklama bekliyoruz
    Cevapla
  • alpay 8 yıl önce Şikayet Et
    sayın maliye bakanım trafo teknisyeniz 5 yılda bir sınav oluyoruz . sınav olduk zaten biz sınavsız geçiş istiyoruz . biz işçiyiz zaten memur değil.
    Cevapla
  • Y.K 8 yıl önce Şikayet Et
    Kadro ayagi ile benim gecmisteki haklarimi elimden almaya kalkacak her kim olursa olsun. Siz ancak kendinizi kandirirsiniz. Taseron sizden daha insafli gorunuyo su durumda maliye bakaninin aciklamalarina bakilarak. Yok uc yilda bir sozlesme yenilenecekmis. Yok memur statusu deil ayni maasi alacakmisim. Sen buna kadro mu diosun sayin basbakan. Sen git parkta oynayan cocuklarin eline topitop vererek kandir. Bizler topitopla kandirilacagimiz yasi coktan gectik. Adam gibi adam ol ve hakettigimiz devlet guvencesindeki kadromuzu bize ver. Sozlerim SILAHIMDIR Y.K
    Cevapla
  • Akp 8 yıl önce Şikayet Et
    Olması gereken enfazlası bu 700 bin taşören sınavsız kadro almayı düşünmek 7milyon ve 7 yıldır kpss ye giripte yerleşmeyen garibim ahmet ayşeler nasıl olacak,onun için akp olarak hükümetin binleri kazanayım derken milyonlardan olmasın inşallah
    Cevapla
  • ender 8 yıl önce Şikayet Et
    Benim bi sorum olacak:Kendim karayollarinda greyder operatoruyum yeni ihale 1 kasımda yapildi ama girislerimiz 4 kasimda yapildi onceki şirkette calismadim yani ise 4 kasimda basladim simdi budurumda ben kadro alamiyormuyum? Bu konu hakkinda gercekten bilgisi olan birisi beni bilgilendirirse sevinirim?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle