Enerji Bakanı’ndan Çin’e dev çıkarma

Enerji Bakanı Albayrak, bir dizi temaslarda bulunmak üzere gideceği Çin’de, enerji devlerini ziyaret edecek. Çinlileri yatırıma davet edecek

Enerji Bakanı’ndan Çin’e dev çıkarma
Enerji Bakanı’ndan Çin’e dev çıkarma
GİRİŞ 22.03.2016 09:07 GÜNCELLEME 22.03.2016 09:07

Enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı planlayan Türkiye, yerli kaynaklara ağırlık veriyor. Dünyanın önde gelen Çinli enerji firmaları yatırım için Türkiye’ye davet edilecek. Enerji alanında yatırım ve işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin’e gidiyor. Dört gün boyunca Çin’de üst düzey temaslarda bulunacak olan Albayrak, Türkiye’nin yeni dönemdeki hedeflerini ve projelerini Çinli muhataplarıyla paylaşacak. Albayrak, işbirliği ve yatırım imkanlarını anlatacak. Bakan Albayrak’ın görüşme listesinde finanstan yenilenebilir enerjiye, madencilikten termik santrale kadar çok sayıda alanda yatırım yapan dünya devi Çin firmaları yer alıyor.

NÜKLEER GÖRÜŞMESİ

Enerji Bakanı Albayrak, Çin ziyaretinin ilk ayağında başkent Pekin’de temaslarda bulunacak. Pekin’de Rüzgar Merkezi’ni gezerek, dünyanın en önemli rüzgar enerjisi firmaları ile biraraya gelecek. Albayrak daha sonra, Çin Kalkınma Bankası ve bazı finans kuruluşları ile görüşmelerde bulunacak. Burada Türkiye ekonomisinin istikrarını ve güvenli yatırım ortamını anlatacak. Türkiye’deki projelere yatırım çağrısı yapacak. Daha sonra, Çin Enerji İdaresi Direktörü Nur Bekri ile görüşecek olan Albayrak, Çinli mevkidaşı ile iki ülke arasında enerji alanındaki işbirliğini masaya yatıracak. Albayrak, Pekin’deki programının son ayağında Çinli kömür devleri ile biraraya gelecek. Enerji Bakanı Albayrak, Çin ziyareti kapsamında Weihai şehrine geçerek burada faaliyet gösteren Çin’in milli nükleer teknoloji şirketi SNPTC’nin 3. Nesil Nükleer Santral olarak bilinen CAP 1000 Nükleer Santrali’nde incelemelerde bulunacak. Yetkililerden santral hakkında bilgi alacak. Albayrak daha sonra Şangay’a geçerek Nükleer Mühendislik Araştırma ve Dizayn Enstitüsü’nü de ziyaret edecek.

GÜNEŞ ENERJİSİNİN DEVLERİYLE BULUŞACAK

Enerji Bakanı Albayrak, Şangay’da termik santral ve yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren dünyanın önde gelen firmalarıyla görüşme gerçekleştirecek. Türkiye’nin kömür ve yenilenebilir enerji alanlarındaki potansiyelini anlatacak. Albayrak, burada güneş enerjisi alanının devleri ile bir araya gelecek.

KAYNAK: ERCAN BAYSAL - STAR