Demir-çelik sektörüne koruyucu vergi geliyor
Çin ve Rusya'dan gerçekleştirilen kontrolsüz ithalatın zora soktuğu demir-çelik sektörü için koruyucu vergi geliyor.
Türkiye'deki demir-çelik üretiminin yüzde 28'ini tek başına yapan Erdemir Grubu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Ali Pandır, küresel piyasadaki zorlu koşullara rağmen bu yıl 461 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını söyledi. Türk demir-çelik sektöründe Çin ve Rusya'dan yapılan kontrolsüz ithalatın ciddi bir sorun haline geldiğini dile getiren Pandır, "Küreselde fiyatların düşmesi, Türkiye'nin bu alanda ithalatçı durumuna geçmesine rağmen 2015'i 8.9 milyon ton ham çelik ve 7.4 milyon ton yassı ürün üretimi gerçekleştirerek yeni bir rekora imza attık" dedi.
YÜZDE 99.9 KAPASİTE
Geçen yılın hem yerel hem de küresel alanda sektör için oldukça zorlu bir yıl olduğunu kaydeden Pandır, şunları söyledi: "Türkiye'de sektör oldukça vahim durumda. Büyümede yavaşlamayla beraber Çin'in kapasite fazlası ürünlerini dampingli fiyatlarla dünyaya sunması ve onu takip eden Rusya, Ukrayna gibi ülkelerin etkisi ile fiyatları dibe vurdu ve kâr marjlar hızla eridi. Bu gelişmelerle Ekonomi Bakanlığı antidamping soruşturması başlatıldı. Yasalaştığında Çin ve Rusya'dan gelen ürünlere yüzde 16 vergi konulacak." 2002'de aldığı ve geçen sürede, 3 milyar dolarlık yatırım yapılan İsdemir'deki basın toplantısında konuşan Pandır'ın verdiği bilgilere göre sektör ortalama yüzde 40-45 kapasiteyle çalışıyor. Erdemir Grubu çıkarıldığında ise bu oran yüzde 35 seviyelerine geriliyor. Erdemir'in kullanım kapasitesi ise yüzde 99.9 seviyesinde. Bu oranla sadece Türkiye'nin değil dünyanın en fazla kapasite kullanan demirçelik tesislerinden biri.
SATIN ALMA YAPABİLİRİZ
Yeni fırsatları araştırdıklarını da söyleyen Pandır, "İtalya'daki İlva şirketi için açılan özelleştirme kapsamındaki ihaleye başvurduk. Şirketle ilgili incelemelerimiz devam ediyor. Henüz verilmiş bir karar yok. 2019'a kadar 1 milyar dolarlık yatırımımızı hayata geçirmiş olacağız" dedi.
BİN 600 KİŞİ SADECE AĞAÇLARLA İLGİLENİYORDU
Erdemir Grubu'nun kâra geçmesinde İskenderun Demir-Çelik Fabrikası'nın (İsdemir) büyük rolü var. Zira 1970 yılında Sovyet teknolojisiyle temeli atılıp, 1975'te üretime geçen tesis son birkaç yılını karlarla kapatıyor. 2006'da Erdemir bünyesine geçen İsdemir, öncesinde sadece 1980'li yıllarda 4 kez kar elde etmiş. 30 yıllık bu dönemde İsdemir'in 4 kez kar etmesinin nedeni de arazi satışı. 17 kilometrekarelik alanda kurulan tesisin Oyak Grubu iştiraki Erdemir'e geçtiği dönemdeki arazisi 8.8 kilometrekare. Erdemir öncesinde tesiste çalışan sayısı bir dönem 22 bin 500'e çıkmış. Bunun bin 600'ü ise sadece çevre ve ağaç bakımı birimlerinde çalışıyordu. Ancak şirket özelleştirildikten sonra verimli üretim başladı. 2006'da 352 ton olan kişi başı yıllık çelik üretimi 9 yılda yüzde 173 artı ve 961 tona çıktı.
-
Temel candan 8 yıl önce Şikayet EtBu ekonomi bombaidir Dikkat bu dolar kuru ile fabrika iscisini cikarir ona verecegi para ile rusdan cinden celigi getirir hukumette acil onlem alsin doviz hizla eriyor merkezde dolari dusuk tutarak benzin dokuyor atese DikkatBeğen