Türkiye'de büyükbaş sayısı azaldı

Türkiye'de büyükbaş nüfusu 700 bin nüfus azaldı.

Türkiye'de büyükbaş sayısı azaldı
Türkiye'de büyükbaş sayısı azaldı
GİRİŞ 07.03.2016 09:39 GÜNCELLEME 07.03.2016 09:40

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015 yılına ait "Hayvansal Üretim İstatistikleri" verisini açıkladı. Buna göre Türkiye'de büyükbaş hayvan sayısı azaldı. Önceki yıl 14 milyon 694 olan büyükbaş hayvan sayısı, 2015 yılında 13 milyon 994 bine düştü.

Antalya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Ayhan; TÜİK verilerinin kendi bilgileriyle uyuştuğunu belirterek, önümüzdeki yıllarda büyükbaş hayvanda yaşanacak muhtemel sıkıntılara dikkati çekti.

'Kopan geri gelmiyor'

İlhan Ayhan, "Biz besiciler olarak danalarımızı, süt üreticilerimizden alıyoruz. Süt üreticileri de para kazanamadığı zaman, anaçlarını kesiyor. Böylece hayvan sayısı azalıyor. Bu durumda kırmızı etin fiyatının da yükselmesi kaçınılmaz oluyor" dedi. Hayvan sayısında bir yılda 700 bin azalma olduğunu hatırlatan Ayhan, şöyle devam etti:

"2 yıl önce 2 bin 500 TL'ye aldığımız besilik danalar, şu an 4-4 bin 500 TL arası. Fiyatların yükselmesi, üretim maliyetimizi artırıyor. Üreticileri korumamız lazım. Sektörden kopan tekrar geri dönmüyor. Genç kardeşlerimize köyde istihdam sağlarsak, şehirlere göçün de azalacağını düşünüyorum."

AVRUPA'DA 16 TL

Ege'deki en büyük üreticiler arasında yer alan Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise; sütün toptan satış litre fiyatının bazı bölgelerde 80 kuruşa kadar gerilemesi yüzünden üreticinin ciddi zarar ettiğini, bu yüzden kimilerinin çaresizlikten süt hayvanlarını kesime gönderme kararı aldığını söyledi.

Eskiyörük, "Baharın gelmesi ve çayırların yeşermesiyle süt üretimi daha fazla artacak, kriz büyüyecek. Et ve Süt Kurumu piyasadan yüksek oranda 'süt tozu' çekmeli ve fazlalığı eritmeli. Avrupa'da ortalama 16 lira civarında olan kırmızı etin kilosu, Türkiye'de yaklaşık 36-45 TL arasında. Ülkemizde kırmızı etin kilo maliyeti bile 20 TL. Bakanlığın çeşitli teşviklerle yaşlı ve verimsiz hayvanların kesilmesini sağlaması lazım. Böylelikle et açığımız giderilir ve süt fazlalığı da dizginlenir" dedi.

KAYNAK: TÜRKİYE