TOKİ ile Dünya Bankası anlaştı!

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi ile Dünya Bankası arasında, enerji verimliliği ve yeşil binalar konusunda iş birliği anlaşması imzalandı.

TOKİ ile Dünya Bankası anlaştı!
TOKİ ile Dünya Bankası anlaştı!
GİRİŞ 24.02.2016 15:17 GÜNCELLEME 24.02.2016 15:17

TOKİ Başkanı Ergün Turan, kurumlarında düzenlenen imza töreninde, Dünya Bankası ile geçmişten gelen ilişkilerini daha ileriye taşımak istediklerini söyledi.

Dünya Bankası yetkililerine idare hakkında bilgi veren Turan, Toplu Konut Fonu'ndan kaynak sağlanarak 19 yılda 43 bin konut üretildiğini belirtti. Fonun 2001'de kaldırıldığını anlatan Turan, kurumun 2002'de başka bir evreye geçtiğini ifade etti.

Turan, TOKİ'nin bu süreçten sonra tamamen sosyal konut yapan bir kuruluş haline geldiğini, 2002'den bu yılın başına kadar yaklaşık 700 bin üretim gerçekleştirdiğini kaydetti.

Üretimin yaklaşık yüzde 90'ının sosyal, yüzde 10'unun da üst gelir grubuna yönelik konutlardan oluştuğunu bildiren Turan, saışlarda herhangi bir bankayla kredi ilişkisi kurulmadığına işaret etti.

Kurumun hedefinin gelecek 8 yılda 500 bin sosyal konut üretmek olduğunu dile getiren Turan, "Bu yıl 60 bin konut üretmeyi planlıyoruz. Son 2 ayda yaptığımız konut ihalesi sayısı da 10 bin civarındadır" dedi.

TOKİ ve Dünya Bankasının enerji verimliliği ile yeşil binalar konusunda iş birliği yapmak için bir araya geldiğini vurgulayan Turan, sürdürülebilir kalkınmanın öneminin daha çok anlaşıldığını, enerji verimliliğine yönelik çabaların değerinin de aynı oranda arttığını söyledi.

Türkiye'nin enerji zengini bir ülke olmadığına dikkati çeken Turan, enerji verimliliği konusundaki çalışmaların önemine değindi.

Turan, şunları kaydetti: "Bugün TOKİ'nin inşa ettiği bir alanda yaklaşık 3-3,5 milyon insan yaşıyor. 2023 perspektifimizde Türkiye'deki nüfusun yaklaşık 5-5,5 milyonu TOKİ'nin yaptığı binalarda yaşayacak. TOKİ de bu kapsamda üzerine düşen sorumluluğun farkında olarak, üreteceği konutlarda enerji verimliliğinin geliştirilmesi konusunda uluslararası tecrübesi olan Dünya Bankası ile iş birliği içine girdi. Bu projeyle, binalardaki mevcut enerji verimliliği düzeyinin ölçülmesi, tasarrufların gerçekleşmesini sağlayabilecek spesifik uygulama önlemlerine ilişkin tavsiyelerin geliştirilmesi hedeflendi."

"Sizden öğrenebileceğimiz çok şey var"

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt ise çalıştığı ülkeler arasında "gecekondunun azlığı" bakımından Türkiye'nin birinci sırada yer aldığını dile getirdi.

TOKİ'nin buna katkısına işaret eden Zutt, Türkiye'nin bu konuda çok ciddi birikiminin bulunduğunu ifade etti.

Zutt, kamu arazilerin bu şekilde değerlendirilmesinin pek çok ülkede bulunmayan bir şans olduğunu vurguladı.

TOKİ'nin sektöre örnek olduğunu anlatan Zutt, "Bu kadar geniş bir alanda sosyal konut yapmanın pek çok farklı yolu var. Bizim ümidimiz, TOKİ Türkiye'de öncü olacak, lider rol oynayacak, bu çok iyi bir başlangıç olacak. Enerji verimliliğinde TOKİ'nin rolünün daha da güçlendirilmesi açısından, elimizden geldiğince uluslararası tecrübeleri paylaşmayı çok isteriz. Sizden de öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

Daha sonra Turan ile Zutt, mutabakat zaptını imzaladı.