Milli projelere bor desteği

Türkiye, dünya rezervlerinin yüzde 73'üne sahip olduğu “bor” madeni, savunmadaki milli projelerde ve ARGE çalışmalarında kullanılacak.

Milli projelere bor desteği
Milli projelere bor desteği
GİRİŞ 14.02.2016 09:43 GÜNCELLEME 14.02.2016 09:43
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ile Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) ortak çalışma kararı aldı. Bu kapsamda; TSKGV'ye bağlı ortaklar olan ASELSAN'dan TUSAŞ'a, ROKETSAN'dan HAVELSAN'a kadar dev savunma şirketleri, zırh yapımından füze başlığına çeşitli ürünlerin yapımında borun etkisini inceleyerek, üretime katacak. Kara, hava, deniz ve uzay araçlarının üretim ve parça imalatında borun stratejik öneminin artması bekleniyor.

STRATEJİK ÖNEMİ ARTACAK

Savunma, havacılık ve enerji sektörlerinde kritik kullanım alanları olan bor madeninin, daha güçlü ve stratejik üretimlere imkan sağlaması hedefleniyor. Özellikle zırh yapımı, füze yakıtı, füze başlığı, kompozit, yarı iletken malzemeler gibi pek çok kullanım alanı olan borun, ileri teknolojik ürünler için hayati önem taşıyan “süper iletken malzeme”nin yapımında da kilit rol oynadığı ifade ediliyor.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜNE ÖNCELİK

TSK Güçlendirme Vakfı Genel Müdürü Orhan Akbaş, “Bizleri bulunduğumuz bu noktadan daha ileriye taşıyacak tek şey AR-GE ve yenilik faaliyetleridir. Bu kapsamda, dünya rezervlerinin yüzde 73'ünün ülkemizde bulunduğu bor için yaptığımız anlaşmayı, bağlı şirketlerimiz ile birlikte çok ciddiye alıyoruz. Umudum bu anlaşmanın, katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesinin önünü açmasıdır” dedi.

YORUMLAR 6
  • mechul 8 yıl önce Şikayet Et
    Bor enstitüsü başkanına bu mevzu soruldu."Madem bu kadar değerli neden hammadde olarak satıyoruz.Yanıt şu şekilde Kimya sanayi çok esnektir eğer hammadde olarak satmaz isek hemen bor ürünlerinin alternatifleri aranır ve var olan pazarımızıda kaybederiz.Bizim amacmız bor ile uç ürünleri ucuza üretip (hammaddenin bizde olması nedeniyle) bor ürünlerinde 1 numara olmak.Zaten geliştirdiğimiz nanoteknoloji ürünlerle her yıl şirket ihracatını 2 ye 3 e katlamaktadır." İngilizllere işletme hakkını senden duydum.Bildiğim kadaryla eti bor devletindir.
    Cevapla
  • reis 8 yıl önce Şikayet Et
    borun pazarı geçmeden kullanalım artık
    Cevapla
  • faruk 8 yıl önce Şikayet Et
    O yüzden mi balıkesir bor tesislerinin 50 yıl boyunca her türlü işletme hakkı abd-ingiliz şirketlerine ait....Komiksiniz... hiç bir gelişmiş ülke,, ülkesindeki değerli madenleri nakite çevirmek için kullanmaz...sadece teknoloji üretmek için kullanır..ama bizim ülkemiz hariç!!!!!
    Cevapla
  • temiz bey 8 yıl önce Şikayet Et
    haydi hiç gecikmeden nereye gerekiyıorsa kullanın ! bilhassa silah üzerinde çalışmanızı hızlandırın ! silaha çok ihtiyacımız olacak !
    Cevapla
  • Osman 8 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyeyi karıştırma sebeblerinden biride bu bor kullanılmadığı alan yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle