Mezar taşına servet harcandı

İstanbul'da mezar taşına harcanan parayla iki tane Yavuz Sultan Selim köprüsü yapılabiliyor.

Mezar taşına servet harcandı
Mezar taşına servet harcandı
GİRİŞ 31.01.2016 13:01 GÜNCELLEME 31.01.2016 13:01
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

İstanbul'da kayıtlı 4 milyon mezarda iki tane Yavuz Sultan Selim Köprüsü yatırım bedeli tutarında mermer-granit kullanıldı.

Taraftar mezarı, fotoğraflı mezarlar, şato tipi mezarlar ve hikayelerle dolu gösterişli mezar taşları için harcanan tutar Türkiye ekonomisi için hatırı sayılır bir yer tutuyor.

Kaliteli malzemeden yapılan bir mezara ortalama 2 bin 250 lira fiyat biçilirken İstanbul'da kayıtlı 4 milyon mezarda, yatırım bedeli 4,5 milyar lira olan 3. köprüden iki tanesini karşılayacak tutarda mermer - granit bulunuyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı, 1937'den bu yana tutulan İBB kayıtlarına göre İstanbul'da 4 milyona yakın mezarlık bulunduğunu belirtti. Avcı "İstanbul'daki mezarlıklarımızdaki mermer üst yapıda harcanan para küçümsenemeyecek derecede büyük.'' şeklinde konuştu.

Medine'deki mezarlıktan örnek verdi

Medine'deki Cennet-ül Baki Mezarlığı'nın sıradanlığıyla dikkati çektiğini anlatan Avcı, "Orada sadece bir baş taşıyla kabirde yatanlar belli ediliyor. Bir baş taşıyla cenazenin künyesini yazmak suretiyle hepsini sade bir mezarlık haline getirebiliriz ki bu kadar da israftan kaçınmış oluruz" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye toprak yapısında bir cenazenin 5 yılda bozulup toprağa dönüştüğünü aktaran Avcı, ilgili yasal mevzuat gereğince 5 yılda bir aynı yere defin yapılabildiğini söyledi.

Cenaze sahiplerine gösterişli mezarlardan kaçınmalarını öneren Avcı, "Bir mezara büyük paralar harcamaktansa bir Müslümanı bataklıktan kurtarmak çok daha sevap bir iştir diye düşünüyorum." yorumunu yaptı.

'Türkiye bütçesinden fazlaydı'

İslam Hukuku Profesörü Cevat Akşit ise 1967 yılında uluslararası bir sempozyumda sunduğu mezarlık ekonomisi ve çevresel etkileri konulu araştırmasına göre o dönem Türkiye'de bulunan mezarlıklarda kullanılan mermer taşların 1967 Türkiye bütçesinden fazla olduğunu hatırlattı.

Daha mütevazı mezarlıkların tercih etmesi gerektiğini anlatan Akşit, Müslümanların cenaze konusunda İslami usullerden şaşmaması gerektiğine dikkati çekti.

'İslami kurallara uyun'

İslam'da beton, mermer ve katlı kabir uygulamasının kabul edilmediğini aktaran Akşit, üzerine defin yönteminin İslami kaideler gözetildiğinde sakıncası bulunmadığını söyledi. 

Kendisinin fetva verecek mevkide olmadığının altını çizen Akşit, katlı kabir uygulaması yerine, cenaze tamamen toprak olduktan sonra üzerine defin yapılabileceğini ifade etti. Akşit şöyle konuştu:

"Karahanlılar devrinde yaşamış fıkıh alimi Serahsi İslam hukukunun temel kitabı Mebsut'u kaleme almıştır. Orada bin sene evvelden yazmış durumu. Raf halinde kabir yapımı caiz değildir. Beton kabir yapmak İslam'da yok. Kur'an-ı Kerim'de 'Biz sizi topraktan yarattık, toprağa döndüreceğiz' ayeti var. Yani öldüğünüz zaman toprağa gömüleceksiniz demek. 

İslam akıl dinidir onun için Allah'ın dediğini yapacağız. Her taraf beton kabir olursa nereden karnımızı doyuracağız, nereden yaşayacak yer bulacağız. Topraktan yaratıldık toprağa döneceğiz. Toprağa gömülünce de her ülkede insanın çürüme süresi farklı. Suudi Arabistan'da 2 senede hiçbir şey kalmıyor gömdükten sonra, Türkiye'de 5 yılda çürüyor. İnsan çürüdükten sonra aynı yere bir daha defin yapılabilir. Bir Müslümanın gömüldüğü yere bir Müslüman daha gömülebilir."

YORUMLAR 3
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    bir bu kalmıştı burnunuzu sokmadığınız
    Cevapla
  • kabak tadı verdi 8 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyi 3. Köprüyle kıyaslamayın yeter artık. Bıktık.
    Cevapla
  • ASLAN 8 yıl önce Şikayet Et
    o zaman sende kabak tarlalarına çevir rakamları...bu beyin yapısına ulaşmak için kaç kabak yemek lazım söylesene ?
    Cevapla