Türkiye lazer silahı geliştiriyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, yerli lazer sistemi ve lazer silahı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Türkiye lazer silahı geliştiriyor
Türkiye lazer silahı geliştiriyor
GİRİŞ 29.01.2016 14:58 GÜNCELLEME 29.01.2016 15:00
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, lazer silahı için çalışma yaptıklarını söyledi.

TÜBİTAK enstitülerinde başta savunma sanayi olmak üzere, kritik teknolojilerde birçok proje yürüttüklerini belirten Işık, şöyle konuştu:

'Lazer silahı geliştiriyoruz'

"TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) bünyesinde geliştirdiğimiz Hassas Güdüm Kiti, Nüfuz Edici Bomba ve Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmatın (SOM) seri üretimine başladık. TÜBİTAK BİLGEM’de ise e-Devletin anahtarı olan Elektronik T.C Kimlik Kartı’nı kullanıma hazır hale getirdik. Dünyada sadece birkaç ülkede bulunan Yüksek Güçlü Lazer Sistemi Projesi ile milli lazer sistemlerini, altyapılarını ve lazer silahını geliştiriyoruz. Yazılımlarınız milli olmazsa, savunma sanayii projeleriniz de milli olamaz. Bu nedenle yerli uçak, helikopter, gemi gibi araçlarımızda beyin işlevi gören Gerçek Zamanlı İşletim Sistemi’ni geliştirdik."

Milli işletim sistemi

Yazılım geliştirme projesi olan "PARDUS" kapsamında, kamu kurumları, KOBİ'ler ve yurttaşların güvenle kullanabileceği, yüksek performanslı ve düşük maliyetli milli bir işletim sistemi geliştirdiklerini vurgulayan Işık, Bakanlık olarak yakın gelecekte "PARDUS" göçünü tamamlayacaklarını, zaman içinde diğer kurumların da bu milli işletim sistemine geçmeleri için çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Işık, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezinde (MAM) milli kanser ilacı ve gribe karşı pandemik ilaç projelerini de yürüttüklerini söyledi.

Türksat 6A: İlk yerli haberleşme uydusu

TÜBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilen "RASAT" uydusunun sağladığı görüntülerin; afet yönetimi, haritacılık, şehir bölge planlama ve çevre alanlarında kullanıldığını anımsatan Işık, "İlk milli yer gözlem uydumuz olan GÖKTÜRK 2 ise uzaydaki 3’üncü yılını başarıyla tamamladı. Göktürk 2’yi daha da geliştirerek metre altı çözünürlüğe sahip bir yer gözlem uydusu için çalışmalara da başladık. Yer gözlem uydularımız için başlattığımız Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi’ni de 2019 yılında tamamlayacağız. İlk milli haberleşme uydumuz olacak olan TÜRKSAT 6A’yı da 2020’den önce uzaya fırlatmayı hedefliyoruz" diye konuştu. 

YORUMLAR 15
  • ibrahim 8 yıl önce Şikayet Et
    Meslek lisesi bilgisayar öğretmeniyim. Bakanlık öğretsin, öğrettirsin.
    Cevapla
  • Muş li 8 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah allah muvaffak eylesin gavura korku dosta güven veren bir olay
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    chp uzayda yer tutacak diye anayasa mahkemesine iptal için mahkemeye verir kesin.
    Cevapla
  • Sinan 8 yıl önce Şikayet Et
    PARDUS'u bi yayamadınız. Bunu sadece Tübitak üstlenirse bir şey olmuyor. Bu sene izliyorum sizi hükümet programında. ya PARDUSu zorunlu hale getirirsiniz ya da Microsoft a para bayılmaya devam ederiz. Şunu geliştirin, ilgilenin, zorunlu hale getirin bir şeyler yapın
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    Yeni Pardus milli değil. Debian çakması. Eskisi, yazılımları yerli olan PisiLinux olarak yoluna devam ediyor. Bence gelişimini üniversiteler yapmalı. Hükümetin elinden çıkmalı, bu işi gönüllü olarak yapabilecek birçok genç yetenek üniversitelerde mevcut.
    Cevapla
  • HULUSİ BALLIDAĞ 8 yıl önce Şikayet Et
    Hadi hayırlısı en kısa zamanda ordu envanterinde görmek istiyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle