Köprü ve otoyollarda bedava geçiş tartışması

Yabancı plakalı araçların köprü ve otoyollarda geçiş ücreti ödememesi haberinin ardından Ulaştırma Bakanlığı harekete geçti.

Köprü ve otoyollarda bedava geçiş tartışması
Köprü ve otoyollarda bedava geçiş tartışması
GİRİŞ 21.01.2016 11:47 GÜNCELLEME 21.01.2016 11:47
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Yabancı plakalı araçların HGS ücreti ödemeden köprü ve otoyolları bedava kullanmalarını önlemek ve cezaların tahsilatını sağlamak için formül aranıyor. Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Teşkilat Yasası’na işaret ederek, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarından geçişte cezaları tahsil etmesi gerektiğini belirtiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ise “Bizim önceliğimiz sınır geçişlerini en kısa süreye düşürmek iken bu araçlardan bir de ceza tahsilatı yapmak, TIR ve araç kuyruklarını artırır” görüşünde.

Habertürk’ün ortaya çıkardığı Türkiye’ye gelen ya da transit geçen yabancı plakalı araçların OGS ve HGS ücreti ödemeden yıllardır köprü ve otoyolları bedava kullanması konusuna çözüm aranıyor.

"BAŞKA ALTERNATİF BULUNMASI GEREKLİ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileri, 5 yıllık dönemde milyar liraya ulaşan bedava kullanım konusunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın adım atması gerektiğini, bu ücret ve cezaların gümrük kapılarından tahsil edilebileceğini belirtti. Bakanlık yetkilileri, Karayolları Teşkilat Kanunu uyarınca da tahsilatı Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yapması gerektiğini ifade etti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ise bakanlık olarak en önemli misyonlarının, gümrük kapılarında beklemeye neden olmadan hızlı geçiş sağlamak olduğunu anımsatırken, “Tüm yatırımlarımız ve çalışmalarımız bu yönde.  Gümrüklerde işlemlerin seri olması gerekiyor. Her geçen gün bu süreyi nasıl kısaltırız diye uğraşırken, bir de gümrük kapısında para tahsilatı mı yapılacak?” diye sordu. Bakanlık yetkilileri, böyle bir adımın, kapılarda herkesin şikâyet ettiği TIR ve araç kuyruklarının daha da artmasına neden olacağını kaydederek, “Zaten bizim böyle bir tahsilat sistemimiz de bulunmuyor. Bu tahsilat nasıl, ne şekilde olacak? Bu konuda hiçbir çalışma yok. Yeni baştan bir çalışma yapılmalı. Bu olacaksa da nasıl olacak? Başka bir alternatif bulunması gerekiyor” diye konuştu.

EN ÇOK GİRİŞ KAPIKULE’DEN

2015’te Türkiye’ye 2 milyon 962 bin yabancı araç giriş-çıkış yaptı. En çok hareketlilik, 114 bin 987 araç çıkışı ve 124 bin araç girişi olan Kapıkule’de yaşandı.

YORUMLAR 7
  • morhan 8 yıl önce Şikayet Et
    Köprü ve otobanlardan herhangi bir ücret hiç bir araç için alınmamalı. Böylece yurt dışından gelen araçlarda ücretsiz geçmeleri sorun olmaz. Zaten biz değişik vergilerle (araba alırken, satarken, benzin kullanırken) bu bakım onarım parasını ödüyoruz. topuna çözüm bu kanımca.
    Cevapla
  • Anonim 8 yıl önce Şikayet Et
    Pasaportu nereden alıyorsa veya ülkeye girmeden önce hava limanında araçla geçecekse HGS kartı teslim edilebilir. Yani aracı ile gelecekse bu ülkeye girmeden önce kendi ülkelerinde sorulmalı. Girecekse de ya Türkiye'den araç kiralamalı yada bu tür kendi ülkesinde türkiyeye giriş yasalarında zorunlu olarak HGS sisteminde bankasına tanımlı kredi kartıyla giriş yapması istenebilir.
    Cevapla
  • vatandaş 8 yıl önce Şikayet Et
    hizmetin devamı için paralı olmalı dünyanını her yerinde böyle.....
    Cevapla
  • Niğdeliye 8 yıl önce Şikayet Et
    Ben avrupa da İspanya, Portekiz ve İtalya ya gitmiş bulundum, Citroen c3 le bir kaç hafta gezdim. Hepsinde otobanlar paralı. Hatta zaman zaman duble yollarda viyadükten geçince bile para vermiş ve bu ne diye de kızmış sormuştum. Nasıl köprüler paralıysa viyadükler de aynı mantıkla paralı demişlerdi. Bizim insanımız ne zaman araştırma yapmadan, aklını kullanmadan fikir beyan etmeyi bırakacak bilmiyorum.
    Cevapla
  • niğdeliye cevap 8 yıl önce Şikayet Et
    Sen avrupa diye birkaç ülke görmüşsün. Bilmeden konuşan sensin. İtalyada bütün otobanlar herkese paralı bu bir! İngilterede bırak otobanı Londraya girmek bile paralı! bu da iki... Sadece tırlara paralıymış... Burası Türkiye! Avrupa burayı bağlamaz. Paralıysa herkese paralı! paşa paşa ödeyecekler. Ödeyeceksiniz! Bilmeden konuşan kimmiş...
    Cevapla
  • Niğdeli 8 yıl önce Şikayet Et
    Bilip bilmeden konuşan vatandaş Avrupanın tamamında ticari olan tırlar hariç otoban bedavadır .Önce bir öğren sonra yorum yap.Değneklik yapma..
    Cevapla
  • isa 8 yıl önce Şikayet Et
    köprü ve otoyol ücretleri yarıyarıya düşürülmeli bu da bakım onarım ve personel masrafları için kullanılmalı, devlet kar amacı gütmemeli ulaşımda
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle