İşsizin yüzünü güldürecek 10 önemli adım

İşsizlik sigortasında işsizin elini güçlendirecek yeni bir dönem başlıyor. Artık kendi kusuruyla işten çıkarılanlar da ödenek alacak.

İşsizin yüzünü güldürecek 10 önemli adım
İşsizin yüzünü güldürecek 10 önemli adım
GİRİŞ 19.01.2016 06:05 GÜNCELLEME 19.01.2016 06:39
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hükümet işsizlik sigortası konusunda 10 önemli adım atıyor. İşsizlik ödeneği almak kolaylaşıyor, süresi uzatılıyor, prim ödeme şartı esnetiliyor, çalışma zorunluluğu 30 güne düşüyor.

KUSURUYLA ÇIKANA DA VAR: Mevcut uygulamada kendi isteği dışında işsiz kalanlar işsizlik sigortasından yararlanıyor. Yeni dönemde kendi kusuruyla işten çıkanlar da işsizlik ödeneği alacak.

PRİM ŞARTI ESNETİLİYOR: İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için prim ödeme koşullarının yerine getirilmesi gerekiyor. Bu nedenle bütün işsizler ödenek alamıyor. Son 120 günü kesintisiz olmak üzere son 3 yılda en az 600 gün (20 ay) işsizlik sigortasına prim ödeyen işsizler ödenek alabiliyor. 3 yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödeme şartı esnetilerek 100'e düşürülecek.

ZORUNLULUK 30 GÜN: Ödenek için sürekli çalışma zorunluluğu 30 güne iniyor.

15 AY ÖDENEK ALINACAK: İşsizlere halen 10 aya kadar ödenek veriliyor. Bu 15'e kadar çıkarılacak.

ÜÇ KRİTER: Ödenek miktarı uzun süreli işsizler, eğitim, yaş kriterlerine göre düzenlenecek.

ASGARİ GEÇİMİ SAĞLAYACAK: İşsizlik ödeneğinin işsizlerin asgari geçimini sağlayacak düzeyde tutulması sağlanacak.

KİŞİ ADINA YATAN PRİM: Ödeneğin kişi adına yatan prim baz alınarak hesaplanması gündemde. İşsizlik ve kısa çalışma ödeneğinin asgari ücrete endekslenmesinden de vazgeçilmesi düşünülüyor.

SÜREKLİ GEÇİM KAYNAĞI: Avrupa'da olduğu gibi işsizlik ödeneğinin sürekli geçim kapısına dönüşmemesi için tedbir alınacak.

GENÇLERE DESTEK ARTACAK: İşsizlik Sigortası Fonu'ndan üniversiteli gençlere daha fazla pay ayrılacak. Prim ödeme gün sayısını doldurmayan gençlere ayrıcalık verilecek.

MİKTAR YÜKSELDİ: Asgari ücrette yüzde 30'luk artışla birlikte işsizlik ödeneği alt ve üst limitleri de yeniden belirlendi. Buna göre tutar 1.019'den 1.318 liraya çıktı. Son dört aylık brüt kazancın yüzde 40'ı kadar işsizlik ödeneği ödeniyor. İşsizlik ödeneği, brüt asgari ücretin yüzde 80'inini aşamıyor.

YORUMLAR 6
  • bilgen sevim 8 yıl önce Şikayet Et
    bu sistem ne zaman geçerli olacak bu konuda bilgi vermelisiniz.Özel sektör çalışanı için iyi olacak
    Cevapla
  • ferhat s 8 yıl önce Şikayet Et
    bir aylenin hic bir geliri yoksa, devlet olarak bu aylenin yasam hakkini garantiye almaniz yeterli bence. avrupada bir aylede "EVDE" gelire bakar,geliri yeterli deyilse veya hic gelir yoksa devlet destek verir. aksi taktirde destek alamazlar. ayrica destek alip üzrine sigortasiz " kacak" calisanlari engellemekde sartdir
    Cevapla
  • misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    eleman yok piyasa da işsizlik ödeneği esnetiliyor diyor o parayı esnafa teşvik verin gerçek rakamlara ulaşın sonrasında görün bakalım işsizlik var mı yok mu? bu işten anlayan hiç danışman yok mu ya bir anlam veremiyorum doğrusu...
    Cevapla
  • .... 8 yıl önce Şikayet Et
    bir şeyi çok merak ediyorum tamam devletimiz gençlere sahip çıksın işsizlere yardım etsin sorun yok ama ben yıllarca işsizlik için maaşımdan kesinti var uzun yıllardır da çalışıyorum peki emekli olunca benden kesilen paralar ne olacak ben maaş almadım bu ödenekten de yararlanmadım benden kesilen paralar ne olacak benim hakkım ne olacak ?
    Cevapla
  • SözDeğilİş 8 yıl önce Şikayet Et
    kıdem tazminatımızı iç etmek için bir kurnazlık.çünkü emekli olduğunda (!) vermek bir bankaya paranı ömrümün sonunda alacağım diyerek yatırmaktır. ayrıca en fazla 1300tl 15 ay..ne oldu rahatladık mı? kıdemi alsak ayrıca 10 ay 13000tl alsak daha iyi değil mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle