Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Merkez Bankası PPK toplantısı sona erdi. Merkez Bankası faiz oranlarını sabit tuttu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 22.12.2015 13:46 GÜNCELLEME 22.12.2015 14:13
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmedi. TCMB, Para Politikası Kurulu kararında, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde gelecek toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini duyurdu.

KARAR SONRASI DOLAR UÇTU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün yaptığı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yüzde 7,50 olan politika faizini (bir haftalık repo ihale faizi) sabit tuttu. Piyasa beklentisi 50 baz puan artış olacağı yönündeydi. Kararın ardından Dolar kuru 2,94 TL'ye yükseldi. Karar öncesi Dolar 2,92 TL seviyesindeydi. Borsa İstanbul'da ise kayıplar yüzde 1'i aştı.

SABİT TUTTU

TCMB, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7,50; faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7,25 ve koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 10,75 seviyelerinde sabit tuttu.

FED'İN KARARINI BEKLİYORDU

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı; daha önce defalarca belirttiği gibi; TCMB'nin 2016 yılında izleyeceği para ve kur politikasının yol haritasını açıkladığı son basın toplantısında da Fed'i bekleyeceklerini söyleyerek herhangi bir para politikası sinyali vermemişti. Başçı, bu toplantıda Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) gelebilecek belirsizliklere karşı da önlemlerinin hazır olduğunu belirtmişti.

EN SON OCAK 2014'TE FAİZ ARTIRMIŞTI

Merkez Bankası en son 2014 başında faizleri artırmıştı. 29 Ocak 2014 günü olağanüstü toplanan PPK'dan sert faiz artışı çıkmıştı. O dönemde yüzde 4,50 olan 1 haftalık repo faizi yüzde 10'a, gecelik borç verme faizi yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye, borçlanma faizi yüzde 3,5'ten yüzde 8'e ve geç likidite penceresi yüzde 15'e yükseltilmişti. Merkez Bankası 29 Ocak 2014 tarihinden bu yana sürekli faiz indirimine gitti.

MERKEZ BANKASI'NDAN AÇIKLAMA

Önümüzdeki dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacağını da belirten Merkez yaptığı açıklamada, "Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Kurul, küresel para politikalarındaki normalleşmenin başlaması ile birlikte oynaklıklarda gözlenen düşüşün kalıcı olması halinde önümüzdeki toplantıdan itibaren para politikasındaki sadeleşme adımlarına başlanabileceğini değerlendirmiştir" dedi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 13
  • Misafir 8 yıl önce Şikayet Et
    dolar 2.92 den 2,94 cikti bumu uctu
    Cevapla
  • hkn 8 yıl önce Şikayet Et
    lutfen faızlerı ındır
    Cevapla
  • Alper 8 yıl önce Şikayet Et
    Cumhurbaşkanı faizi düşürün diyor,beklenti yükselsin istiyorlar.Dolar zaten ,enflesyonla orantılanırsa 3.5 tl olmalı ama nedense bazıları düşük dolar istiyor.
    Cevapla
  • mami 8 yıl önce Şikayet Et
    yeni yıl kutlanmasın denen bir ülkede ,konuşulan konu faiz. faiz haramdır diyen olmuyo hiç
    Cevapla
  • Kılıç Arslan 8 yıl önce Şikayet Et
    Parası olan dolara abanırsa uçar tabi. Döviz alış satışından alınan vergi artırılsın. Bu kadar oynak olmasın piyasa
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle